Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός των άλλων, έθεσε σε δοκιμασία πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων των χαρτοφυλακίων τους. Άλλοι εξ αυτών τα κατάφεραν, αρπάζοντας την ευκαιρία, την οποία όμως έχασαν ορισμένοι άλλοι, δημιουργώντας μάλιστα εμπόδια στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς θεωρούνται «τελειωμένοι» από την κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και βρίσκονται στα γραφεία τους μόνο και μόνο επειδή μέσα στην αστάθεια της σημερινής συγκυρίας ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε ακόμη σε ανασχηματισμό. Κάτι που, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» την περασμένη εβδομάδα, ενδέχεται να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός, εν όψει και των τεράστιων οικονομικών κυρίως προβλημάτων που έρχονται.
Ο Βρούτσης με το σκάνδαλο των vouchers
Εάν η πολιτική ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας, ο εκφωνητής σίγουρα θα περιέγραφε με ιδιαίτερα σκληρούς όρους το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Το σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, που εξέθεσε τον ίδιο και όλους αυτούς που επί σχεδόν δέκα ημέρες υπερασπίζονταν το λάθος του σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε το πρόγραμμα με τα vouchers.
Το σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων από τα ΚΕΚ άφησε πίσω της, εκτός από νεολογισμούς στην ελληνική γλώσσα (βλ. Σκοιλ Ελικίκου), και ένα βαρύ τραύμα στην κυβέρνηση, η οποία «χρεώθηκε» τις επιλογές του αποτυχημένου υπουργού Εργασίας.
Εν τέλει, ο κ. Βρούτσης κατάφερε από το πουθενά να καταστήσει μία από τις κύριες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού περίγελο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να «αναστήσει» την αντιπολίτευση, δίνοντάς της αφορμή για εκτεταμένη κριτική, και να υπονομεύσει το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης παρενέβη και πήρε πάνω του την κατάργηση του συγκεκριμένου προγράμματος δείχνει επί της ουσίας τα προβλήματα που προκάλεσε ο κ. Βρούτσης στην κυβέρνηση.
Δεν βοήθησε εργαζομένους και επιχειρήσεις ο Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας είχε τη δυνατότητα να μεταβληθεί σε κεντρικό θετικό πρόσωπο της κρίσης. Έχει στα χέρια του τα κρατικά ταμεία και θα μπορούσε να αποτελέσει το άγκιστρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού. Δεν το έκανε όμως, αναλαμβάνοντας την επίλυση του παζλ για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ο φόρτος εργασίας του ήταν πραγματικά τεράστιος και κλήθηκε να διαχειριστεί και τις γκάφες άλλων υπουργών, αφού το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης περνούσε από το δικό του «πορτοφόλι» και το ίδιο ισχύει και για τη διόρθωση των λαθών. Ταυτόχρονα έπρεπε να λειτουργήσει σε ένα εντελώς ασταθές περιβάλλον, για το οποίο ευθύνεται και η αδυναμία της Ε.Ε. να πάρει αποφάσεις σε πρώτο χρόνο.
«Κωλοτούμπες» και αισχροκέρδεια το έργο του Άδωνι
Το ξεκίνημα της προσπάθειας να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί μη υπάρξεως αισχροκέρδειας. Στη συνέχεια βέβαια αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική και επέλεξε, σε μια από τις συνηθισμένες οβιδιακές μεταμορφώσεις του, να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, απειλώντας με υψηλά πρόστιμα επιχειρήσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Στον υπουργό Ανάπτυξης χρεώνονται επίσης και οι ελλείψεις που αντιμετώπισαν τις πρώτες ημέρες σε υγειονομικά αγαθά τα σούπερ μάρκετ, παρόλο που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι «όλα καλά», καθώς με καθυστέρηση μπήκε το πλαφόν ως προς τον αριθμό των αντισηπτικών και των σχετικών προϊόντων που θα μπορούσαν να προμηθευτούν οι καταναλωτές.
Και ενώ τις πρώτες ημέρες ο κ. Γεωργιάδης μάς εξηγούσε πόση επάρκεια υπάρχει στην αγορά, αμέσως μετά, ως εκ θαύματος, μπήκε το πλαφόν. Επίσης, διόλου κολακευτικά σχόλια δεν προκάλεσε και η επιλογή του να κάνει αυτοψίες στα σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια προσωπικής επικοινωνιακής προβολής του και μόνο. Την ίδια στιγμή απέτυχε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης να βάλει τον παραμικρό περιορισμό στις εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες συνέχισαν ακάθεκτες να ενοχλούν τους πολίτες και ενώ ο ίδιος αρχικά υποστήριζε ότι θα κλείσουν και στη συνέχεια ότι δεν θα ενοχλούν τους δανειολήπτες. Μάταια όμως…
Ο απών Πέτσας και το… κούρεμά του
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατάφερε το πιο κρίσιμο διάστημα, αυτό της αρχής της επιδημίας, να απουσιάζει από την ενημέρωση, προκαλώντας αρρυθμίες στην επικοινωνιακή διαχείριση της όλης κατάστασης. Και αντί να αρχίσει πάραυτα η ενημέρωση μέσω τηλεδιασκέψεων, προτίμησε να κάνει διακοπές επί ένα δεκαήμερο, με εξαιρέσεις τις εμφανίσεις του σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά μέσα.
Αλλά και η επιστροφή του δεν σήμανε το τέλος των προβλημάτων, καθώς υπήρξαν σοβαρά «φάουλ» σε μιντιακό επίπεδο, αφού η επιλογή του να παρουσιαστεί ως σελέμπριτι που τον κουρεύει η σύζυγός του στον καταπράσινο και μεγάλο κήπο τους προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Αρνητικά χαρακτηρίστηκε -και μάλιστα επισημάνθηκε και από εκπροσώπους της Εκκλησίας- η εμμονή του να χρησιμοποιεί αδόκιμους όρους σχετικά με την Ορθοδοξία και το ποίμνιο, όπως αυτοί που αφορούν την «ατομική λατρεία». Στην πορεία διόρθωσε τα πλέον εμφανή λάθη, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Καμία πρωτοβουλία από τον άφαντο Βορίδη
Οι υπουργοί Γεωργίας σε άλλες χώρες είχαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, καθώς το ζήτημα της επάρκειας των αγροτικών προϊόντων θεωρείται πρωτεύον με δεδομένα τα προβλήματα στις μεταφορές. Εδώ ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης επέλεξε να μείνει στο παρασκήνιο και να μην αναλάβει σχεδόν καμία πρωτοβουλία που θα ελάφρυνε τα βάρη των αγροτών. Επί της ουσίας από το υπουργείο του δεν υπήρξε καμία πρόνοια για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος επλήγη ολοκληρωτικά από την κρίση του κορωνοϊού.
Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με αρκετό σκεπτικισμό την απόπειρα δημιουργίας ακόμη ενός πρωτοκόλλου πιστοποίησης για τους παραγωγούς, το οποίο θα διευκρινίζει ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν κορωνοϊό.
Πιστοποίηση η οποία, φυσικά, δεν θα είναι χωρίς κόστος, με το βάρος να πέφτει -ως συνήθως- σε καταναλωτές και παραγωγούς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έδειξε ο Μάκης Βορίδης για την εισαγωγή «εποχικών εργατών» από την Αλβανία, πιέζοντας για την επανέναρξη της διασύνδεσης των δύο χωρών. Και αυτό χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για άνεργους Έλληνες που θα μπορούσαν να λάβουν ειδική άδεια για να πάνε σε άλλο νομό και να εργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτοί που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Την κρίση ως… ευκαιρία είδαν κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης και, με αφορμή την ενεργή εμπλοκή τους στη μάχη καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είδαν τις «μετοχές» τους να ανεβαίνουν. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν είχαν και την καλύτερη βαθμολογία στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού, ωστόσο στην πορεία η εικόνα τους αντιστράφηκε και πλέον (και μέχρι νεωτέρας, βέβαια) θεωρούνται εκ των σταθερών αξιών στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Κικίλιας κράτησε όρθιο το ΕΣΥ
Ο πλέον αρμόδιος υπουργός, ο οποίος κλήθηκε αιφνιδιαστικά να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, άκρως αποτελεσματικά, ήταν ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας, έχοντας δίπλα του ένα άξιο επιστημονικό επιτελείο, με πρώτο τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος γνωρίζει καλά τον χώρο εκ των έσω, κατάφερε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και να κρατήσει στέρεο -και πιο δυνατό μάλιστα με τη στήριξη και των ιδιωτών- το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μέσω των ημερών του κ. Κικίλια και… λόγω κορωνοϊού, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενισχύθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου- κατά 80%, σε εξέλιξη βρίσκονται νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ήδη έχουν γίνει 337 ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις και νέων προσλήψεων για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Προφανώς το χρόνιο πρόβλημα του πολύπαθου τομέα της Υγείας δεν λύθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη δημόσια υγεία.
Αποτελεσματικός και άμεσος ο Χαρδαλιάς
Αποτελεσματικός έχει αποδειχθεί και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Παρόλο που στην αρχή το ύφος του ήταν κάποιες φορές ανάρμοστο και «κουνούσε το δάχτυλο» στους πάντες, προκαλώντας αντιδράσεις, στη συνέχεια έριξε τους τόνους και όπου χρειάστηκε αντιμετώπισε με επιτυχία, συνήθως μαζί με τον κ. Τσιόδρα, τα περιστατικά που προέκυπταν με επικίνδυνα -προς εξάπλωση- κρούσματα.
Έτσι, μεταξύ άλλων, μετέβη στο Κρανίδι, στην Ξάνθη, στη Λάρισα, στη Νέα Μάκρη, αλλά και εντός της Αττικής, όπου χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να αντιμετωπιστούν επικίνδυνα περιστατικά. Ήδη ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα είχε στο μυαλό του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας κατά τις επόμενες κάλπες. Μάλλον μετά τη συγκεκριμένη συγκυρία η ενεργή εμπλοκή του με την κεντρική πολιτική σκηνή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο Πιερρακάκης που έδωσε τέλος στη γραφειοκρατία
Καλές είναι οι επιδόσεις και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος κλήθηκε εν μια νυκτί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο είχε προγραμματιστεί στη διαμόρφωση του ψηφιακού κράτους. Ουσιαστικά, εντός ολίγων εβδομάδων κατάφερε ό,τι δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Έτσι, αναπτύχθηκαν πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως η άυλη συνταγογράφηση και η αποστολή πιστοποιητικών στο σπίτι των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Παράλληλα, προωθήθηκαν υπηρεσίες όπως η ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση, η αυτοματοποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης των στοιχείων που ζητούν οι τράπεζες από τους πολίτες σε τακτά διαστήματα κ.ά. Το σύνολο των νέων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα βρίσκεται στον νέο κεντρικό κόμβο που τέθηκε σε λειτουργία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό λόγω της πανδημίας, την πύλη gov.gr.
Ο Θεοδωρικάκος αναμόρφωσε το Δημόσιο
Εξαιρετική δουλειά έκανε τόσο σε σχέση με τον δημόσιο τομέα όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Με τη συμβολή του το κράτος δείχνει να έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, ενώ ελήφθησαν γρήγορες και καινοτόμες αποφάσεις.
Ο δημόσιος τομέας λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα χωρίς προβλήματα, ενώ, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχες και δημάρχους, υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα και οι δράσεις που ενισχύουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, και αναβαθμίστηκαν πολλά από αυτά που ήδη υπήρχαν, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Το Δημόσιο, όπως προσδοκά ο κ. Θεοδωρικάκος, θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, «γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία», ενώ μέσα στον Μάιο θα γίνει πράξη η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.
Έργο Χρυσοχοΐδη η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.
Επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και η λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτήρηση των μέτρων, κάτι που πιστώνεται ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να έχουμε ενσυναίσθηση και μέτρο. Να συναισθανθούν οι 50.000 μέλη του Σώματος πως καλούνται να συνεργάζονται, όχι να επιβάλλουν, να χαμογελούν γνήσια, όχι να σμίγουν αυστηρά τα φρύδια. Έπρεπε να αλλάξουν, να εμπιστευθούν τους πολίτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, να δώσουν για να πάρουν» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Αναμφίβολα, ο ρόλος της Αστυνομίας, μετά την κρίση στον Έβρο και τις τουρκικές προκλήσεις, και σε αυτή την περίοδο ήταν πρωτόγνωρος, αλλά -όπως αποδείχθηκε- και αποτελεσματικός.
ΠΗΓΗ: «κυριακάτικη δημοκρατία»