Η πανδημία δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και την αγορά ακινήτων. Η βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) υποχωρεί, με τη μακρόχρονη μίσθωση να ακολουθεί αντίθετο δρομολόγιο. Η σταδιακή επανένταξη χιλιάδων διαμερισμάτων στην αγορά της ενοικίασης οδηγεί σε εξομάλυνση των τιμών, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται σε περιοχές που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση των τιμών πώλησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κυψέλη, όπου η μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης κυμαίνεται από 9,18% έως και 20%, ενώ υπάρχουν ακραίες μειώσεις που αγγίζουν το 40%.
Παράλληλα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, το 35% των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες αυτοβούλως μείωσαν τη ζητούμενη τιμή είναι ακίνητα ανακαινισμένα (κυρίως ακίνητα μικρής επιφάνειας, έως 50 τ.μ.). Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα 50 τ.μ. ανακαινισμένο, στα Πετράλωνα, η αυτοβούλως (χωρίς διαπραγμάτευση) μείωση της ζητούμενης τιμής εντός δύο μηνών σε σχέση με την αρχική τιμή τον Φεβρουάριο του 2020 είναι 11,4%. Μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία μείωση της ζητούμενης τιμής στην Ομόνοια (21,4%) και στο Γκάζι (16,6%).
Ακόμη και στο Κουκάκι η μείωση της ζητούμενης τιμής είναι 16,6%, δηλαδή από την αρχική τιμή των 2.509 ευρώ το τ.μ. η τιμή μειώθηκε στα 2.109 ευρώ το τ.μ. Καθοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές και στα νότια προάστια, όπου οι τιμές τα τελευταία χρόνια κατέγραφαν συνεχώς αυξητικές τάσεις. Οι μειώσεις ήδη φτάνουν το 9,1% κατά μέσο όρο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται στην Ηλιούπολη, όπου η αρχική ζητούμενη τιμή πώλησης ήταν 2.509 ευρώ το τ.μ. και πλέον έχει μειωθεί στα 2.083 ευρώ το τ.μ.
«Θεωρούμε ότι η κορύφωση των μειώσεων στις τιμές πώλησης αναμένεται να καταγραφεί σταδιακά έως και την αρχή του 2021. Θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών, καθώς και των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην ελληνική κτηματαγορά και τη ζητούμενη τιμή αυτών» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.
Πρόσθεσε δε ότι οι τιμές των ενοικίων παρουσιάζουν ήδη φθίνουσα τάση, ιδιαίτερα σε περιοχές που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη πτώση τιμών αναμένεται να καταγραφεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν.
Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» μισθώματα
Καθημερινές είναι πλέον οι προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με αφορμή το μέτρο μείωσης των ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων κατά 40% για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό. Οι αόριστες εξαγγελίες περί θέσπισης ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο απώτερο μέλλον έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εισπράττουν μειωμένα ενοίκια χωρίς να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τα χαμένα εισοδήματα, που για πολλούς είναι και τα μοναδικά τους.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ένα απίστευτο αλαλούμ στον χώρο των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων. Υπάρχουν καταγγελίες ενοικιαστών οι οποίοι δέχονται απειλές εξώσεων εκ μέρους ιδιοκτητών προκειμένου να μην κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας.
Για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία ζητούσε κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης και όχι από τους ιδιοκτήτες.
Επισήμαινε δε ότι στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εγκαταλείπονται στην τύχη τους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις φετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.