Προβληματισμό προκαλεί το μπλακ αουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν έρευνες με απόλυτη προσοχή, ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες που το προκάλεσαν. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Χαράλαμπος Δημουλιάς, καθηγητής τμήματος Μηχανικών ΑΠΘ, μίλησε για το φαινόμενο, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
«Η ευστάθεια του συστήματος μπορεί να διακυβευτεί από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που το σύστημα μπορεί να πέσει σε αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο τεχνικό σφάλμα εσωτερικά μέσα στο δίκτυο της Ιβηρικής, δηλαδή μία γραμμή ή ένας αριθμός γραμμών μεταφοράς να έχει καταρρεύσει, μπορεί να έχει χαλάσει κάποιο σύστημα ελέγχου μίας ή πολλών πηγών. Μπορεί να είναι μέχρι και θέμα εντέλει κυβερνοασφάλειας», είπε αρχικά ο Χαράλαμπος Δημουλιάς σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο και συνέχισε:
«Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι θα χρειαστούμε μέρες, μπορεί και μήνες… θα πρέπει οι μετρήσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους 5 και 10 δευτερόλεπτα μετά το συμβάν, να συγκεντρωθούν και να αναπαράξουμε την πιθανή αιτία που οδήγησε σε αυτό το μπλακ άουτ».
«Δεν θεωρώ ότι ήταν θέμα καιρικών φαινομένων αυτό που συνέβη»
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα, ο καθηγητής εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα δίκτυα, εγώ είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Δεν θεωρώ ότι ήταν θέμα καιρικών φαινομένων αυτό που συνέβη. Τα ηλεκτρικά δίκτυα που σχεδιάζουμε για να αντέχουν σε μεγάλες διακυμάνσεις και θερμοκρασίας και σε υψηλές ταχύτητες αέρα ακόμα και σε χιόνια… Θα ήταν απίθανο για μένα να υπάρχει πρόβλημα μπλακ άουτ από καιρικά φαινόμενα», επεσήμανε, ενώ ανέφερε πως είναι πιθανό αντίστοιχο περιστατικό και στη χώρα μας καθώς «κι εμείς και η Ισπανία και γενικά όλη η ηπειρωτική Ευρώπη, ηλεκτρικά είμαστε συνδεδεμένοι χέρι με χέρι. Είναι ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο έχει μεταξύ του διάφορες συνδέσεις».
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, δίχως να το αποκλείει, ενώ σημείωσε πως μαζί με άλλες χώρες, υπάρχει χρηματοδότηση για την επίλυση ζητημάτων κυβερνοεπίθεσης σε ηλεκτρικά δίκτυα.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενώ αστειευόμενος είπε ότι είμαστε «περισσότερο ασφαλείς καθώς το δίκτυό μας είναι απαρχαιωμένο».