Η Ελλάδα ρίχνει «άκυρο» στο τουρκολυβικό μνημόνιο με επιστολή προς τον ΟΗΕ

Must Read

Τις τουρκικές αξιώσεις και τους χάρτες του τουρκολιβυκού μνημονίου απορρίπτει η χώρα μας με επιστολή της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα «απειλή για την ειρήνη».

Η επιστολή, που εστάλη την 21η Απριλίου και δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπογράφεται από τη μόνιμη αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Ελλάδα Μαρία Θεοφίλη και απαντά στις αιτιάσεις του Τούρκου ομολόγου της που προσπάθησε να επιβάλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τον σχετικό χάρτη στη Συνέλευση του διεθνούς οργάνου. Η χώρα μας με την επιστολή αυτή τεκμηριώνει -ακόμη μία φορά – ότι πρόκειται για αβάσιμους και νομικά αστήρικτους ισχυρισμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων αλλά και παραβιάζουν κατάφωρα τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και άλλων γειτονικών χωρών.

Επιπλέον αναφέρεται στην επιστολή ότι το εν λόγω μνημόνιο συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, καθώς η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν απέναντι ή παρακείμενες ακτές και, ως εκ τούτου, δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Οι «διευθετήσεις» μεταξύ των δύο χωρών είναι πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες, τονίζεται, καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να καθορίζουν θαλάσσιες ζώνες με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χερσαίο έδαφος. Κανόνας που, όπως υπογραμμίζεται, ορίζεται σαφώς στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ο οποίος αντικατοπτρίζει το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο και, ως εκ τούτου, είναι δεσμευτικός ακόμη και για τα μη συμβαλλόμενα μέρη. Ως εκ τούτου η χώρα μας επαναλαμβάνει ότι το συγκεκριμένο σύμφωνο δεν έχει ουδεμία νομική συνέπεια.

«Εργαλείο μολυσμένο»

Ο δε χάρτης που κατατέθηκε είναι, όπως καταγγέλλει η χώρα μας, ένα «εργαλείο μολυσμένο από τους ίδιους παράνομους ισχυρισμούς τους οποίους έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει». Δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια της Τουρκίας να στερήσει από άλλα κράτη τα εγγενή δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η κυρία Θεοφίλη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως σημειώνει, «επιδεινώνουν τις εντάσεις και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στη συγκεκριμένη επιστολή η χώρα μας επί της ουσίας αμφισβητεί και το δικαίωμα της κυβέρνησης Σάρατζ να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία, καθώς τονίζεται ότι αποτελεί παράβαση της πολιτικής συμφωνίας στη Λιβύη που έδινε την όποια νομιμοποίηση στη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This