Τεράστια απειλή για την αγορά εργασίας αποτελούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το lockdown, που προκαλεί ήδη οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές διαβλέπουν ότι πάνω από 60.000.000 θέσεις εργασίας στη γηραιά ήπειρο κινδυνεύουν από την πανδημία του Covid-19, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και σε πολιτικό επίπεδο.
Το McKinsey Global Institute (MGI), το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη, εργάσθηκε πάνω σε δύο σενάρια. Στη μία περίπτωση, την πιο αισιόδοξη, ο ιός τίθεται υπό έλεγχο μέσα σε δύο ή τρεις μήνες αφότου σταμάτησε η οικονομία, κάτι που θα περιόριζε την άνοδο του ποσοστού ανεργίας μέχρι το 7,6% το 2020, πριν επανέλθει σ’ ένα επίπεδο προ κρίσης (6,3% τον Νοέμβριο 2019 στην Ευρώπη των 28, στην οποία αναφέρεται η μελέτη του McKinsey) στα τέλη του 2021.
Το μαύρο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο περιορισμός του ιού αποτυγχάνει και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού παρατείνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, “κάτι που θα επιδείνωνε τον αντίκτυπο” στην οικονομία και θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας στους κόλπους των 28.
Σύμφωνα με αυτό προειδοποιεί ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. μπορεί να ανέλθει από περίπου 6% σε περισσότερο από 11% και να παραμείνει αυξημένο για χρόνια, εάν η πανδημία δεν περιοριστεί γρήγορα. Την ίδια στιγμή, πάντα βάσει στοιχείων, το 25% των θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε θέσεις ημιαπασχόλησης, με μειωμένο ωράριο και τσεκουρωμένες αμοιβές ή απλώς να μετατραπεί σε… μόνιμες απολύσεις.
Πάντα κατά τους ειδικούς, στον τομέα χονδρικής και λιανικής της Ε.Ε. θα μπορούσαν να απειληθούν 14.600.000 θέσεις εργασίας, περίπου 8.500.000 θέσεις εργασίας σε καταλύματα και στον τομέα τροφίμων, και σχεδόν 1.700.000 θέσεις εργασίας στον χώρο των τεχνών και της ψυχαγωγίας. Στα επαγγέλματα «υψηλού κινδύνου» εντάσσονται επίσης οι εργαζόμενοι σε ταμεία λιανικής, μάγειρες, εργάτες οικοδομών και προσωπικό ξενοδοχείων, πολλοί εκ των οποίων θα χάσουν τη δουλειά τους.
Αν επικρατήσει ένα σενάριο με την Ευρώπη να μην μπορεί να περιορίσει τον ιό εντός τριών μηνών, το ποσοστό ανεργίας της Ε.Ε. θα κορυφωθεί στο 11,2% το 2021, ενώ δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2024.