Να ενταχθούν στον νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής (αποτελεί επί της ουσίας χορήγηση κρατικών δανείων) οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό ζητεί η ΕΣΕΕ.
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα (τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, καταβολή δημοτικών τελών κ.λπ.). Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος για τον οποίο δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε άμεση και χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση χρηματοδότηση.
Στην κατεύθυνση για δικαιότερη εφαρμογή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής η ΕΣΕΕ προτείνει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ύψος της ενίσχυσης να υπολογίζεται ως ποσοστό του τζίρου του 2019 σταθμισμένο με τη μείωση που εμφανίζει ο τζίρος το α’ τρίμηνο ή το α’ εξάμηνο του 2020.
Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς αναλογούν μεσοσταθμικά 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση. «Η περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την οποία έως σήμερα αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν υπαλλήλους, είναι ένα αχρείαστο λάθος, μια εξαίρεση του κανόνα που υπονομεύει τον κοινό αγώνα κυβέρνησης και πολιτών. Γι’ αυτό και χρήζει άμεσης διόρθωσης προτού δημιουργήσει ανεπανόρθωτες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.