Την 4η Μαΐου όρισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ως ημερομηνία-ορόσημο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, στόχος της ελληνικής Πολιτείας για να μπορέσει να προχωρήσει στη χαλάρωση των απαγορεύσεων λόγω του κορωνοϊού ήταν να υπάρξει μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
«Παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Το επόμενο βήμα είναι και το πιο δύσκολο, γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κ.λπ. στην κοινότητα» δήλωσε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για άρση των μέτρων μετά το επόμενο κρίσιμο τριήμερο, αυτό της Πρωτομαγιάς. «Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών, που είναι και η επώαση της νόσου, ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοσης κ.λπ. που συνέβησαν εν μέσω των εορτών να ξεπεραστεί» τόνισε, εξηγώντας ότι τις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων, τα οποία θα έχουν ως στόχο την προστασία του συστήματος υγείας και των ευαίσθητων ομάδων.
Ο κ. Γώγος περιέγραψε τα βήματα «κλειδιά» που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για την άρση των μέτρων. Όπως είπε, η διατήρηση των αποστάσεων είναι μία στάση την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε για αρκετό καιρό. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ροή των κρουσμάτων παγκοσμίως, θα παραμείνει ανάμεσα στα κύρια μέτρα, έως ότου βρεθεί εμβόλιο. Παράλληλα, η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή των άμεσων επαφών αποτελούν σημαντικά βήματα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η μάσκα είναι αναγκαία σε περίπτωση που είμαστε σε απόσταση λιγότερη από δύο μέτρα, καθώς και σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.
Μάλιστα, επισήμανε ότι η υπερμετάδοση γίνεται σε κλειστούς χώρους, αναφέροντας ενδεικτικά το λεωφορείο των τουριστών στους Αγίους Τόπους, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχουν η άμεση διάγνωση σε οποιονδήποτε έχει ύποπτα συμπτώματα και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανοσία.
Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Γώγος θεωρεί δεδομένη την επαναλειτουργία τους για την τρίτη λυκείου, ενώ για τον τουρισμό συνέστησε: «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».