Αντίθετα από την επίσημη κυβερνητική ρητορική, «λεφτόδενδρα» υπάρχουν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που τους καρπούς τους δρέπουν μονάχα όσοι διαθέτουν «σκάλες» για να τους φθάνουν!
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι υπερβαίνει τα όρια του «πολιτικού θερμοκηπίου» η δυσώδης οσμή μιας ανάθεσης και μάλιστα δια της… ευθείας οδού στα ΕΛΤΑ. Όπως καταγγέλλουν, λίγο μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις απολαβές ορισμένων «χρυσών παιδιών» στον Οργανισμό, νέες απορίες προκαλεί η ανάθεση σε κάποια, σύμφωνα με τους ίδιους, «εταιρεία-φάντασμα», ενός έργου που δύσκολα καταλαβαίνει το δικό μας «πτωχό» αντιληπτικό επίπεδο.
Ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 10 Απριλίου, όπως υποστηρίζουν 41 βουλευτές του κόμματος με ερώτηση που συνυπογράφουν στη Βουλή, ανατέθηκε απευθείας σε εταιρεία–«φάντασμα» το έργο της κατασκευής ηλεκτρονικής αγοράς/e-market place (σε απλά ελληνικά, μια ηλεκτρονική αγορά, χοντρικά, όπου «ανταμώνουν» πωλητές και αγοραστές και συνεννοούνται για προμήθεια και πώληση αγαθών) και της συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής της για πέντε έτη, αντί του συνολικού ποσού των 250.000 ευρώ, προ ΦΠΑ και δικαιώματος υψηλών ποσοστών, προ φόρων, επί των πωλήσεων, συνδρομών και διαφημίσεων.
Χρειαζούμενες οπωσδήποτε τέτοιου είδους υπηρεσίες -για να προλάβουμε τους καχύποπτους- στην τρέχουσα εποχή. Και, προφανώς, όπως παραδέχονται στα στέκια του αθηναϊκού κέντρου, όπως ήρθαν τα πράγματα, θα μπορούσε να παρακάμψει κανείς τις δυσχέρειες της συγκυρίας.
Η απειλητική πανδημία, άλλωστε, δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις μπίζνες. Πολύ περισσότερο όσες από αυτές είναι «κοινωνικώς» επωφελείς. Με τη διαφορά ότι, στην περίπτωση αυτή, λένε όσοι ξέρουν, «σκαλώνει» κανείς -κατά το κοινώς λεγόμενο- στην «προφανή υπεραξία» των πραγμάτων.
Αναφορά μόνο του ποσού των 10.000 ευρώ στο ΚΗΜΔΗΣ
Τα παράδοξα προκύπτουν από τη στιγμή που διαπιστώνει κάποιος φιλεύρευνος -κατά ΣΥΡΙΖΑ- ότι στον κυβερνητικό ιστότοπο του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), η εν λόγω απευθείας ανάθεση, στην προεπισκόπησή της αναφέρει μόνο το ποσό των… 10.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα για το σχεδιασμό, εγκατάσταση και λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα αρχεία του Γενικου Μητρώου Επιχειρήσεων, η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε μια ημέρα πριν από την ανάληψη του έργου.
«Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν έχει λάβει καμιά πρωτοβουλία ή μέτρο για την ακύρωση της ανάθεσης», υπογραμμίζουν στην ερώτηση τους οι 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να ξαναγίνει ο διαγωνισμός, υπονοώντας ότι οι δύο φυσικοί μέτοχοι της εν λόγω εταιρείας έχουν λάβει ένα αναπάντεχο… δωράκι!