Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος έκανε λόγο για αντιφατικές οδηγίες για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό, υποστηρίζοντας παράλληλα τη χρήση υφασμάτινων και όχι ιατρικών μασκών.
Μάλιστα, κατήγγειλε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τα ευρωπαϊκά κέντρα αντιμετώπισης των λοιμώξεων ως υπεύθυνα για τις αντιφατικές οδηγίες που εκδόθηκαν και παράλληλα επικαλέστηκε την έλλειψη δεδομένων και χρήσιμων πληροφοριών αναφορικά με τις καινούργιες πανδημίες.
«Από την άλλη, υπάρχει μια φάση της νόσου που πήραμε πολύ βαριά αυτά τα μέτρα που λέγανε “μείνετε σπίτι σας” και το αποτέλεσμα ήταν σαφές. Πήγαμε καλά, γιατί μείναμε σπίτια μας» εξήγησε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας: «Σε αυτή τη φάση που βγαίνουμε έξω, ας φοράμε μια μάσκα. Θα προσθέτει ένα 30%, 40% ή 50%. Θα προφυλάσσει αυτόν που έχει ασυμπτωματική -πιθανόν- νόσο από τον άλλον και λίγο θα προφυλάσσουμε και τον εαυτό μας».
Συνεχής παρακολούθηση
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ακόμη ότι οι τρέχουσες οδηγίες αφορούν τη χρήση υφασμάτινης και όχι ιατρικής μάσκας, ενώ επισήμανε ότι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών θα είναι συνεχής το διάστημα που θα ακολουθήσει.
«Υπάρχουν το άγχος και η έγνοια μήπως αρχίσουν και ανεβαίνουν τα κρούσματα, οπότε θα παίρνουμε αντίστροφα μέτρα. Νομίζω, όμως, ότι θα πάμε καλά» υποστήριξε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή από τους πολίτες και ακόμα μεγαλύτερη μέριμνα από την πλευρά του κράτους.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση της ρεμντεσιβίρης ως το καταλληλότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι είναι μία από τις ουσίες που έχουν δοκιμαστεί και ως εκ τούτου φαίνεται ότι πλησιάζει περισσότερο από όλες στη θεραπευτική αγωγή για την αποτελεσματική εξάλειψη της νόσου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η εν λόγω ουσία ήταν εκείνη που χορηγήθηκε στους ασθενείς του κορωνοϊού στην Πάτρα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η προσέγγιση είναι θεραπευτική στον απόλυτο βαθμό.