Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού αξιολογείται σε μια παγκόσμια διαδικτυακή μελέτη, όπως και τα μέτρα καραντίνας στη σωματική και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που αναμένεται να έχει σύντομα αποτελέσματα και σε αυτή τη μελάτη συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times) ξεκίνησε την Κυριακή 26 Απριλίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία Covid-19.
Στη χώρα μας προωθείται από τη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων και η αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία Covid-19, αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.
Η μελέτη διενεργείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 25 γλώσσες και θα συγκεντρωθούν στοιχεία για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αφού συλλεχθούν, τα δεδομένα θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του ΑΠΘ και για τις τρεις ομάδες πληθυσμού.