Με τον πλανήτη να «χορεύει» πια στον εφιαλτικό ρυθμό του νέου κορωνοϊού και ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια κοινότητα περιγράφουν ήδη το τοπίο στον χώρο εργασίας κατά την «επόμενη μέρα», οι εκτιμήσεις των αναλυτών προκαλούν ανατριχίλα.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμαιναν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) αλλά και άλλων οργανισμών, θεωρείται περίπου βέβαιο πια πως παγκοσμίως η υγειονομική κρίση θα «γεννήσει» περίπου 100.000.000 νεόπτωχους! Πυκνοκατοικημένες πόλεις και ειδικά οι πιο «ξεχασμένες», οι φτωχότερες περιοχές τους, αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα, καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και δίχως αποχετευτικό σύστημα.
«Μέσα στις πόλεις πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, στους φτωχούς και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ» τόνισε ο Σάμεχ Ουάχμπα, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100.000.000 των νεόπτωχων εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα».
Συγχρόνως, στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά τον «ορθό βηματισμό» για την επόμενη μέρα, το κοντέρ της ανεργίας χτυπά πλέον «κόκκινο». Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ξεπέρασε τα 4.000.000, οδηγώντας κι άλλους πολίτες στο περιθώριο.
Όσο για την Ευρώπη; Οικονομικά η κατάσταση προβλέπεται τουλάχιστον ζοφερή, όπως μαρτυρούν οι στατιστικές. Στη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων σημείωσε αύξηση της τάξης του 13,2% τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ισπανία, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 9,2% το 2020.