Μάχη για επιστροφή στην κανονικότητα δίνουν όλες οι χώρες του πλανήτη, την ώρα που οι επιστήμονες συνεχίζουν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανακάλυψη του σωτήριου εμβολίου, που θα αντιμετωπίσει ριζικά τον θανατηφόρο νέο κορωνοϊό. Ήδη η πανδημία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα διεθνώς έσπασαν το… ψυχολογικό όριο των 2.000.000 και ανεβαίνουν προς τις 2.500.000.
Η Ευρώπη παραμένει στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας, όπως τόνιζε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «τα σύννεφα της καταιγίδας αυτής θα συνεχίσουν να βαραίνουν επάνω από τη γηραιά ήπειρο… Την ώρα που ορισμένες χώρες εισέρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία μπορεί να είναι σε θέση να χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει fast track επανόδου στην κανονικότητα».
Τα βήματα, εντούτοις, προς την κατεύθυνση αυτή, προς την άρση δηλαδή του lockdown, ήδη γίνονται κατά τόπους – αν και σε πολλές περιπτώσεις, όπως είναι λογικό, πραγματοποιούνται σταδιακά. Ειδικότερα, στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε την Πέμπτη τις 3.500, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 130.000, αποφασίστηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 3 Μαΐου, ενώ από τις 20 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα μεγέθους έως 800 τ.μ.
Τόνωση στην οικονομία, εντούτοις, πρόκειται να δώσει και η επανεκκίνηση της παραγωγής στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως είναι η Volkswagen και η Mercedes-Benz, μιας και την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν ορισμένα εργοστάσιά τους. Πάντως, κλειστά παραμένουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (υπάρχει σκέψη για άνοιγμά τους στις αρχές Μαΐου), ενώ ακυρώνονται οι μεγάλες διοργανώσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου, καθώς οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις.
Αίρονται σταδιακά τα μέτρα
Αναφορικά με την Ισπανία, που θρηνεί σχεδόν 19.500 νεκρούς, η επάνοδος στην κανονικότητα, αν και επιχειρείται σταδιακά με δειλά βήματα, απέχει πολύ από αυτό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, ενώ και στην Ιταλία, που δοκιμάστηκε σκληρά από τον κορωνοϊό, γίνονται προσπάθειες για restart.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ενώ η Γένοβα προετοιμάζεται για το καλοκαίρι, ανοίγοντας τις παραλίες (με την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης), την Πέμπτη και η Βενετία άρχισε δειλά δειλά να κάνει τα πρώτα βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων. Χαλάρωση που αφορά την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων και στην κυκλοφορία των ντόπιων, ενώ οι ορδές των τουριστών αποτελούν παρελθόν.
Τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβενία βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο. Ειδικά η πρώτη θα ανοίξει και πάλι από τη Δευτέρα πάρκα και δάση για τους πολίτες, ενώ οι Σλοβένοι επέτρεψαν την περιορισμένη κυκλοφορία πολιτών εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους, καθώς και ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη στενή επαφή μεταξύ των αθλητών (όπως το τένις).
Τέλος, στη Βρετανία, όπου η επιδημία του κορωνοϊού αρχίζει να φθάνει στο αποκορύφωμά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να αρθεί το lockdown, διότι ο ιός, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, θα «κινηθεί ανεξέλεγκτα, εάν χαλαρώσουμε». Αξιοσημείωτο είναι πάντως το εύρημα δημοσκόπησης που κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ανησυχεί πολύ για τις συνέπειες από την πανδημία, αλλά πιστεύει στην επιστροφή στην κανονικότητα μέσα σε έξι μήνες.
H πανδημία ανά την υφήλιο μέχρι χθες Μ. Πέμπτη
https://www.worldometers.info/coronavirus/