Απαισιόδοξη είναι η πλειοψηφία των CEOs ελληνικών επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας λόγω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, σχεδόν 9 στους 10, συμφωνούν ότι η πανδημία θα έχει υψηλού επιπέδου αρνητική επίδραση στην οικονομία. Μόνο το 6% των CEOs δηλώνει ότι η επίπτωση θα είναι μεν αρνητική, αλλά με πολύ μικρή έως μέτρια ένταση, ποσοστό ωστόσο που διπλασιάζεται σε 12% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε πτώση στις 187 μονάδες, έναντι 267 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μειώθηκε σε 38%, έναντι 77% το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα αυξήθηκε από 2% το προηγούμενο τρίμηνο σε 42% το ποσοστό των CEOs, που δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί συγκρινόμενη με ένα έτος πριν.
Επιπλέον, το ποσοστό των CEOs, που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, μειώθηκε σε 19% έναντι 94% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 61% των CEOs δηλώνουν ότι θα είναι χειρότερη.
Μάλιστα, για πρώτη φορά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αβεβαιότητας, ποσοστό 12% των CEOs δεν μπορεί να πραγματοποιήσει προβλέψεις για το επόμενο έτος.
Το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι CEOs εταιρειών του εξωτερικού καθώς το 73% εκτιμά ότι η πανδημία του COVID-19 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές θα έχουν, κυρίως, τη μορφή διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και της μειωμένης κατανάλωσης.
Επιπλέον, περισσότερα από τα μισά στελέχη (52%) αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις επιχειρησιακές λειτουργίες, καθώς διαπιστώνουν την ευπάθεια της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Τα στελέχη αντιδρούν στην κρίση, προβαίνοντας σε αναθεωρήσεις των μοντέλων λειτουργίας των οργανισμών τους.