Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και των γύρω περιοχών, μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή θύματα, ο φόβος ενός νέου, ισχυρότερου σεισμού κράτησε τους πολίτες μακριά από τα σπίτια τους. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, στα αυτοκίνητα ή σε ανοιχτούς χώρους, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.
Παράλληλα, η μνήμη των καταστροφικών σεισμών του 2023 που ισοπέδωσαν περιοχές της νοτιοδυτικής Τουρκίας και της Συρίας επανήλθε έντονα στο συλλογικό υποσυνείδητο, ενισχύοντας τον φόβο για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Σε αυτό συνέβαλαν και οι δεκάδες μετασεισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και μικρότερης έντασης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από κτίρια, ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων στις πληγείσες περιοχές για λόγους ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες, όπως ο διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος Νατσί Γκορούρ, προειδοποιούν ότι ο σεισμός αυτός δεν αποτελεί τον κύριο που αναμένεται στην περιοχή και τονίζουν την ανάγκη άμεσων μέτρων πρόληψης και προετοιμασίας.
🔔#Earthquake (#deprem) M4.1 occurred 30 km S of #Silivri (#Turkey) 14 min ago (local time 04:20:03). More info at:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/iKUhlo2B4P
🖥https://t.co/PijhaWsaeI pic.twitter.com/um6b3zWtoF— EMSC (@LastQuake) April 24, 2025
Νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές ανέφεραν πως περισσότεροι από 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να πηδήξουν από κτίρια την ώρα του σεισμού. Σχεδόν όλοι πήραν εξιτήριο, κανένας όμως δεν έχει τραύματα που απειλούν τη ζωή τους.
Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.
🇹🇷 Turkey’s largest city Istanbul has been hit with a powerful magnitude 6.2 earthquake on its outskirts.
Other neighboring countries, including Bulgaria, Greece, and Romania, have also been hit. pic.twitter.com/BkNpfVHvrN
— Remix News & Views (@RMXnews) April 23, 2025
«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά»
Νωρίτερα, ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ έκανε μία εφιαλτική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να σημειωθεί σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Γκορούρ προειδοποίησε τους κατοίκους και τις Αρχές να πάρουν έγκαιρα μέτρα καθώς όπως ανέφερε δεν θεωρεί πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός. «Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε στην πλατφόρμα Χ με μια τρομακτική πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ.
«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.
🧵6/
More Footage: A M5.5 earthquake struck 25 km west of Bağcılar, Turkey, on April 23, 2025, at 13:02 local time. No immediate reports of damage or casualties. Felt widely in Istanbul. Tsunami risk is low.#deprem #Sismo #deprem pic.twitter.com/X7AUbA9F1n— Son Dakika (@sondakika0708) April 23, 2025
«Μεγαλύτερη δόνηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην Αγιά Σοφιά», λέει ο Λέκκας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη.
Τόνισε πως αυτό που «έσωσε» την Κωνσταντινούπολη και δεν είδαμε τεράστιες υλικές ζημιές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε θραύση ολόκληρου του ρήγματος της Ανατολίας – το οποίο έχει μήκος 60 χλμ και μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 Ρίχτερ – αλλά ενός μικρού κομματιού που έδωσε το 6,2.
Όπως ανέφερε, τα σενάρια για τις επόμενες ώρες είναι τρία: «Αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικής ακολουθίας σεισμών. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ και να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 7 περίπου της κλίμακας Ρίχτερ, και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, 30 περίπου σεισμοί 6 βαθμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Όπως είδαμε στην περίπτωση του 1999 στο Ιζμίτ που έγινε ο μεγάλος σεισμός των 7,8R, στο Μπολού, μια πόλη που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Ιζμίτ, έγινε έπειτα από δύο μήνες ο σεισμός. Δεν έχει χρονικό περιθώριο, αλλά πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι γρήγορη στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί έχει συσσωρευθεί πολύ μεγάλη ενέργεια κατά μήκος του ρήγματος», εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος από αυτό το ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».
Όσο για το αν από τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν κινδυνεύουν τα πολλά παλιά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της Αγιά Σοφιάς, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως από ένα μεγαλύτερο σεισμό «ενδεχομένως να έχουμε κάποιες βλάβες στην Αγιά Σοφιά». Κάτι που θα συμβεί εάν συνεχιστεί η ακολουθία και στον δομημένο ιστό της Κωνσταντινούπολης, το 1/3 της οποίας αποτελείται από κτίρια 50-100 ετών.
Επεσήμανε ωστόσο πως αυτό που έχει σημασία «είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλη έκθεση του πληθυσμού. Δηλαδή έχουμε 16 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ουσιαστικά ζουν σε μια στενή περιοχή και εκεί πια η έκθεσή μας, η τρωτότητά μας, είναι πάρα πολύ μεγάλη, συνεπώς θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις».
Χαρακτήρισε τέλος μια «συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους», το φαινόμενο να πηδάει ο κόσμος από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των σεισμών: «Από το 1995 μέχρι τώρα, έχουμε κάνει περίπου 10 αποστολές στην Τουρκία, στους σεισμούς της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, μία συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους. Πηδάνε από το παράθυρο, ιδίως όταν είναι σε χαμηλούς ορόφους, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλους τραυματισμούς, προφανώς».
Δείτε επίσης:
- Δύσκολη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη: Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί
- Τουλάχιστον 150 τραυματίες από τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Πηδούσαν από κτίρια