Ελβετικό Δικαστήριο Επιβεβαιώνει την Καταδίκη του Δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετς για Δωροδοκία!
Τεράστιο πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Μια σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε στην Ελβετία, καθώς το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καταδίκη του Γαλλοϊσραηλινού μεγιστάνα του ορυκτού πλούτου, Μπένι Στάινμετς, για δωροδοκία ξένων δημόσιων λειτουργών. Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου 2025 και κοινοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, απορρίπτει την αίτηση του Στάινμετς για επανεκδίκαση της υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας την ενοχή του σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.
Η υπόθεση αφορά τη δωροδοκία αξιωματούχων στη Γουινέα προκειμένου η εταιρεία του Στάινμετς, Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), να εξασφαλίσει δικαιώματα εξόρυξης σε πλούσια κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Στάινμετς πλήρωσε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες κατά την περίοδο πριν από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γουινέας, Λανσάνα Κοντέ, το 2008. Οι δωροδοκίες αυτές φέρονται να εξασφάλισαν την ανάκληση των δικαιωμάτων εξόρυξης από τον παγκόσμιο κολοσσό Rio Tinto και την παραχώρησή τους στην BSGR έναντι επένδυσης 160 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2023, δικαστήριο της Γενεύης καταδίκασε τον Στάινμετς σε τριετή φυλάκιση, με το ήμισυ της ποινής να είναι σε αναστολή, για τη συμμετοχή του σε αυτό το σχέδιο διαφθοράς, το οποίο περιλάμβανε τη χρήση εταιρείας-βιτρίνας για τη διευκόλυνση των πληρωμών. Παρά την έφεση που άσκησε, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε τον Νοέμβριο του 2024 την προσπάθειά του να ακυρώσει την ποινή του, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σφραγίζει την καταδίκη του.
Η απόφαση του Μαρτίου 2025 περιλάμβανε συνολικά έξι αποφάσεις, χωρίς να δημοσιεύονται λεπτομέρειες. Ωστόσο, το δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση πίσω στα δικαστήρια της Γενεύης για την εξέταση αξιώσεων αποζημίωσης ύψους 50 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τον Στάινμετς και 5 εκατομμυρίων για έναν μεσολαβητή από το κράτος της Γενεύης. Αυτή η πτυχή της υπόθεσης παραμένει ανοιχτή και αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω νομικές διαμάχες.
Η υπόθεση έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, όπως το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), που παρακολουθούν στενά τις πρακτικές δωροδοκίας σε χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους.
Στην Ελλάδα, δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2025 την έκδοσή του στη Ρουμανία, όπου έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε σχέδιο παράνομης απόκτησης γης που ανήκε στην πρώην βασιλική οικογένεια της χώρας. Σε μία σκανδαλώδη εξέλιξη όμως, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την δικαστική απόφαση, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Να μην ξεχνάμε ότι η Ρουμανία είναι εταίρος στην Ευρωπαΐκή Ένωση και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη απόφαση πέραν από σκανδαλώδη, γεωπολιτικά επικίνδυνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εξηγήσεις…