Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: «Πιθανό αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα», λέει ο Δημουλιάς

«Μπορεί να είναι μέχρι και θέμα εντέλει κυβερνοασφάλειας»

Must Read

Προβληματισμό προκαλεί το μπλακ αουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν έρευνες με απόλυτη προσοχή, ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες που το προκάλεσαν. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Χαράλαμπος Δημουλιάς, καθηγητής τμήματος Μηχανικών ΑΠΘ, μίλησε για το φαινόμενο, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

«Η ευστάθεια του συστήματος μπορεί να διακυβευτεί από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που το σύστημα μπορεί να πέσει σε αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο τεχνικό σφάλμα εσωτερικά μέσα στο δίκτυο της Ιβηρικής, δηλαδή μία γραμμή ή ένας αριθμός γραμμών μεταφοράς να έχει καταρρεύσει, μπορεί να έχει χαλάσει κάποιο σύστημα ελέγχου μίας ή πολλών πηγών. Μπορεί να είναι μέχρι και θέμα εντέλει κυβερνοασφάλειας», είπε αρχικά ο Χαράλαμπος Δημουλιάς σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο και συνέχισε:

«Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι θα χρειαστούμε μέρες, μπορεί και μήνες… θα πρέπει οι μετρήσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους 5 και 10 δευτερόλεπτα μετά το συμβάν, να συγκεντρωθούν και να αναπαράξουμε την πιθανή αιτία που οδήγησε σε αυτό το μπλακ άουτ».

«Δεν θεωρώ ότι ήταν θέμα καιρικών φαινομένων αυτό που συνέβη»

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα, ο καθηγητής εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα δίκτυα, εγώ είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Δεν θεωρώ ότι ήταν θέμα καιρικών φαινομένων αυτό που συνέβη. Τα ηλεκτρικά δίκτυα που σχεδιάζουμε για να αντέχουν σε μεγάλες διακυμάνσεις και θερμοκρασίας και σε υψηλές ταχύτητες αέρα ακόμα και σε χιόνια… Θα ήταν απίθανο για μένα να υπάρχει πρόβλημα μπλακ άουτ από καιρικά φαινόμενα», επεσήμανε, ενώ ανέφερε πως είναι πιθανό αντίστοιχο περιστατικό και στη χώρα μας καθώς «κι εμείς και η Ισπανία και γενικά όλη η ηπειρωτική Ευρώπη, ηλεκτρικά είμαστε συνδεδεμένοι χέρι με χέρι. Είναι ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο έχει μεταξύ του διάφορες συνδέσεις».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, δίχως να το αποκλείει, ενώ σημείωσε πως μαζί με άλλες χώρες, υπάρχει χρηματοδότηση για την επίλυση ζητημάτων κυβερνοεπίθεσης σε ηλεκτρικά δίκτυα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενώ αστειευόμενος είπε ότι είμαστε «περισσότερο ασφαλείς καθώς το δίκτυό μας είναι απαρχαιωμένο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This