Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη μετάδοση του κορωνοϊού, έχει αποφασίσει την αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Έτσι, τις επόμενες μέρες συνολικά 2.380 αιτούντες άσυλο, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ζουν στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, θα μεταφερθούν μαζί με τις οικογένειές τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η απόφαση προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους κατοίκους της Λέσβου να κάνουν λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, όπως λένε, θα έπρεπε να αποτελεί η μαζική αποσυμφόρηση της Μόριας, που από 5.700 αλλοδαπούς έφτασε τους 19.000.
Αντιδράσεις και από την ηπειρωτική Ελλάδα
Την έντονη ανησυχία τους για τη μεταφορά αλλοδαπών στην ενδοχώρα και μάλιστα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης εξέφρασαν και οι κάτοικοι των περιοχών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τους 2.380 οι 200 είναι άνω των 65 ετών και μαζί με τους συγγενείς τους αριθμούν περίπου 650 άτομα. Οι υπόλοιποι 1.730 είναι άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.
Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων που πρόκειται να μετακινηθούν έγινε ύστερα από αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ΕΟΔΥ, της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Η διαδικασία της μετακίνησής τους στην ενδοχώρα και η εγκατάστασή τους στις δομές φιλοξενίας θα γίνουν σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι στόχος είναι η προστασία των διαμενόντων στις δομές λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας.
«Με σχέδιο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας, προστατεύοντας και τους διαμένοντες στις δομές και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων.