Ελισάβετ Μουτάφη: Θέλει κότσια να συγχωρέσεις, όταν έχεις αδικηθεί

Must Read

Ενας μεγάλος έρωτας, μία προδομένη φιλία και μία παγίδα θανάτου. Και μέσα σ’ όλα αυτά ένα λαμπρό καστ ηθοποιών.

  • Από τη
    Μαρία Ανδρέου

Τη δημοφιλή ηθοποιό Ελισάβετ Μουτάφη το «Enjoy» τη συνάντησε στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε προεκλογική ατμόσφαιρα. Η ίδια υπό τους ήχους πολιτικών ομιλιών δεν μας μίλησε μόνο για τον νέο της τηλεοπτικό ρόλο αλλά και για τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, στην ερώτησή μας αν βλέπει τους Έλληνες κουρασμένους, είπε:

«Οι Έλληνες από τον θυμό θεωρώ ότι έχουν περάσει στην κούραση. Οι Έλληνες κουράστηκαν. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους, περίμεναν μια αλλαγή και τελικά δεν την είδαν. Για να κάνει ένα λαός μια στροφή 360 μοιρών και να στραφεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στα δεξιά, πάει να πει ότι απογοητεύτηκε. Και πιστεύω ότι και η επόμενη κυβέρνηση που θα βγει στην εξουσία, αν δεν κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί, βασικά δεν μειώσει τους φόρους, που έχουν αφανίσει τη μεσαία τάξη, και πάλι ο ελληνικός λαός θα κάνει στροφή 360 μοιρών. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει κουραστεί τόσο πολύ, που δίνει σαφές μήνυμα: “Δεν έχω άλλη αντοχή, κάντε κάτι να επιστρέψουν τα παιδιά μου που έφυγαν μετανάστες, δεν μπορώ να ζήσω με σύνταξη που μοιάζει με επίδομα”…»

  • Ελισάβετ, με τον νέο σου ρόλο, αυτόν της Ελσας, στην καινούργια σειρά του ΑΝΤ1 «Οργή», πιστεύω ότι θα ταυτιστούν πολλές γυναίκες. Πόσες από αυτές έχουν παντρευτεί έναν άνθρωπο που νόμιζαν ότι τον ήξεραν, αλλά τελικά ζούσαν με έναν «ξένο», με έναν σύζυγο που είχε μια άλλη ζωή, την οποία αγνοούσαν;

Δυστυχώς, αρκετές. Και στα «Κλεμμένα όνειρα», που υποδυόμουν μια παρόμοια ηρωίδα, με είχαν αναζητήσει αρκετές γυναίκες για να μου πουν ότι ο άνδρας που παντρεύτηκαν τελικά ήταν ένας άγνωστος. Αυτή είναι μια αλήθεια που έχει συμβεί και συμβαίνει. Πόσα παραδείγματα γύρω μας… Παντρεύεσαι έναν άνθρωπο και μπορεί να σου έκρυβε το γεγονός ότι είναι αλκοολικός ή ότι έχει εθιστεί στον τζόγο, στις ουσίες. Αλλά και πάλι αυτά τα πράγματα δεν κρύβονται για πολύ καιρό, έρχονται στην επιφάνεια και όταν τον αγαπάς τον άνθρωπό σου καλείσαι να τον βοηθήσεις σαν κάποιον που πάσχει. Αλλά εδώ η ηρωίδα μου, η Ελσα, έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, γιατί ανακαλύπτει ότι ο άνδρας με τον οποίο έχει παιδιά, ο άνδρας που τους φροντίζει όλους και τους αγαπά πραγματικά, κάνει εμπόριο βρεφών. Αυτό είναι τρομακτικό, είναι πολύ άγριο πράγμα, γιατί ο σύζυγός της έχει δύο πρόσωπα: άλλο στην οικογένεια και ένα πολύ σκοτεινό, το οποίο κρύβει… Ενα παρελθόν γεμάτο λάθη, καθώς δεν είναι από τη φύση του κακός. Και φυσικά έχουμε διαβάσει για ανθρώπους οικογενειάρχες, υπεράνω κάθε υποψίας, που ξαφνικά μαθαίνουν και οι οικείοι τους ότι οι δουλειές τους δεν είναι νόμιμες και εκεί ξεκινά η τραγωδία.

  • Επειδή στο νέο σίριαλ του ΑΝΤ1 ο πρωταγωνιστής κινείται με βάση την εκδίκηση, θεωρείς ότι είναι καλύτερο για έναν άνθρωπο να πετάει από πάνω του τα βάρη και να συγχωρεί ή να παίρνει το αίμα του πίσω;

Το καλύτερο είναι να συγχωρείς και να απομακρύνεσαι. Αλλά όταν ο Οδυσσέας, έπειτα από μια παγίδα που του έχουν στήσει, μπαίνει άδικα στη φυλακή, ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά και η καριέρα του ως γιατρός βρίσκεται στο απόγειό της, τότε τα πράγματα δεν είναι απλά. Εκεί σου έχουν καταστρέψει τη ζωή, το μίσος σε τρέφει για να επιβιώσεις στη φυλακή, για να μην τρελαθείς, είσαι τυφλωμένος από την οργή. Λειτουργείς με το θυμικό σου, το ένστικτό σου, σαν ζώο. Θέλει κότσια όταν έχεις αδικηθεί να συγχωρέσεις. Ο ήρωας το μόνο που σκέφτεται είναι η απόδραση από τη φυλακή, η ελευθερία του και η απόδοση δικαιοσύνης, αφού του μηδένισαν τη ζωή.

  • Δανειζόμενη τον τίτλο της σειράς «Οργή», πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός σ’ αυτή τη φάση βρίσκεται σήμερα; Τον βλέπετε οργισμένο, θυμωμένο;

Αυτή η λέξη, θα έλεγα, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ τόσο εθνικά όσο ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι μια γενικότερη διαπίστωση. Οσο ο πλούτος είναι στα χέρια λίγων και υπάρχει μια διαρκής πολιτική οικονομικής λιτότητας, ο κόσμος εξαγριώνεται και τα πράγματα φτάνουν στα όρια και τα άκρα. Οι Ελληνες από τον θυμό θεωρώ ότι έχουν περάσει στην κούραση. Οι Ελληνες κουράστηκαν. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους, περίμεναν μια αλλαγή και τελικά δεν την είδαν. Για να κάνει ένα λαός μια στροφή 360 μοιρών και να στραφεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στα δεξιά, πάει να πει ότι απογοητεύτηκε. Και πιστεύω ότι και η επόμενη κυβέρνηση, αν βγει στην εξουσία και δεν κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί, βασικά δεν μειώσει τους φόρους, που έχουν αφανίσει τη μεσαία τάξη, και πάλι ο ελληνικός λαός θα κάνει στροφή 360 μοιρών. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει κουραστεί τόσο πολύ, που δίνει σαφές μήνυμα: “Δεν έχω άλλη αντοχή, κάντε κάτι να επιστρέψουν τα παιδιά μου, που έφυγαν μετανάστες, δεν μπορώ να ζήσω με σύνταξη που μοιάζει με επίδομα”. Αυτά που έχουν συμβεί στην Ελλάδα είναι αδιανόητα, γι’ αυτό βλέπεις τον κόσμο να κινείται, δυστυχώς, προς τα άκρα, ως σημεία των καιρών.

  • Είπατε για τη μεσαία τάξη. Μέσα από αυτήν την κρίση έχει βγει βαθιά πληγωμένη;

Η μεσαία τάξη λύγισε από την υπερφορολόγηση. Είδε 500.000 παιδιά να παίρνουν τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, αφού εδώ η ελπίδα τους χάθηκε ακόμη και για να δημιουργήσουν οικογένεια. Η Ελλάδα δεν γεννά παιδιά. Με τι χρήματα να κάνουν παιδιά τα ζευγάρια; Με 500 ευρώ μισθό; Τα όνειρα μιας γενιάς έχουν χαθεί για απλά πράγματα, που κάνει όλος ο κόσμος στον πλανήτη, όπως γάμο και παιδιά. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο οικονομία, αλλά και χαρά.

  • Πάντως, αυτή η οικονομική κρίση έχει φέρει και μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στα αστικά κέντρα. Το έχετε διαπιστώσει και εσείς; Στην επαρχία είναι αλλιώς τα πράγματα…

Με προλάβατε. Αυτό θα σας έλεγα και εγώ, γιατί είμαι κάτοικος του κέντρου στην Αθήνα. Δεν ξέρετε πόσοι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο. Εγώ ως παιδί δεν είχα δει αστέγους. Η εικόνα που με πληγώνει ακόμη πιο πολύ είναι όταν βλέπω καλοβαλμένους ηλικιωμένους, προσεγμένους, να ψάχνουν στα σκουπίδια. Τι καταλαβαίνετε; Άνθρωποι που έζησαν μια ζωή με αξιοπρέπεια, που δούλεψαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με 400 ευρώ σύνταξη.

  • Θα πάτε να ψηφίσετε;

Φυσικά. Δεν έχουμε άλλη ελπίδα από την ψήφο μας. Είναι η δύναμή μας, η φωνή μας, έχει χυθεί αίμα για το δικαίωμα της ψήφου. Κάποτε δεν ψήφιζαν, να σκεφτείτε, οι γυναίκες και δεν είναι μακρινό παρελθόν. Λοιπόν, είναι υποχρέωσή μας αλλά και ένα από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Τον κλάδο σας πόσο τον έπληξε η οικονομική κρίση;

Πάρα πολύ. Γιατί το θέατρο, η μουσική, ο χορός, ο κινηματογράφος αντιμετωπίζονται -και λογικά, θα έλεγα- στην κρίση ως πολυτέλεια. Να μου πείτε, ο συνάνθρωπός μου δεν έχει να πάρει κρέας για τα παιδιά του, να πληρώσει τα φάρμακά του ή τη ΔΕΗ του, δηλαδή πράγματα ζωτικής σημασίας, ουσιαστικά μιλάμε για επιβίωση, και θα έβαζε στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων του την ψυχαγωγία; Παρόλο που ο άνθρωπος δεν θέλει μόνο φαγητό για να ζήσει. Χρειάζεται και τροφή για το μυαλό, τη σκέψη, την ψυχή, την καρδιά και η τέχνη τα γεμίζει όλα αυτά, σε κάνει πάνω από όλα αισιόδοξο, χαρούμενο. Οι ηθοποιοί περάσαμε δύσκολα, αλλά πάντα τα πράγματα για εμάς δεν ήταν ανθηρά. Έχουμε μάθει να αναζητάμε κάθε σεζόν νέα δουλειά, είναι η φύση της δουλειάς μας. Όταν αποφασίζεις να γίνεις καλλιτέχνης, παίρνεις και το ανάλογο ρίσκο. Στην τηλεόραση υπήρχε μια μεγάλη χρονική περίοδος όπου η ελληνική μυθοπλασία έδινε δυο ή τρεις σειρές στα κανάλια.

  • Πάντως, τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα;

Δόξα τω Θεώ! Και είναι καλό να δημιουργούνται αξιόλογες σειρές, γιατί έτσι μπαίνει ξανά εμπρός η μηχανή στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Και ο κόσμος έχει δουλειά ξανά και δεν θλίβεται μέσα στην ανεργία. Αλλά και ο κόσμος που δεν έχει χρήματα για να πάει στο θέατρο ή σε μια συναυλία είναι πολύ θετικό να ψυχαγωγείται δωρεάν από τη μικρή οθόνη με ποιοτικές δραματικές ή κωμικές παραγωγές. Απλά την υπερβολή που θα φέρει τη φθορά φοβάμαι.

  • Υπάρχει και καλή τηλεόραση και κακή τηλεόραση. Τα ριάλιτι έχουν κατακλύσει την ελληνική μικρή οθόνη… Δεν αποχαυνώνουν το κοινό;

Προσωπικά, δεν τα βλέπω, γιατί δεν με διασκεδάζουν. Αλλά ριάλιτι είχαμε από τον «Μεγάλο Αδελφό»… Τώρα έχουν εξελιχτεί σε ριάλιτι ερωτικών σχέσεων, επιβίωσης, μαγειρικής, τραγουδιού και πάει λέγοντας. Σ’ έναν ενήλικα πραγματικά δεν θα το πω τι να δει και τι να μη δει. Αλίμονο, πάντα έχουμε την επιλογή του τηλεκοντρόλ. Μπορούμε να κλείσουμε την TV ή να αλλάξουμε κανάλι. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα παιδιά. Αν ήμουν γονιός, θα ήταν αφορμή αυτά τα ριάλιτι, ευκαιρία, για συζήτηση και κριτική σκέψη με τα παιδιά μου. Πάντως, δεν θα τα απαγόρευα να τα δουν, γιατί οι απαγορεύσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκτός αν ήταν κάτι πολύ χυδαίο. Πιστεύω ό,τι γίνεται στην κοινωνία, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στο ίντερνετ, που για εμένα εκεί κρύβονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αλλά και ο πλούτος της γνώσης και της πληροφόρησης, ανάλογα με τη χρήση τους, από τα νέα παιδιά είναι μια αφορμή για συνομιλία και πρόοδο, για ανταλλαγή απόψεων. Ο γονέας πρέπει να διαχωρίσει το καλό από το κακό στα παιδιά του και να κρατά ισορροπίες.

  • Τι σχέση έχετε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Όχι καλή, αν και θα έπρεπε, γιατί είμαι καλλιτέχνης και πρέπει να προωθώ τη δουλειά μου. Δεν μου αρέσουν όμως. Θεωρώ ότι δημιουργούν έναν κόσμο πολύ μοναχικό, ναρκισσιστικό και αυτό για έναν έφηβο είναι επικίνδυνο. Αλλά και για τον νέο άνθρωπο η συνεχής ενασχόληση με την εικόνα του και με τα «likes» δεν μου φαίνεται κάτι το υγιές. Δηλαδή, το φλερτ από το διαδίκτυο δεν είναι κάτι που ενέχει ρομαντισμό, επαφή, παιχνίδι, άγγιγμα… Είναι κάτι στεγνό… Δεν ξέρω, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου.

  • Την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 παντρευτήκατε τον αγαπημένο σας Μάνο Νιφλή στην εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Εμπορείο, στη Σαντορίνη. Πώς είναι ο έγγαμος βίος;

Όμορφος. Έχω τον άνδρα μου, τον άνθρωπο που αγαπώ, που θέλω, με τον οποίο πορεύομαι μέσα στη ζωή, τον σύντροφό μου και αυτό υπάρχει, είναι εδώ κάθε ημέρα, και είναι ρομαντικό και είναι ωραίο. Αρκετοί μπορούν να πουν ότι αυτό μπορούσε να υπάρχει και μέσα σ’ έναν πολιτικό γάμο, σε ένα σύμφωνο συμβίωσης ή σε μια συγκατοίκηση. Δεν αντιλέγω. Για εμένα, προσωπικά, το μυστήριο αυτό έχει μια ευλογία. Υπάρχει μέσα μας. Είμαι η γυναίκα του, είναι ο άνδρας μου. Και αυτό είναι χειροπιαστό. Αυτός ο τίτλος είναι μέσα μας, της συζύγου και του συζύγου. Δεν θα ξεχάσω αυτήν την τριήμερη γιορτή στη Σαντορίνη, αυτόν τον γάμο, που τον χαρήκαμε τόσο πολύ οι δυο μας και όλοι όσοι αγαπάμε. Ναι, και εγώ και ο άνδρας μου φοράμε τις βέρες μας ακόμη. Οι όρκοι αγάπης που ανταλλάξαμε μας οδήγησαν στον γάμο και χαρήκαμε όλο το μυστήριο, όλη την τελετή. Από τότε πάμε στη Σαντορίνη, σ’ αυτό το εκκλησάκι. Αλλωστε, στο νησί αυτό έχουμε και το σπίτι μας. Κατά τα άλλα, στην καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει κάτι, γιατί τόσο ο Μάνος όσο και εγώ εργαζόμαστε αρκετά και όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο μάς αρέσει να ηρεμούμε στο σπίτι μας, το οποίο μας αρέσει να είναι τακτοποιημένο και διακοσμημένο όμορφα.

  • Ήξερες τι νυφικό ήθελες να φορέσεις από μικρή, δεδομένου ότι ο θείος σου είναι ο εξαιρετικός σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος; Πάντως, ήσουν μια από τις πιο λαμπερές νύφες που έχουμε δει…

Το πιστεύετε ότι δεν το είχα σκεφτεί, αν και τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα μέσα σε νυφικά, σε βραδινά φορέματα στο ατελιέ του θείου μου; Ηξερα όμως κάτι: ότι, αν ο Θεός με οδηγούσε στα σκαλιά της εκκλησίας με τον άνθρωπο που θα αγαπήσω βαθιά, θα ήθελα να φορέσω πέπλο στα μαλλιά. Τη νύφη την έχω συνδυάσει με το πέπλο. Δεν μπορώ να σκεφτώ νυφικό χωρίς πέπλο, είναι τόσο αρχοντικό, τόσο αριστοκρατικό, τόσο ρομαντικό. Εχει μια αγνότητα. Και ενώ δεν ήξερα τι νυφικό θα φορέσω, ούτε με είχε απασχολήσει, με το που η σχέση μας με τον Μάνο γινόταν πιο ουσιαστική και βαθιά άρχισε να μου περνά από το μυαλό και δεν έβλεπα έτσι απλά τις επιδείξεις του θείου μου. Ο Μάνος μού έβγαλε το συναίσθημα ότι αυτό τον άνθρωπο θέλω να τον παντρευτώ. Όταν αποφασίσαμε ότι θα παντρευτούμε ο θείος μου, ο Μάκης Τσέλιος, μαζί με τη μητέρα μου Φιλομήλα με βοήθησαν να σχεδιάσουμε το νυφικό μου. Ο θείος μου και η μητέρα μου μού έδωσαν να καταλάβω τη χάρη που έχουν η δαντέλα και η μουσελίνα. Η μαύρη ζώνη, που ήταν ένας φιόγκος, και τα μαύρα πέδιλα ήταν η δική μου πινελιά.

  • Ειλικρινά, ήσασταν μια απαστράπτουσα νύφη…

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν ξέρω αν ήμουν λαμπερή νύφη, αλλά ήμουν εγώ, ήμουν εκεί, χαρούμενη. Στον γάμο μου, πάντως, δεν αγχώθηκα καθόλου. Είχα την ευχή της οικογένειάς μου. Φτάνει.

  • Δεν είχατε άγχος; Η νύφη πάντα έχει λίγο άγχος, ο κόσμος, τα σχόλια…

Δεν είχα άγχος, όχι, γιατί είμαι ηθοποιός και έχω συνηθίσει με τον κόσμο, αλλά γιατί έγινε ο γάμος όπως τον είχαμε φανταστεί: δίπλα στη θάλασσα, σ’ ένα εκκλησάκι, το πάρτι στην παραλία, κοντά στο εξοχικό μας σπίτι. Ολα δίπλα, όλα κοντά, όλα λιτά, στην πιο ωραία εποχή. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Περιμένουμε πώς και πώς να πάμε στη Σαντορίνη. Το καλοκαίρι είναι όλα τόσο όμορφα και με τίποτα δεν αλλάζω το ελληνικό καλοκαίρι και τη θάλασσά μας.

  • Τον χειμώνα πού θα σας δούμε τηλεοπτικά;

Αυτήν την περίοδο θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα με τη σειρά «Οργή» στον ΑΝΤ1 και το φθινόπωρο θα ξεκινήσω γυρίσματα στο νέο σίριαλ του Open «Το μυστικό της πεταλούδας» του Σταύρου Ποταμάρη και της Αντας Γκουρμπαλή. Θα είναι μια φιλόδοξη παραγωγή, με γυρίσματα σε Ιταλία και Σαντορίνη. Πάνω από όλα, από τα πρώτα σενάρια που έχω πάρει στα χέρια μου, καλή τηλεόραση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This