Προστασία των θεσμών

Must Read

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τέσσερα πολύ σοβαρά θέματα στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας που μας ταλανίζει όλους…

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

(α) τον περιορισμό της εξάπλωσης του κινεζοϊού ώστε να ελαχιστοποιηθούν η θνητότητα του πληθυσμού και η επιβάρυνση του νοσηλευτικού συστήματός μας, (β) ο μετριασμός του πανικού και του φόβου που μας διακατέχει, λίγο η περισσότερο, όλους μπροστά στην απειλή ενός αόρατου εχθρού με πρωτόγνωρη εξάπλωση, (γ) η προστασία της οικονομίας ώστε η επερχόμενη ζημιά να μην είναι δυσβάστακτη, ιδίως μετά τη δεκαετή κρίση χρέους που υποστήκαμε ως έθνος και (δ) η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών μας ώστε να μην πληγεί το κύρος του πολιτεύματος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο τέταρτο ζήτημα, το οποίο είναι και κατ’ εξοχήν παραμελημένο αυτόν τον καιρό. Μου κάνει υπέρμετρη εντύπωση ότι ο παραλυτικός φόβος που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία δεν δίνει περιθώρια για προβληματισμούς. Όποτε ανοίγω συζήτηση σχετικά με το αν τηρούνται δημοκρατικές διαδικασίες στην εφαρμογή των πρωτόγνωρων (και αναγκαία για τους περισσότερους) καθολικά περιοριστικών μέτρων, η απάντηση που παίρνω είναι «μην είσαι τυπολάτρης, ποιος δίνει σημασία στο Σύνταγμά μας, τώρα καιγόμαστε!». Αυτή η απάντηση προέρχεται και από νομικούς επιστήμονες φίλους μου, οι οποίοι μάλλον έχουν ταυτιστεί με τον αρχαίο Ρωμαίο φιλόσοφο Κικέρωνα, ο οποίος είχε πει σε μια φορτισμένη στιγμή «inter arma enim silent leges», δηλαδή «εν καιρώ πολέμου οι νόμοι σιγούν».

Πληροφορώ κάθε φίλο μου ο οποίος επιθυμεί διακαώς την απολυταρχία και την καταστρατήγηση νόμων σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή που ζούμε ότι το Σύνταγμά μας έχει δομηθεί πολύ σωστά από ιδιαίτερα φωτισμένους λόγιους Έλληνες και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε συνθήκες του πιο σκληρού πολέμου, πόσο μάλλον εν μέσω εξάπλωσης μιας ίωσης. Το άρθρο 48 του Συντάγματός μας προβλέπει ότι σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές μπορεί προσωρινά να αρθούν άρθρα του Συντάγματος και να θεσμοθετηθεί μείωση των ελευθεριών μας.

Όμως η κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει δείξει έως σήμερα ότι δεν έχει το θάρρος να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, φοβούμενη την αριστερή αντιπολίτευση, και προβαίνει σε ανακοινώσεις μέτρων που είναι αντιθεσμικά. Μια ανάγνωση του Συντάγματος (είναι βατό κείμενο, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός να το καταλάβεις) από έναν απλό, κανονικό πολίτη εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που περνάνε είναι αντισυνταγματικές. Μην ευτελίζουμε το Σύνταγμά μας στηρίζοντας την εσφαλμένη άποψη ότι «δεν είναι σημαντικό τώρα». Να λειτουργήσουμε εντός θεσμικού πλαισίου.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This