Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε δηλώσει λίγο πριν τις εκλογές ότι το κυβερνητικό του σχήμα δεν θα είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό αλλά θα είναι αποτελεσματικό και δεν θα υπαγορεύεται από ισορροπίες, παρόλα αυτά όμως δεν απέφυγε την πεπατημένη.
Από τον Σπύρο Γκουτζάνη
Το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και Στέλιος Πέτσας και μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του στην Πειραιώς, είναι υπερμεγέθες, καθώς αριθμεί 51 άτομα, δύο μόλις λιγότερα από την τελευταία κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όταν, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου θέλησε να κρατήσει τις ισορροπίες στην ετοιμόρροπη κυβέρνησή του, μοιράζοντας θώκους, κάτι που είχε σχολιάσει σκωπτικά η ΝΔ.
Ο νέος πρωθυπουργός διόρισε μία σειρά υπουργούς και υφυπουργούς που είναι και βουλευτές του κόμματος, για να τηρήσει τις ισορροπίες με το κόμμα στους οποίους περιλαμβάνονταια και όλα τα κορυφαία στελέχη στα μεγάλα υπουργεία, Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Δένδιας στο Εξωτερικών και Κωστής Χατζηδάκης στο Ενέργειας που ήδη ασχολείται με την ΔΕΗ. Αναβαθμισμένος αν και ήταν αναμενόμενο, είναι ο Χρήστος Σταικούρας στο Οικονομικών και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Υποδομών και Μεταφορών, κάτι που ικανοποιεί τους καραμανλικούς, όπως και η τοποθέτηση του Νίκου Παπαναγιωτόπουλου στο Αμύνης.
Οι καραμπόλες άφησαν εκτός υπουργείου Εξωτερικών τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος “εκτόπισε” τον Άγγελο Συρίγο που οι πληροφορίες τον ήθελαν για το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το αναβαθμισμένο μετά την κατάργηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπουργείο Εσωτερικών πηγαίνει στον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή που διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Το στοιχείο όμως που προκαλεί ήδη εσωτερική μουρμούρα είναι ο διορισμός προσώπων από το ΠΑΣΟΚ. Το ενισχυμένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τις αρμοδιότητες που πήρε και από το Δικαιοσύνης με τις φυλακές αλλά και με το Μεταναστευτικής Πολιτικής πηγαίνει στον γνωστό από το παρελθόν, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Η προερχόμενη επίσης από το ΠΑΣΟΚ Λίνα Μενδώνη παίρνει το υπουργείο Πολιτισμού. Οι δύο ήταν μέλη του ΚΙΝΑΛ τους οποίους και διέγραψε αμέσως το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Χρυσοχοίδης προερχόμενος από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ήταν το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις και με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου για το υπουργείο Παιδείας, αλλά δύο πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ θα δοκίμαζαν τις αντοχές της κεντροδεξιάς παράταξης. Τελικά οφελημένη βγήκε η Νίκη Κεραμέως που πήρε το Παιδείας με υφυπουργό την μέχρι τώρα εκπρόσωπο, Σοφία Ζαχαράκη.
Παράλληλα με τους υπουργούς ο κ. Μητσοτάκης διόρισε μία σειρά υφυπουργούς οι οποίοι θα έχουν με το νέο οργανόγραμμα της κυβέρνησης νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή θα μπορούν να υποβάλλουν νομοσχέδια χωρίς την υπογραφή του προϊσταμένου υπουργού.
Θα είναι δε σε συνεννόηση όχι μόνο με τους υπουργούς τους αλλά και με το γραφείο του πρωθυπουργού και δη με τον Άρη Σκέρτσο, τον Γιώργο Πιερρακάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, και φυσικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη που θα είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι αρμοδιότητές των υφυπουργών θα είναι σαφώς καθορισμένες δημιουργείται ένα ερωτηματικό συνύπαρξής τους με τους πολιτικούς τους προισταμένους. Αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί προέρχονται από την αγορά και από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τεχνοκρατικό και φιλελεύθερο προφίλ που έχουν διατελέσει σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το στίγμα εδώ δίνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε τα δημοσιονομικά αλλά και ο Άρης Σκέρτσος που είχε διατελέσει στέλεχος του ΣΕΒ και και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και οι Κυριάκος Πιερρρακάκης, Γιάννης Τσακίρης και Κώστας Φραγκογιάννης και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη
Η πρώτη εσωκομματική αντιπαράθεση πάντως ήταν η μη υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία εξελέγη για τρίτη φορά, πρώτη στην Α΄Αθηνών. Το παρασκήνιο λέει ότι η κ. Κεφαλογιάννη που τα τελευταία χρόνια ήταν τομεάρχης Πολιτισμού, είχε συμφωνήσει να πάρει το υπουργείο Τουρισμού μαζί με το Πολιτισμού. Ωστόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης που της τηλεφώνησε της μετέφερε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει μόνο το Τουρισμού, στο οποίο είχε διατελέσει η κ. Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν της πρόσφερε το Πολιτισμού, τομέα στον οποίο είχε δημιουργήσει ερρείσματα και τον οποίο έδωσε στη Λίνα Μενδώνη η οποία είχε διατελέσει γενική γραμματέας όταν υπουργός ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ είχε ισχύ και στην κυβέρνηση Σαμαρά που ενίοτε παρέκαμπτε τον τότε υπουργό Κώστα Τζαβάρα.
Εν τέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε τους συμβιβασμούς κι ας μην είναι οι παραδοσιακές εσωκομματικές και γεωγραφικές ισορροπίες.