Την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού και τις αλλαγές συμπεριφοράς τους αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Ετσι, έπειτα από την ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού σε 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19 εντοπίστηκαν 198 επαναλαμβανόμενες γενετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμβεί ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορές.
Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γονιδιακής ποικιλομορφίας του νέου κορωνοϊού καταγράφεται σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από τον Covid-19 δείχνει, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανσουά Μπαλού του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ότι υπήρξε εκτεταμένη παγκόσμια μετάδοση του ιού ήδη από πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας, αλλά και ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε ένας μοναδικός «ασθενής μηδέν», αλλά ο ιός εισέδυσε ανεξάρτητα αρκετές φορές και από διαφορετικές οδούς.
Επίσης, όλα τα γονιδιώματα των κορωονοϊών φαίνεται να έχουν κοινό πρόγονο, που εμφανίστηκε μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και της 11ης Δεκεμβρίου 2019. Κάπου τότε ο νέος ιός «πήδηξε» από κάποιο ζώο στον πρώτο άνθρωπο και τον μόλυνε. Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στους ανθρώπους για καιρό προτού ανιχνευτεί στη Ουχάν της Κίνας, πέρυσι το Δεκέμβριο. Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.