Απάντηση στο μυστήριο για το πώς είναι δυνατόν ασθενείς που έδειχναν να μην πάσχουν βαριά να φτάνουν ξαφνικά και να χρειάζονται διασωλήνωση δίνει Αμερικανός γιατρός, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της «σιωπηρής υποξίας».
Ο δρ Ρίτσαρντ Λέβιταν, ο οποίος αναλαμβάνει έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο Μπελβί της Νέας Υόρκης, σε σχετικό του άρθρο στους «New York Times» αποκαλύπτει το φαινόμενο που παρατηρεί στους ασθενείς με Covid-19 που έχουν πνευμονία.
Ενώ οι πνεύμονές τους ήταν γεμάτοι είτε με υγρό είτε με πύον, δεν είχαν δυσκολία στην αναπνοή μέχρι τη στιγμή που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Για την ακρίβεια, δεν είχαν ιδέα ότι είχαν τον κορωνοϊό μέχρι να φτάσουν στα έκτακτα περιστατικά και συχνά σε κρίσιμη κατάσταση, δηλαδή με υποξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους ιστούς, προκαλώντας βλάβη στα όργανα, και μερικές φορές στον θάνατο.
«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι οι ασθενείς δεν ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και όταν οι ακτινογραφίες έδειχναν γενικευμένη πνευμονία και το οξυγόνο τους ήταν κάτω από το φυσιολογικό. Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;» έγραψε χαρακτηριστικά ο γιατρός, ο οποίος λέει ότι τελικά οι ασθενείς μπορούν να εκπνέουν, παρά τη βαριά τους κατάσταση, το διοξείδιο του άνθρακα.
Προτείνει, δε, για την αποφυγή της «σιωπηρής υποξίας» την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού με οξύμετρα, ώστε να αντιληφθούν τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου πριν να είναι πολύ αργά. «Τα φυσιολογικά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου για τους περισσιοτέρους είναι το 94% με 100%. Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω κορωνοϊού είδα κορεσμούς ακόμη και 50%» επισημαίνει.