Επιτέλους και κάτι αισιόδοξο για τον κορωνοϊό, που φαίνεται να μας εγκαταλείπει σιγά σιγά, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί καραδοκεί να επιστρέψει αν δεν προσέξουμε. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης μέσα από ένα άρθρο του στους «New York Times» δίνει μια νότα αισιοδοξίας υποστηρίζοντας ότι η καραντίνα δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του Covid-19.
Μάλιστα, ο Γ. Ιωαννίδης τονίζει πως οι αρχικές «τρομοκρατικές» στατιστικές για τον κορωνοϊό ανάγκασαν πολλές κυβερνήσεις προχωρήσουν σε lockdown, τα οποία δημιούργησαν ναι μεν μείωση των κρουσμάτων, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα στις οικονομίες τους.
Ο κ. Ιωαννίδης σε συνεργασία με τον πρώην σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον και συνεργάτη του London School oh Economics Ρόχαν Σίλβα, ζήτησε μάλιστα από τους πολιτικούς να πουν στπν κόσμο πως: «ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι χαμηλός, συνεπώς οι πολιτικοί μπορούν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει»!
Για τον καθηγητή του Στάνφορντ η καραντίνα: «δεν είναι πλέον η δέουσα απάντηση», καθώς συνέπειά της είναι η μαζική ανεργία, η αύξηση της οικιακής βίας και παιδικής κακοποίησης, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι θάνατοι που προκαλούνται από καθυστερημένη ή ματαιωμένη ιατρική θεραπεία.
Υποστήριξε ακόμα ο κ Ιωαννίδης πως ο τερματισμός του lockdown δεν πρέπει να σημαίνει την έναρξη μιας εποχής μαζικής επιτήρησης, είτε μέσω τεστ ιχνηλάτησης είτε αναξιόπιστου ελέγχου αντισωμάτων για πιστοποιητικά ανοσίας.
Τόνισε ωστόσο πως: «Η προσεκτική άρση των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια για επίτευξη ανοσίας της αγέλης – μια ασύνετη στρατηγική για μια λοίμωξη που τόσο εύκολα μολύνει νοσοκομεία και γηροκομεία».
Ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας, που έχει χαρακτηριστεί ως αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό από την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» πρότεινε ως λύση τακτικά τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία, ενώ συμβούλευσε το κοινό να αποφεύγει τα νοσοκομεία, αν έχει συμπτώματα κορωνοϊού, εκτός και αν κάποιος νιώθει πολύ άρρωστος.
«Η περαιτέρω χαλάρωση του lockdown μπορεί να διαμορφωθεί από προσεκτική αξιολόγηση του πώς εξελίσσονται η επιδημία και η διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών» συμπλήρωσε.
Στο άρθρο τους στους «New York Times» οι κ. Ιωαννίδης και Ρόχαν και τονίζουν:
«Πρώτον, είναι σαφές ότι ο Covid-19 είναι πολύ πιο ήπια νόσος απ’ ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί. Η τεράστια πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου… Δεύτερον, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Covid-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος απ’ ό,τι είχε υπάρξει αρχικά φόβος.
Από τη στιγμή που λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αριθμός μη διαγνωσμένων περιστατικών, η νόσος έχει θνητότητα συγκρίσιμη μιας σοβαρής εποχικής γρίπης, τουλάχιστον στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας δεν έχουν κατακλυστεί… Τρίτον, ο θανατηφόρος Covid-19 είναι συχνά μια νοσοκομειακή λοίμωξη, που οι άνθρωποι κολλάνε στο νοσοκομείο.
Ασφαλώς ο Covid-19 είναι ένας νέος ιός και υπάρχουν πολλά που έχουμε ακόμη να μάθουμε. Όμως, όλα τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα δείχνουν προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση… Με βάση όλα όσα ξέρουμε για τον ιό, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να βάζουν τέλος στο lockdown»!