Νέο, πολυτελές «πρόσωπο» με διεθνή αέρα θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα η Ερμιόνη, καθώς μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις που έχει γνωρίσει ποτέ η Πελοπόννησος προχωρά πλέον χωρίς νομικά εμπόδια. Ο λόγος για το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Scarlet Beach, που πρόκειται να ανεγερθεί επί της δημόσιας οδού Πόρτο Χέλι – Ερμιόνη (βόρεια του όρμου Κρανιδίου).
Ηδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «σφράγισε» την εξέλιξη του έργου, καθώς έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που είχε κατατεθεί ενώπιόν του με τις προδιαγραφές της τεράστιας αυτής επένδυσης, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελεί το νέο εγχείρημα του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, αδελφού του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και χρηματοδοτείται από σχήμα συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η νέα επένδυση θα προωθεί τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και του σύγχρονου τουρισμού, και θα καλύπτει έκταση 217.518 τ.μ., με ποσοστό όμως κάλυψης μόλις 12%. Η δε δόμηση θα τηρεί, όπως προβλέπεται, αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε χώρο όπου βρισκόταν το παλαιό ξενοδοχείο «Ermioni Club», το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε σημείο αναφοράς στο Πόρτο Χέλι. Πλέον, το εν λόγω ξενοδοχείο έχει κατεδαφιστεί, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση της νέας μεγάλης επένδυσης.
Τα σχέδια του έργου προβλέπουν καταρχάς την ανέγερση εντός πεντάστερου ξενοδοχείου 121 δωματίων, στο οποίο η κυκλοφορία εσωτερικά θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ακόμα, προβλέπεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών, όπως επίσης χώρων ευεξίας, πολιτισμού, beach club, spa, αθλητικών υποδομών, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων κ.ά., με ειδική πρόβλεψη για προσβασιμότητα σε ΑμεΑ και οικογένειες με παιδιά. Οπως ορίζεται, η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από τη γραμμή του αιγιαλού καθορίζεται στα 50 μέτρα για τα αμιγώς τουριστικά κτίρια και στα 30 μέτρα για τις κατοικίες. Στο πλαίσιο του νέου έργου πρόκειται να δημιουργηθούν μονάδα αφαλάτωσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς, καταφύγιο τουριστικών σκαφών με μαρίνες και αγκυροβόλια για τους λάτρεις του yachting.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το μέγιστο ύψος των κτιρίων καθορίζεται στα 10,75 μ. για το ξενοδοχείο και στα 7,5 μ. για τις κατοικίες. Αντίθετα, το μέγιστο ύψος των κτιρίων αναψυχής των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3,5 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ, στο πρακτικό που εξέδωσε μετά την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την κατασκευή του έργου, χαρακτηρίζει το Scarlet Beach «υπόδειγμα ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης».
Το «χρυσό» ακίνητο στην Αρεοπαγίτου και τα 34.500 ελαιόδεντρα
Το νέο, φιλόδοξο εγχείρημα του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν αναμένεται να προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιόνης πρωταγωνιστικό ρόλο στον σύγχρονο βιώσιμο τουρισμό, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 εποχικές θέσεις εργασίας, όπως και θέσεις μόνιμου προσωπικού για τη συντήρηση, φύλαξη και τεχνική υποστήριξη των πολυτελών εγκαταστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας. Το 2019 είχε αποκτήσει σε πλειστηριασμό, αντί 6,5 εκατ. ευρώ, ένα πενταώροφο νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη. Πρόκειται για ακίνητο που θεωρείται ένα από τα ακριβότερα στην Αθήνα, με την αξία του σήμερα να υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ.
Πέρα όμως από τον τουρισμό και την απόκτηση του νεοκλασικού, ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν αρέσκεται και στην εξαγωγή ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, μέσω της εταιρίας Olivian Groves διαχειρίζεται 28.000 ελαιόδεντρα στην Ερμιόνη και άλλα 6.500 στη Μεσσηνία, σε ένα πρότυπο αγροτικό project που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο εξάγεται διεθνώς ως premium brand.
Γιατί όχι; Στην Παλιόψαθα των εθνών, όλα επιτρέπονται.
Καημένε Μακρυγιάννη!…
Χαίρεστε μαλάκες ε ; Επειδή θα δημιουργήσει και 20 μόνιμες θέσεις συντηρητών. Δεν καταλαβαίνεται ότι ακόμα και το ελαιόλαδο που παράγει το εξάγει και είναι 100% βέβαιο ότι και τα χρήματα που εισπράττει πάνε απευθείας σε λογαριασμούς στα νησιά cayman ή στο εμιράτο του. Όπως το ίδιο γίνεται με κάθε τουριστική επένδυση στη χώρα. Βλέπω ήδη τα γιουσουφάκια Ελληνάρες να παρακαλάνε γλύφοντας τις παντόφλες του εμίρη για μια εποχιακή θεσούλα στα ξενοδοχεία του. Πόσοι από εσάς που πανηγυρίζεται έχετε εργαστεί σε αντίστοιχες “επενδύσεις” στη χώρα και γνωρίζετε τι σημαίνει να είσαι εργαζόμενος σε μια κλειστή κάθετη τουριστική μονάδα όπως η συγκεκριμένη. Όλες βρίσκονται κυριολεκτικά εντός τειχών, οι αργαζόμενοι αποτελούν ιδιοκτησία τους και όλο το 24ωρο τους ακόμα και ο δήθεν ελεύθερος χρόνος τους προγραμματίζεται από τους manager της μονάδας. Θα τελειώνεις το 10-12 ωρο και μετά θα σου λένε πως πρέπει να ντυθείς χαβανέζα για να συμμετέχεις στο πάρτι των πλούσιων παραθεριστών. Μια χώρα γκαρσόνια και πουτάνες πολυτελείας.