ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ απέφυγε να καταβάλλει εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών, η οποία έκανε χρήση του καθεστώτος 42 εξασφαλίζοντας απαλλαγή, καθώς δήλωνε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, ο σχετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία:
• Είχε δηλώσει διεύθυνση, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε την εγκατάστασή της (περίπτωση εξαφανισμένου εμπόρου, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των τελωνειακών ελεγκτών).
• Είχε για νόμιμο εκπρόσωπο ένα Βούλγαρο, μέσω του οποίου έκανε την προώθηση των εμπορευμάτων στη Βουλγαρία και απαλλασσόταν έτσι από ΦΠΑ.
Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία και με τις βουλγαρικές, διαπίστωσαν ότι τα φορτία αυτά δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Βουλγαρία, αλλά διατέθηκαν στην ελληνική αγορά.
Η εταιρεία, κατάφερε να γλυτώσει ΦΠΑ 300.000 ευρώ, κάνοντας χρήση εικονικών τιμολογίων και άλλων στοιχείων, δηλώνοντας ανύπαρκτους παραλήπτες στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της ΕΕ και κατέθετε στο τελωνείο ως εμβάσματα κατασκευασμένες εκτυπώσεις τραπεζικών συναλλαγών, που αφορούσαν στις δήθεν εμπορικές συναλλαγές με τις εικονικές παραλήπτριες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η εκτελωνίστρια που συνεργαζόταν με την εταιρεία δεν κατάφερε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων, που είχαν καταβληθεί από την ίδια, εκ μέρους της επιχείρησης, για την πληρωμή των δασμών των προϊόντων, που εισήχθησαν από την Κίνα, ύψους 150.000 ευρώ, και ελέγχεται για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.