Προφανώς όταν υπάρχουν μείζονος σημασίας θέματα, όπως το κολοσσιαίο της ΔΕΗ που αναμένεται να συγκεντρώσει άμεσα τα φώτα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, ζητήματα που αφορούν τη σχέση της Δημόσιας Τηλεόρασης με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν μπορεί να θεωρούνται «βαρύνουσας σημασίας». Αυτό θα συνέβαινε σε κάθε χώρα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι… κάθε χώρα!
- Από τον
Βασίλη Βέργη
Δεν συναντάς εύκολα τέσσερις εκ των κορυφαίων της οικονομικής ζωής, επιχειρηματιών, στην ηγεσία αντίστοιχων ομάδων που έχουν πίσω τους σχεδόν… όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Πρόσωπα με τεράστια επιρροή όπως είναι ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, ο Σαββίδης, ο Αλαφούζος, τρεις εκ των οποίων είναι και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών Μέσων. Άρα το «βαρύνουσας σημασίας» εδώ έχει μια διαφορετική αξιολόγηση. Κατά το παλιό «Είδες η ΔΕΗ;», έχουμε μπροστά μας το «Είδες η ΕΡΤ;»
Όχι εμείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να το δει στο ξεκίνημα της πρωθυπουργικής του θητείας. Αυτός μαζί με τους Χρήστο Σταϊκούρα (Οικονομικών), Κυριάκο Πιερρακάκη (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού), Υπουργοί – «μέτοχοι της ΕΡΤ», θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ισχύσουν οι συμφωνίες τις οποίες ενέκριναν αλλά δεν υπέγραψαν -τις «κληρονόμησαν» στη σημερινή κυβέρνηση»- ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και η Μυρσίνη Ζορμπά.
Η μία συμφωνία προβλέπει τριετή συμβόλαια σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ με ποσά 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως στους Δικεφάλους και 2,5 εκατ. ευρώ στους Κρητικούς. Συν τα εγκεκριμένα που αφορούν τις 7 ομάδες (μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός) της Super League 1 οι οποίες είναι συμβεβλημένες με την ΕΡΤ καθώς και τις ΠΑΕ της νεοσύστατης Super League 2. Περίπου 50 εκατ. ευρώ το «ποδοσφαιρικό κονδύλι» που θα κληθεί να πληρώσει η Δημόσια Τηλεόραση συνολικά για όλα.
Γιατί λέμε ότι είναι ένα σημαντικό crash test -«καυτή πατάτα»- για την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ιδού:
Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συρρίκνωση της ΕΡΤ». Κι αν οι διευκρινίσεις που έγιναν προεκλογικά ανέφεραν ότι αυτό δεν αγγίζει το προσωπικό αλλά τις «δαπάνες» μένει να δούμε πως εκτιμούν το προϊόν-ποδόσφαιρο. Ως κάτι που παρέχεται στους πολίτες όλης της χώρας οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομητικά ή ως «χαριστική παροχή η οποία δεν πρέπει να δίδεται από τη Δημόσια Τηλεόραση σε Ανώνυμες Εταιρείες»;
Αυτή την ώρα ο ΠΑΟΚ δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο μια και τελείωσε πριν από λίγες μέρες εκείνο με τη ΝΟVA. Αν ο κ. Μητσοτάκης ακυρώσει τη συμφωνία που βρήκε -κάτι που στον ΠΑΟΚ δεν το πιστεύουν- είναι βέβαιο ότι ο Δικέφαλος του Βορρά και ο Ιβάν Σαββίδης θα αντιδράσουν σφόδρα. Το θέλει αυτό ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της θητείας του; Να βάλει δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου της Β. Ελλάδας «απέναντι» με το «καλημέρα»; Μήπως θα επιδιώξουν οι σημερινοί κυβερνώντες έναν τρίτο δρόμο; Δηλαδή να μην πουν όχι, αλλά να μην πουν και «ναι στα 7,5 εκατ.». Να πάνε, δηλαδή, σε μία νέα προσφορά μικρότερη των 7 εκατ. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Ούτε για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (η οποία πάντως έχει την «καβάτζα» του συμβολαίου 6,5 εκατ. με τη NOVA), ούτε για τον ΟΦΗ. Για την Κρητική ΠΑΕ να επισημάνουμε ακόμα μία ιδιαιτερότητα: δηλωμένος οπαδός του ΟΦΗ είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού (στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ως γραμματέας της ΝΔ) Λευτέρης Αυγενάκης. Να ξεκινήσει τη θητεία του «πετώντας» από την κρατική τηλεόραση την ομάδα της καρδιάς του; Δεν το λες ό,τι καλύτερο…
Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος -πασίγνωστο- έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη. Στα «κάγκελα» (καταγγελίες στον Άρειο Πάγο) από την στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία ΠΑΟΚ-ΕΡΤ για 7,5 εκατ. ετησίως. Ο Ολυμπιακός που έχει σύμβαση με την NOVA της τάξης των 6,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση. Και τον οποίο ήθελε η ΕΡΤ του Δρόσου μαζί με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για να δημιουργήσει ένα κολοσσιαίο προϊόν απέναντι στο συνδρομητικό.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα. Πιο άμεσα δεν γίνεται. Οπότε η απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι κατά πολλούς «ενδεικτική προθέσεων». Θα δούμε και θα κρίνουμε…