Ανάστατοι οι κάτοικοι στο χωριό Βούτες, στο Ηράκλειο Κρήτης, για το γεγονός ότι οι ρωγμές που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη σε κατοικίες και δρόμους, μέρα με τη μέρα αυξάνονται.
Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ταξίδεψε εσπευσμένα στην Κρήτη, έπειτα και από επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό. Ύστερα από μια πρώτη σύσκεψη που έγινε αργά το απόγευμα, ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό φαινόμενο των ρηγματώσεων που έχουν προκληθεί από καθίζηση του εδάφους, δήλωσε πως «αύριο αρχίζουν οι έρευνες» και πρόσθεσε πως «θα ερευνήσουμε το φαινόμενο, ώστε να το αποτυπώσουμε ακριβώς και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τους κατοίκους».
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, «έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου».
«Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον κύριο Δήμαρχο, τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7:00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στον χώρο. Να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να επεκταθεί σε γειτονικές περιοχές, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές, οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα, για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι».
Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σημειώνεται πως οι ρωγμές σε κάποια από τα -τουλάχιστον- δέκα σπίτια που τα τελευταία 24ωρα έχουν υποστεί ζημιές, φτάνουν ακόμη και το 1,5 εκατοστό και δεν έχουν προκληθεί από κάποιο σεισμό, ενώ, υπό τον φόβο της επιδείνωσης της κατάστασης οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
«Ρωγμές έχουν σπίτια, όπως και η εκκλησία. Πατάς και βλέπεις τα πλακάκια ότι έχουν σηκωθεί. Δεν νιώθουμε ασφαλείς. Το ένα παιδί το έχω στείλει στης πεθεράς μου και το άλλο στη μάνα μου. Τώρα σκέφτομαι, που να πάω να μείνω εγώ…», ανέφερε χαρακτηριστικά στο creta24.gr κάτοικος της περιοχής.
*πηγή φώτο: creta24.gr
- Δείτε το ρεπορτάζ: