Οι εκλογές είναι προ των πυλών και οι υποψήφιοι ζητούν την ψήφο τους. Τι κάνουν, όμως, οι εκάστοτε κυβερνώντες προκειμένου να τους διευκολύνουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Ανάπηροι, παραπληγικοί, τυφλοί και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας, που δυσκολεύονται με τον οποιονδήποτε τρόπο, θα κληθούν να ανέβουν ξανά τα σκαλιά ενός σχολείου, όπου δεν υπάρχουν ράμπες, ή να μπουν σε ένα εκλογικό κέντρο που δεν διαθέτει ψηφοδέλτια σε μορφή Braille.
Πώς ψηφίζουν οι τυφλοί
Η Σταυρούλα Χαρίση, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με άρθρο της στο amea-care.gr, αναφέρεται στο γεγονός πως η ψήφος για τους τυφλούς συνανθρώπους μας δεν είναι τελικά και τόσο μυστική. Ένα άτομο με προβλήματα όρασης, προκειμένου να ψηφίσει, έχει τις εξής εναλλακτικές:
- Μπορεί να μπει στο παραβάν με ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, να του πει τι θέλει να ψηφίσει και σε ποιους υποψήφιους θέλει να βάλει σταυρό, και εκείνος να «σταυρώσει» και να τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο πρώτα στο φάκελο κι έπειτα στην κάλπη.
«Εμείς τώρα, που θεωρητικά ψηφίζουμε, δεν έχουμε ακουμπήσει ούτε καν τον φάκελο», λέει η κυρία Χαρίση. - Αλλιώς, ο τυφλός μπορεί να μπει στο παραβάν με κάποιο συνοδό.
«Πάντα στηριζόμενοι σε λογικά πλαίσια, του έχουμε εμπιστοσύνη και στο φάκελο θα μπει η ψήφος που εμείς έχουμε επιλέξει». - Τελευταία εναλλακτική, να μπει κάποιος μόνος του στο παραβάν.
«Αυτό προϋποθέτει, είτε να βγάλουμε το ψηφοδέλτιο από την τσάντα μας, κάτι που, απ’ όσο γνωρίζω είναι παράνομο, είτε να έχουμε κάποιο ποσοστό όρασης και να διαβάζουμε μόνοι μας».
Η κυρία Χαρίση επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που οι Δήμοι γνωρίζουν πόσα άτομα με οπτική αναπηρία διαμένουν στην κάθε περιοχή, θα ήταν απλό να τους διευκολύνουν, διαθέτοντας ψηφοδέλτια σε μορφή “Braille” ωστόσο αυτό δεν γίνεται. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει η ίδια, αυτό συμβαίνει πάντα σε όλες τις εκλογές για τους δικούς τους συλλόγους».
7361 σχολεία χωρίς ράμπα!
Από την άλλη, οι ράμπες σε σχολεία είναι σπάνιο είδος και η εικόνα συγγενών παραπληγικών να κουβαλούν καροτσάκια στα χέρια, για να ξεπεράσουν το εμπόδιο των σκαλοπατιών, έχει γίνει οικεία πια… Μέσα στο 2017, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλους τους διευθυντές να αναφέρουν αν υπάρχουν ράμπες ή όχι στα σχολεία που διευθύνουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγιναν τοποθετήσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Απρίλιος 2019) δείχνουν πως 7.361 σχολεία σε όλη τη χώρα δε διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ!
(Ευγενία Δίτσα)