Δύο σενάρια -ένα καλό και ένα κακό- σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι εκείνο που απεύχονται οι επιστήμονες, προβλέπει να μπαίνουμε σε καραντίνα… κάθε τρεις μήνες!
Αντίθετα, το σαφώς πιο καλό σενάριο περιλαμβάνει την επιτήρηση, τον περιορισμό και την ιχνηλάτηση των επαφών όσων τυχόν νοσήσουν. Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε και νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, αλλά και πολλά ακόμη κύματα στο μέλλον!
«Μιλάμε για πολλά κύματα του ιού. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι κάθε τρεις μήνες να μπαίνουμε σε καραντίνα και το δεύτερο σενάριο, που νομίζω είναι και το πιο λογικό, είναι αυτό που λέμε επιτήρηση και περιορισμός. Δηλαδή, με προσεκτική επιτήρηση να βρίσκουμε τα κρούσματα γρήγορα και να μπαίνουμε σε περιορισμό…
Αν καταφέρουμε το δεύτερο σενάριο και γίνει παγκοσμίως, θα έχουμε μία κατάσταση στην οποία, όποιος αρρωσταίνει θα περιορίζεται μαζί με κάποιες επαφές και η υπόλοιπη κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της. Αν γίνει αυτό, η επίπτωση στην κοινωνία θα είναι σαφώς μικρότερη, δεν θα χρειάζεται να γίνονται συνέχεια οριζόντια μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην εκπομπή «Καλημέρα, Ελλάδα» στον ANT1, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το σενάριο που πρέπει να επικρατήσει.
«Η εμπειρία μας έχει αρχίσει και χτίζεται και το δεύτερο σενάριο πρέπει να επικρατήσει. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα και το καλό θα είναι τα λίγα κρούσματα, που θα αντιμετωπίζουμε με τα εργαλεία και τη γνώση που έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εμφανίστηκε, επίσης, επιφυλακτικός σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας. «Έχει περάσει το πρώτο κύμα, πήγαμε καλά, δεν είχαμε τις απώλειες και τα θύματα που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες 15 μέρες θα φανεί αν αυτό όντως ισχύει και, από κει και πέρα, θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην έχουμε ξανά ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στην κοινωνία» τόνισε.
Αποφυγή εφησυχασμού και παγκόσμιος συντονισμός
Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει και επισήμανε ότι ο παγκόσμιος συντονισμός όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι υποχρεωτικός. «Υπάρχει μια αντίθεση στην προσπάθεια κάθε κράτους να φυλάξει τον εαυτό του και σε όλα τα κράτη να συντονιστούν. Δεν γίνεται με μέτρα μόνο σε ένα κράτος. Οι επιδημίες ήταν πάντα διεθνείς, σε επιδημίες από τον Μεσαίωνα το ένα κράτος επηρέαζε το άλλο, όμως δεν σταμάτησε ποτέ η επικοινωνία. Ο παγκόσμιος συντονισμός είναι υποχρεωτικός», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Τέλος, τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα δοθεί με την ανακάλυψη του εμβολίου, καθώς, όπως είπε, όλα τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τον αέρα τελικά ελέγχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με εμβόλιο.