Οι «Άγριες μέλισσες» κατέβασαν τα ρολά τους αλλά πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των πρωταγωνιστών τους. Το κοινό θα τους περιμένει πιστά έτσι και αλλιώς όταν περάσει η κρίση. Το «Εnjoy» και η Μαρία Ανδρέου συνάντησαν τη Μαρία Πετεβή, την άβουλη Πηνελόπη, που αρχίζει πλέον να επαναστατεί πριν παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα στο Διαφάνι.
Πώς σου δόθηκε ο ρόλος της Πηνελόπης;
Πιστεύω ότι κάτι είδε σ’ έμενα από την αρχή ο σκηνοθέτης Λεύτερης Χαρίτος, αν και με την ηρωίδα μου, την Πηνελόπη, δεν έχω τίποτα κοινό. Είχα στείλει ένα βιογραφικό με e-mail στην παραγωγή, όταν έμαθα ότι ζητούνται νέες ηθοποιοί, αν και μέσα μου είχα κάποιες επιφυλάξεις επειδή στις καθημερινές σειρές ξέρω ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα. Όταν όμως πληροφορήθηκα ότι η σειρά είναι εποχής και είδα τη σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη, αμέσως ένιωσα ότι θα γίνει κάτι πολύ καλό. Η πρώτη επαφή ήταν αναγνωριστική. Μια συζήτηση. Μέτα πέρασα από οντισιόν. Εκανα μόνο μία ακρόαση για τον συγκεκριμένο ρόλο της Πηνελόπης. Ήμουν πολύ τυχερή. Γιατί άλλοι συνάδελφοί μου έκαναν και οκτώ κάστινγκ και μάλιστα τους έβλεπαν για διάφορους ρόλους. Όταν πέρασαν οι μήνες και μπήκαμε καλά μέσα στο ζουμί των ρόλων, ρώτησα τον Λευτέρη Χαρίτο γιατί από την αρχή με πέρασε από οντισιόν μόνο για τον ρόλο της Πηνελόπης και αυτός μου απάντησε «γιατί κάτι είδα στο βλέμμα σου». Η Πηνελόπη επικοινωνεί πολύ έντονα με τα μάτια, καθώς δεν την αφήνουν να μιλάει πολύ. Έχει πάθει το σύνδρομο του καλού παιδιού. Για να μη στενοχωρήσει τους γονείς της, οι οποίοι τη χειραγωγούν, την ελέγχουν και δεν την αφήνουν ελεύθερη, δεν αντιδρά σε τίποτα. Με το που παντρεύτηκε τον Κλεομένη, άρχισε να μιλά και τώρα τη βλέπουμε να επαναστατεί. Ο έρωτάς της για τον Μελέτη, που είναι όλη της η ζωή, την έχει κάνει άλλον άνθρωπο.
Τι σου λέει ο κόσμος στον δρόμο;
Εισπράττω μεγάλη αγάπη. Η τηλεόραση ήρθε στη ζωή μου με τον «Αστέρα Ραχούλας», όταν η καθηγήτριά μου στο Ωδείο Αθηνών μού κανόνισε να κάνω ένα κάστινγκ για τη συγκεκριμένη σειρά του Alpha. Δεν ήταν αυτοσκοπός. Τώρα αυτό που γίνεται με τις «Αγριες μέλισσες» στον δρόμο είναι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν το έχω συνηθίσει. Προχωρούσα πριν από λίγες ημέρες στην Ερμού και ανά πέντε λεπτά άκουγα να με φωνάζουν Πηνελόπη. Πολύ περίεργο για μένα… Δεν είμαι ο Σάκης Ρουβάς. Εκεί κατάλαβα την απήχηση του σίριαλ. Μου λένε «είναι κρίμα να είστε ξαδέρφια με τον Μελέτη, αυτός ο έρωτας είναι πολύ δυνατός, πρέπει να γίνει κάτι με το σενάριο, να αλλάξει η ιστορία». Μετά μου λένε «βρε κορίτσι μου, γιατί παντρεύτηκες τον θείο σου και έχει και διαφορετικές ερωτικές επιλογές». Πολλοί έρχονται και μου λένε ότι είμαι πολύ αδύνατη, ενώ στην τηλεόραση φαίνομαι πιο γεμάτη ( γέλια). Ο ΑΝΤ1 πήρε μεγάλο οικονομικό ρίσκο με αυτήν τη σειρά. Αλλά όλοι οι συντελεστές είναι ένας κι ένας. Καθημερινά τρέχαμε έναν ατέρμονο μαραθώνιο με ζέστη, βροχή, κρύο, με μεγάλη κόπωση. Αλλά το αποτέλεσμα και το επίπεδο στην οθόνη μάς δικαίωσε.
Πότε αγχώθηκες με τον ρόλο σου;
Όταν μου δόθηκαν τα πρώτα είκοσι επεισόδια με τον ρόλο της Πηνελόπης, αγχώθηκα πάρα πολύ γιατί αυτή η κοπέλα ήταν αόρατη. Ενα άοσμο πλάσμα, το οποίο δεν μπορούσα να ψυχολογήσω για να το υποδυθώ. Αναρωτιόμουν πώς θα αναπτύξει η σεναριογράφος τον χαρακτήρα μου. Προσπαθούσα να καταλάβω πώς δρούσαν τα κορίτσια της εποχής της. Τα κορίτσια της εποχής της δεν είχαν λόγο. Επρεπε να μιλήσουν στον πληθυντικό. «Πατέρα, μητέρα, να φύγω από το τραπέζι;» Αδιανόητο για μένα, αυτονόητο για αυτή την εποχή. Μια απόμακρη ευγένεια. Αυτά που είχα στα χέρια μου ήταν ότι η Πηνελόπη είναι ένα καλό πλάσμα, ευαίσθητο, ντροπαλό, θρησκευόμενο, που έβγαλε τον σταυρό της μόνο όταν έκανε έρωτα με τον Μελέτη. Στην αρχή είχα να αντιμετωπίσω τον εσωτερικό μονόλογο της Πηνελόπης και τα έντονα βλέμματα που έριχνε προς τους άλλους.
Έχεις καταλάβει γιατί παντρεύτηκε τον Κλεομένη;
Για να απελευθερωθεί από τους δικούς της. Οι γονείς της ελέγχουν τη ζωή της. Και την αναπνοή της. Τι θα φάει, τι θα διαβάσει, με ποιους θα κάνει παρέα. Η μητέρα της θεωρεί ότι ο Κλεομένης είναι καλός γαμπρός για αυτήν και αυτή το αποδέχεται. Ο Κλεομένης είναι ο πρώτος άνθρωπος που της δίνει σημασία, την προσέχει, εκεί που για όλους ήταν απαρατήρητη. Ο Κλεομένης για εκείνη είναι ένας καλός άνθρωπος που της μαθαίνει τον κόσμο, της διηγείται ταξίδια. Για τον Κλεομένη δεν νιώθει κάτι ερωτικό. Τον βλέπει φιλικά. Τον έρωτα τον ένιωσε με τον Μελέτη. Τον αγαπά παθιασμένα.
Η μητέρα της δεν την κατέστρεψε με αυτόν γάμο;
Εγώ ζω για την ημέρα που η Πηνελόπη θα απομυθοποιήσει τους γονείς της. Που θα μάθει ότι η μητέρα της απάτησε τον Κυπραίο με τον πατέρα της και το παίζει ηθική και κυρία, που θα μάθει ότι ο πατέρας της έχει διατάξει τόσους φόνους και έχει πάρει μέρος σε αυτούς. Που θα πέσουν τα μάτια της. Οι γονείς της τη γεμίζουν ενοχές. Επειδή είναι πολύ καλό πλάσμα η Πηνελόπη, ζω για τη μέρα που θα τους πει τα πράγματα έξω από τα δόντια και θα σηκωθεί να φύγει και από αυτούς και από το Διαφάνι. Και φυσικά με ενδιαφέρει να μάθει για τις ερωτικές προτιμήσεις του Κλεομένη και για τον φόνο που έκανε και να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Δεν ξέρω πραγματικά τι θα κάνει η Πηνελόπη όταν μάθει ότι ο Μελέτης είναι ξάδερφός της και ότι αυτός έχει κάνει φόνο έπειτα από προτροπή του πατέρα του. Το σπίτι της δεν έχει καμία ηθική. Είναι σάπιο. Έχουν καταστρέψει τη ζωή της. Η κοπέλα αυτή είναι στα όρια της κατάθλιψης. Πραγματικά θα ήθελα ιδανικά να μάθει ότι ο αδερφός της ο Στέργιος πήγε να βιάσει τη Δρόσω, και να συνταχθεί με τις αδερφές Σταμίρη.
Η Πηνελόπη δεν έχει καταλάβει ότι ουσιαστικά βιάστηκε από τον Κλεομένη;
Το νιώθει ότι εισπράττει τη βία του Κλεομένη. Αλλά τη δέχεται. Η γυναίκα τότε ήταν υποχείριο του ανδρός. Δεν μιλάει για τον βιασμό της γιατί ντρέπεται και έχει λερωμένη τη φωλιά της με τον Μελέτη. Ο Κλεομένης, καθώς της ασκεί βία, ξέρει πολύ καλά ότι με αυτόν τον τρόπο την απειλεί. Της δείχνει και το σκληρό του πρόσωπο, αν αμφισβητήσει τον ανδρισμό του στον πατέρα της. Ο Κλεομένης παίζει αυτήν τη στιγμή ύπουλα. Την τρομοκρατεί. Όταν θα μάθει ότι για αυτόν ήταν μια βιτρίνα, ένα σκαλοπάτι για να ανέβει κοινωνικά και για να πάρει τα λεφτά της και την περιουσία της, θα πάρει τη ζωή στα χέρια της και θα γίνει πολύ σκληρή. Έτσι νιώθω. Εκείνη από τύψεις τον δέχεται και για να μην κάνει κανένα κακό στον Μελέτη. Πιστεύω ότι η Πηνελόπη θα έκανε τα πάντα για τον Μελέτη. Είναι φωτιά ο Μελέτης για εκείνη. Αλλά αυτός ο έρωτας έχει πολλά εμπόδια. Την έχει κάνει όμως και από κακομαθημένη και λίγο σνομπ καλύτερο άνθρωπο. Αφού έχει έρθει πλέον πιο κοντά με την Ασημίνα, που βλέπει ξεκάθαρα πόσο αγαπάει και αυτή τον αδελφό της.
Κάποτε όλοι βλέπουμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Αυτό που γίνεται με τον κορονοϊό πώς το βιώνεις;
Με φόβο. Ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένας άλλου τύπου πόλεμος. Είμαι μέσα στο σπίτι και νιώθω ότι αυτός ο εχθρός είναι αόρατος. Στην Ιταλία τα πράγματα ξέφυγαν. Ο θάνατος χτυπάει κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες. Το θέμα είναι αν όλο αυτό έχει γίνει σκόπιμα. Για να πεθάνουν άνθρωποι, για να τιναχτεί η οικονομία, για να γίνει πόλεμος, για να περιοριστούν οι ελευθερίες μας. Κανείς δεν ξέρει το πραγματικό συμφέρον. Το να μείνουμε για αρκετό καιρό κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας είναι ένας φοβερός ψυχολογικός πόλεμος και το θέμα είναι να μη μας πιάσει πανικός. Δεν μπορώ να βλέπω τηλεόραση, με επηρεάζει αρνητικά . Θα προτιμούσα να υπήρχαν δύο δελτία ειδήσεων με τα γεγονότα της ημέρας. Ο μαραθώνιος ενημέρωσης με όλες αυτές τις δυσάρεστες ειδήσεις σού εντείνει τον φόβο του θανάτου. Από την άλλη μεριά, είναι ο αγώνας που δίνει ο Στρατός μας στον Έβρο για τα σύνορά μας, που είναι δυνατός και υπαρκτός. Όλα αυτά είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Από πού να αντλήσουμε χαρά;
Από τον ήλιο, τη θάλασσα, μια βόλτα, ένα βιβλίο, μια ταινία, την επικοινωνία με τους φίλους μας, από την αγάπη. Δεν θέλω να φύγω από αυτήν τη ζωή και να μην έχω τελειοποιηθεί στην αγάπη. Να μάθω πώς είναι να αγαπάς πραγματικά.