Ψυχραιμία, αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη μάς καλημερίζουν με τον δικό τους ήρεμο τρόπο από την τηλεοπτική συχνότητα του Open, με μια εκπομπή που αγκαλιάστηκε μεμιάς από το τηλεοπτικό κοινό και καθιερώθηκε στις πρωινές του συνήθειες από την έναρξη λειτουργίας του καναλιού. Η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (από τις 05.30 έως τις 09.50), πάνω από τέσσερις ώρες καθημερινά στον αέρα, δίνει βήμα στον Έλληνα. Τώρα δε με την πανδημία αφουγκράζεται όλες τις ανησυχίες των πολιτών όχι μόνο για την υγειονομική κρίση αλλά και για την οικονομική κρίση που θα πλήξει τη χώρα. Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μιλά στο περιοδικό «Enjoy» και την Μαρία Ανδρέου:
Ωρα Ελλάδος… μηδέν;
Οχι. Ώρα Ελλάδος… κορωνοϊός! Εκεί είμαστε όλοι οι Ελληνες στραμμένοι, απέναντι σε αυτήν την πανδημία, που είναι ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα.
Ωστόσο μας βρίσκει ενωμένους. Καλά δεν τα έχει πάει η Ελλάδα μέχρι σήμερα;
Φυσικά και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Δείξαμε ως λαός μεγάλη εμπιστοσύνη στους γιατρούς και προσωπικά στον σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο Σωτήρη Τσιόδρα, και μεγάλη πειθαρχία στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με την καραντίνα για τη μη μετάδοση του κορονωϊού. Πιστεύω ότι οι Ελληνες κατάλαβαν μεμιάς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ζωής και θανάτου, και χρειάζεται συλλογική και ατομική ευθύνη, σοβαρότητα, γιατί ο ιός δεν αστειεύεται. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και έμεινε σπίτι και παραμένει στο σπίτι και δεν μετακινείται άσκοπα. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε όλοι μας το στοίχημα της ζωής, τη στιγμή που σ’ άλλες χώρες συνεχίζουν να μετράνε πάρα πολλά θύματα και τα κρούσματα δεν λέει να πέσουν. Ο φόβος για την επόμενη μέρα, ειδικά στην οικονομία, έχει αγχώσει πολύ τους Ελληνες και είναι απολύτως λογικό. Αν και πάνω από όλα και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, καθώς δεν έχει βρεθεί το φάρμακο, ο Ελληνας φοβάται για την υγεία του.
Είστε τόσα χρόνια στον αέρα, ένας έμπειρος δημοσιογράφος με χρόνια «πτήσης» στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ και στις εκπομπές. Σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση υπήρχε κάτι που σας τσάκισε και είπατε ότι «εγώ δεν μπορώ να το πω αυτό ή να το δείξω»;
Ναι. Τα φέρετρα στην Ιταλία. Ημουν ξεκάθαρος και στο κανάλι και στους συντελεστές της εκπομπής, και το συζητήσαμε με την Ανθή. Θεωρώ ότι να ξυπνήσει ο τηλεθεατής 05.30 το πρωί, που ξεκινά η εκπομπή μας, και να δει εικόνες με χιλιάδες φέρετρα ή το κομβόι των στρατιωτικών φορτηγών με τα χιλιάδες φέρετρα είναι κάτι πολύ άγριο και, παράλληλα, να του λες ότι και σήμερα στην Ιταλία πέθαναν κι άλλα οκτακόσια άτομα. Ξέρω ότι πολλοί τηλεθεατές δεν άντεξαν αυτές τις εικόνες ούτε το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων. Το θεωρώ απαράδεκτο να καλημερίζω τον κόσμο με φέρετρα. Μέσα είναι άνθρωποι. Δεν είναι ένας αριθμός. Νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, που έχασαν τη ζωή τους και μαζί με αυτούς διαλύθηκε και η χαρά και η ισορροπία στις οικογένειές τους έτσι ξαφνικά. Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε την ψυχολογία του τηλεθεατή για την τηλεθέαση – ειδικά στους νεκρούς και στις οικογένειές τους χρειάζεται σεβασμός.
Πιστεύω ότι αυτή η στάση έχει καταγραφεί στα πολύ θετικά της εκπομπής και συζητείται ως παράδειγμα…
Αυτή είναι η δεοντολογία μας και δεν το κάνουμε για να πάρουμε συγχαρητήρια. Σε αυτή τη ζωή είναι όλα θέμα αξιών. Στη Σουηδία πήραν απόφαση να βάλουν μπροστά την οικονομία και πίσω τον άνθρωπο, και εφάρμοσαν την ανοσία της αγέλης, όπως πήγε να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, με πολύ άσχημα αποτελέσματα και δεν της «βγήκε». Στην Ελλάδα βάλαμε πρώτα από όλα τον παράγοντα ανθρώπινη ζωή και να μη λείψει κανένα χαμόγελο από τις ελληνικές οικογένειες και την κοινωνία μας. Προσωπικά, εκτιμώ περισσότερο ένα κράτος που δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή και βάζει σε δεύτερη μοίρα την καμπύλη της ανάπτυξης, της οικονομίας και του κέρδους.
Πόσο θα κρατήσει όλη αυτή η περιπέτεια;
Εξαρτάται. Φαίνεται ότι από τις αρχές Μαϊού θα πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και, φυσικά, είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των σχολείων. Το μεγαλύτερο δε στοίχημα είναι ο τουρισμός μας. Η πανδημία έπληξε το μεγάλο μας χαρτί, τον πιο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας μας. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη ύφεση και πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας εσωτερικά. Ο Ελληνας να βοηθήσει τον Ελληνα. Πρέπει να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, γιατί πιστεύω ότι αυτή η χρονιά τουριστικά έχει χαθεί, άλλωστε ακούμε και τις οδηγίες των ηγετών της Ευρώπης, να μην κανονίζουν οι Ευρωπαίοι καλοκαιρινές διακοπές. Αρα, πρώτα ο Θεός, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα βάλει μπρος τις μηχανές του ξανά από την άνοιξη του 2021.
Μας είπατε τι σας έκανε να στενοχωρηθείτε πολύ και να θέσετε βέτο. Αντιθέτως, τι σας χαροποίησε;
Με συγκίνησε πάρα πολύ που, έπειτα από 75 ημέρες καραντίνα, είδα στην πόλη Ουχάν της Κίνας τους ανθρώπους να βγαίνουν ξανά στους δρόμους, στις πλατείες, να ανεβαίνουν σε τρένα, να γελάνε, να φωνάζουν, να κλαίνε, αλλά από χαρά. Να κυκλοφορούν με προφυλάξεις μεν και ελεγχόμενα, αλλά ξανά να αποκτούν την ελευθερία τους και να μάχονται για τη ζωή τους και ένα πιο χαρούμενο και καλύτερο αύριο. Ωστόσο, είδατε και αυτοί ήταν συγκρατημένοι, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη το φάρμακο, αλλά ούτε και το εμβόλιο, και όλοι φοβούνται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δηλαδή, τι θα γίνει από το τέλος του φθινοπώρου.
Πώς σας φαίνεται ο Σωτήρης Τσιόδρας, πήρε μεγάλη ευθύνη στην πλάτη του και το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα που θα γυρίσουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα τι θα συμβεί… Θα υπάρξουν νέα κρούσματα ή όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει εξάπλωση του ιού;
Αυτό που λέμε μεταξύ μας οι συνάδελφοι είναι ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος έκανε κάτι απόλυτα σωστό: Εμπιστεύτηκε τους γιατρούς της χώρας και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Εμπιστεύτηκε την επιστήμη και κράτησε τον δεύτερο ρόλο. Εμένα, προσωπικά, αυτός ο άνθρωπος μου αρέσει και ως επιστήμονας και ως γενικότερη φιλοσοφία και στάση ζωής, Είναι συντηρητικός, πειθαρχημένος, αξιοπρεπής, με ευαισθησίες και θεοσεβούμενος. Το να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας ήταν το πιο έξυπνο που κάναμε συνολικά μαζί ως λαός και δεν ήταν μαγκιά, ήταν ρεαλισμός. Πιστέψαμε όχι μόνο τον κύριο Τσιόδρα, αλλά και την κυβέρνηση και τις προθέσεις της, εμπιστευτήκαμε τους υπουργούς της και τον κύριο Χαρδαλιά, που σε πολλούς φαντάζει σκληρός, αλλά έχει εμπειρία από θέματα πολιτικής προστασίας. Ευτυχώς που σε αυτήν την πανδημία δεν κάναμε πειράματα, αλλά ακούσαμε τους ειδικούς -έγινε, βέβαια, μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια, που απέδωσε- και δεν θρηνούμε τώρα τους νεκρούς που κλαίει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ.
Είστε αισιόδοξος;
Φύσει και θέσει. Πιστεύω στη ζωή κάθε εμπόδιο για καλό, οι δυσκολίες κάνουν πιο σκληρό και πιο δυνατό τον άνθρωπο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι όλοι μαζί οι Ελληνες θα νικήσουμε τον κορωνοϊό.
Τι σας έχει λείψει τόσο καιρό; Εκτός από τη δουλειά, είστε και εσείς μέσα στο σπίτι…
Το καλό είναι ότι ερχόμαστε στη δουλειά. Φυσικά, το υπόλοιπο της ημέρας μένω σπίτι και πάω για λίγο περπάτημα. Να σας πω την αλήθεια, αυτό που μου λείπει είναι η πατρίδα μου, τα μέρη μου. Η Ξάνθη. Ηθελα πάρα πολύ το Πάσχα να φύγω από την Αθήνα για να πάω στην Ξάνθη, να δω τη φύση. Τι να κάνουμε, ήταν ένα πολύ περίεργο, στενόχωρο Πάσχα για όλους μας, με κλειστές τις εκκλησιές μας, χωρίς τους δικούς μας ανθρώπους στο γλέντι της Λαμπρής, αλλά όλα στη ζωή είναι περαστικά.
Πρωτόγνωρο Πάσχα, πράγματι…
Ιστορικά οι Ελληνες έχουν περάσει και άλλες φορές δύσκολα. Δεν είναι το πρώτο Πάσχα που ήταν δύσκολο. Το 1941 τις ημέρες του Πάσχα μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, το 1967 και πάλι Πάσχα έγινε η χούντα, το πραξικόπημα. Βέβαια, δεν έχουμε ξανακάνει μοναχικό Πάσχα. Να είναι ο καθένας μόνος του, να μην μπορεί να δει τους γονείς του, τους συγγενείς, τους φίλους. Αυτό μάς κόστισε ψυχολογικά. Σίγουρα η πανδημία θα αφήσει στους ανθρώπους πολλά ψυχολογικά τραύματα.
Θεωρείτε ότι όλο αυτό που περνάμε είναι ένας βιοχημικός πόλεμος;
Και να είναι, την αλήθεια θα τη μάθουμε έπειτα από τριάντα χρόνια. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ξεκάθαρα ότι αυτός ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο της Κίνας, και όχι από μια αγορά με νυχτερίδες. Πάντως, είναι γνωστός ο οικονομικός πόλεμος που υπάρχει ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, με τη δεύτερη να θέλει να ηγηθεί εμπορικά και οικονομικά στο πλανήτη. Πάντως, θα είχε πολύ ενδιαφέρον δημοσιογράφοι από ένα μεγάλο, ανεξάρτητο, διεθνές δίκτυο να ξεκινήσουν μετά την πανδημία μια μεγάλη έρευνα για το πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία και γιατί δεν περιορίστηκε στα σύνορα της Κίνας. Είναι Ιστορία. Στις μέρες μας γράφεται Ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν έχει να κάνει με τον Α’ ή τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά με μια πανδημία που άλλαξε τη ζωή όλου του πλανήτη. Είναι φοβερό να ανακοινώνεις δημοσιογραφικά στη χώρα σου τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό. Αυτήν την ημέρα δεν θα την ξεχάσω. Δόξα τον Θεό που φτάσαμε σε ένα χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό και τα κρούσματα έχουν περιοριστεί.
Τι σας φοβίζει βλέποντας καθημερινά την επικαιρότητα;
Ενα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Η Τουρκία παίζει άσχημα γεωπολιτικά παιχνίδια. Ο Ερντογάν παίζει στρατηγικά το παιχνίδι του σκύλου και της γάτας όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την Αμερική, τη Συρία, τη Ρωσία, την Ευρώπη. Αποδείξαμε όμως στον Εβρο ότι και εμείς είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Τελικά, τα σύνορά μας δεν είναι αφύλαχτα, αλλά πολύ καλά θωρακισμένα. Δεν είμαστε ανοχύρωτοι. Αυτό που έκανε ο Ερντογάν με τους μετανάστες στο Εβρο έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά μας αλλά και τη θετική μας πλευρά στρατιωτικά. Δεν είμαστε ανοιχτοί, αλλά έχουμε πολύ καλή ασφάλεια.
Πώς σας φαίνεται η Ε.Ε.;
Μια Ευρώπη διαφορετικής φιλοσοφίας. Αλλη αυτή του Βορρά, άλλη αυτή του Νότου. Η Γερμανία δεν θέλει με τίποτα την έκδοση ευρωομολόγου, δεν θέλει με τίποτα να πληγεί το ισχυρό και σκληρό ευρώ, και θα φερθεί στις χώρες του Νότου όπως φέρθηκε και στην Ελλάδα με τα Μνημόνια. Το θέμα είναι ότι όσο πιο σκληρή οικονομική πολιτική έχει η Ε.Ε. στα μέλη-κράτη τόσο το χρέος τους θα μεγαλώνει.
Ποιο είναι το στοίχημα της εκπομπής σας τώρα με την πανδημία;
Σκοπός μας τώρα με αυτήν την «κλεισούρα» των ανθρώπων δεν είναι να τους φορτώσουμε και άλλα βάρη. Πρέπει να κρατηθεί το ηθικό υψηλά. Αυτό που θα κληθούμε να περάσουμε ως λαός είναι ένας μαραθώνιος αντοχής για πολύ γερά νεύρα. Πρέπει το σώμα μας, το μυαλό μας να μείνει αλώβητο. Να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Σκεφτείτε ότι σε όλο αυτό έχουμε σύμμαχο τον ήλιο στα μπαλκόνια μας. Αλλοι λαοί δεν το έχουν. Εχουμε και μια ωραία θάλασσα, που ό,τι και να γίνει θα πάμε για μπάνιο. Σωματική άσκηση είναι και το κολύμπι. Σαν το περπάτημα. Θα το κάνουμε και αυτό με αποστάσεις.
Πώς βλέπετε να επηρεάζεται ο κλάδος μας με την πανδημία;
Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα στις εφημερίδες με την κρίση. Οι αθλητικές εφημερίδες δεν είχαν να γράψουν τίποτα και έχουν μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν γίνονται αγώνες ούτε αθλητικά γεγονότα. Οι εφημερίδες πρέπει να στηριχτούν από το κράτος, γιατί έχουν άποψη, έρευνα, είναι θέμα δημοκρατίας. Η τηλεόραση πρωταγωνίστησε ακόμη μία φορά ως διαχρονικό μέσο ενημέρωσης και βέβαια πολύ καλά τα πήγε και το διαδίκτυο, όχι όμως τόσο στη διαφήμιση. Το ραδιόφωνο ακολουθεί μετά την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η δημοσιογραφία είναι μια πολύ σκληρή δουλειά, αλλά, όπως φάνηκε και με αυτά τα γεγονότα, άκρως απαραίτητη και η στήριξη των ΜΜΕ από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι καθολική για να μην υπάρξει ανεργία στον κλάδο μας.
Ικανοποιημένος από την πορεία της εκπομπής;
Ναι, πάρα πολύ. Κρατάμε με την Ανθή μια πρωινή ζώνη τεσσάρων και πλέον ωρών σε καθημερινή βάση, με αποδοχή από τον κόσμο. Αυτό έγινε με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αισιοδοξία να ξυπνάμε με μια ζεστή «καλημέρα» τον κόσμο, είναι χρέος μας. Χτίσαμε αυτή τη ζώνη με άξιους συναδέλφους σε ένα κανάλι καινούργιο και το στοίχημα -πιστεύω ότι- το κερδίσαμε. Η εκτίμηση του κόσμου είναι ο δικός μου δείκτης τηλεθέασης.