Τον αποκλεισμό της από τα ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας κατήγγειλε στη Βουλή σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος είχε κληθεί για εξηγήσεις, να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος, επικαλούμενος την υποστελέχωση του συμβουλίου, αλλά και το νομικό κενό.
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, παρέστη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί, πριν από τρεις εβδομάδες, η επιστολή διαμαρτυρίας του Αλέξη Χαρίτση στο συμβούλιο. Η παρουσία, ωστόσο, του κ. Κουτρουμάνου μάλλον απογοήτευσε τους βουλευτές, καθώς έκανε λόγο για νομικές και πρακτικές δυσχέρειες στην εφαρμογή του νόμου περί πολυφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των διοικητικών κυρώσεων που επέβαλε στα κανάλια το ΕΣΡ ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ενώ μίλησε και για υποστελέχωση του συμβουλίου.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τον πλουραλισμό και καλώντας τον σε παραίτηση. Είχε προηγηθεί η οξεία κριτική των κομμάτων, με τον Νίκο Βούτση να αποκαλεί «σκάνδαλο» την πλήρη σιωπή που επιβάλλει η κυβέρνηση στην προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ.
«Άκρα του τάφου σιωπή» για τα 20.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ
Μάλιστα, κατήγγειλε «άκρα του τάφου σιωπή» για το πώς και πού δίνονται τα 20.000.000 ευρώ στα μίντια, εξηγώντας ότι, ενάμιση μήνα μετά την πρώτη απόφαση, ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τα συγκεκριμένα κονδύλια.
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μιλώντας για έλλειμμα Δημοκρατίας και ζητώντας από το ΕΣΡ να αποκαταστήσει την πολυφωνία, παρότι, ομολογουμένως, δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση, ούτε διαφάνηκε πρόθεση παρέμβασης.
Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω του Βασίλη Κεγκέρογλου, κάλεσε το συμβούλιο να εκπληρώσει το καθήκον του, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του για επαναφορά της… ώρας του ΠΑΣΟΚ!
Ειδικότερα, ζήτησε η ΕΡΤ να αρχίσει πιλοτικά την παρουσίαση θέσεων των κομμάτων, κατά το πρότυπο της προεκλογικής περιόδου. «Να έχω εγώ το δικαίωμα την ώρα του ΠΑΣΟΚ, 8 η ώρα τη Δευτέρα, για παράδειγμα, για ένα δεκάλεπτο να πω τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο δε Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης, σε ακόμη πιο οξείς τόνους, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΕΣΡ για «παραμύθια της Χαλιμάς». «Αν υπάρχει νομοθετικό κενό, να το λύσουμε. Θα σας δώσουμε και προσωπικό. Όχι, είστε επτά άτομα-μέλη εκεί μέσα και κάθεστε και λέτε “έχω έναν υπάλληλο και κανέναν τεχνολογικό εξοπλισμό”. Τότε τι κάνετε;», διερωτήθηκε.
Απαντώντας, πάντως, στα ομαδικά πυρά, ο πρόεδρος του ΕΣΡ υποστήριξε λίγο ως πολύ ότι δεν μπορεί να παρέμβει. «Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι», σχολίασε και δήλωσε αναρμόδιος για μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν, μεταξύ άλλων για την αδιαφάνεια στο κονδύλι των 20.000.000 ευρώ για τα ΜΜΕ.