Υπό τον φόβο ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούσαν να εκτελεστούν αν έβγαζαν ένα κακό πιάτο ζούσαν οι περισσότεροι προσωπικοί σεφ των πιο σκληρών δικτατόρων της σύγχρονης Ιστορίας, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι σε νέο βιβλίο. Παράλληλα, αποκαλύπτουν τις παραξενιές αλλά και το αγαπημένο πιάτο -το οποίο κατά σύμπτωση ήταν παρόμοιο- μεταξύ άλλων του Σαντάμ Χουσεΐν, του Ενβέρ Χότζα και του Φιντέλ Κάστρο.
Στο βιβλίο «Πώς να ταΐσεις έναν δικτάτορα» του Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Στζαμπλόφσι, ο σεφ Αμπού Αλί, ο οποίος ετοίμαζε τα φαγητά τού επί 24 χρόνια δικτάτορα του Ιράκ, αποκαλύπτει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έτρωγε συνήθως σούπα από μπάμιες ή φακές και το κοτόπουλο τίκα. Το αγαπημένο του πιάτο ήταν η ψαρόσουπα και για να την πετυχαίνει ο Αλί όπως ακριβώς την ήθελε ο Χουσεΐν, πήρε μαθήματα από τη σύζυγο του δικτάτορα. Αν στον Σαντάμ άρεσε το φαγητό, έδινε στον Αλί φιλοδώρημα περίπου 150 ευρώ. Αν όμως δεν του άρεσε, απαιτούσε από τον σεφ να του δώσει εκείνος 150 ευρώ.
Ο «κύριος Κ», όπως θέλησε να τον αποκαλούν ο σεφ του Ενβέρ Χότζα, διότι φοβάται αντίποινα για όσα είπε, εκμυστηρεύτηκε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει ούτε στη σύζυγό του για ποιον εργαζόταν. Καθημερινά τον παρακολουθούσαν δύο πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της κομμουνιστικής Αλβανίας. Φοβόταν διαρκώς ότι θα εκτελεστεί διότι ο Χότζα, ο οποίος λάτρευε τις χορτόσουπες, έπασχε από διαβήτη και ακολουθούσε αυστηρή διατροφή. Συνεπώς, αν πάθαινε κάτι θα κατηγορούσαν τον σεφ.
Ο Εράσμο Ερνάντεζ όχι μόνο δεν φοβόταν ότι ο Φιντέλ Κάστρο θα τον εκτελέσει, αλλά θεωρούσε τον εαυτό του φύλακα άγγελο του δικτάτορα της Κούβας, προσέχοντας ό,τι έτρωγε. Και ο Κάστρο, όπως οι προηγούμενοι δύο δικτάτορες, αγαπούσε τις σούπες, ιδίως τη χορτόσουπα. Δεύτερος σεφ του Κάστρο, ονόματι Φλόρες, υποστήριξε ότι για πρωινό τού άρεσαν τα αβγά ορτυκιού.
Αιμοδιψής και ιδιότροπος
Ο αιμοδιψής δικτάτορας της Καμπότζης Πολ Ποτ, ο οποίος εκτέλεσε εκατομμύρια συμπατριώτες του, ήταν πολύ ιδιότροπος με τη σαλάτα του. Η Γονγκ Μοέουν αποκάλυψε ότι δεν έφαγε το πρώτο πιάτο που του μαγείρεψε, μια σούπα και σαλάτα παπάγιας, διότι ήθελε η σαλάτα να είναι φτιαγμένη με ταϊλανδέζικο στιλ και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της Καμπότζης.
Τέλος, ο σεφ Οτόντε Οντέρα, ο οποίος μαγείρευε για τον δικτάτορα της Ουγκάντα Ιντί Αμίν Νταντά, εκμυστηρεύτηκε ότι κινδύνεψε να εκτελεστεί όταν ύστερα από γεύμα του ο 13χρονος γιος του Αμίν πήγε στο νοσοκομείο με πονόκοιλο. Ενώ ο Αμίν απειλούσε τον Οντέρα και τους βοηθούς του με πιστόλι, οι γιατροί πίεσαν την κοιλιά του 13χρονου, εκείνος αερίστηκε και του πέρασε ο πόνος.