Διευκρινίσεις αναφορικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες» έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι καταθέσεις σε γερμανικές τράπεζες ανήκουν στη σύζυγό του, η οποία είναι από τη Γερμανία, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος διατηρεί εκεί εταιρίες, κάτι που δεν έχει, όπως είπε, κρύψει ποτέ.
Απαντώντας σε σχόλια που έγιναν χθες για το ύψος των εισοδημάτων του, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε ότι η εταιρία του το 2018 δεν μοίρασε μέρισμα, αλλά επανεπένδυσε στην ελληνική οικονομία. «Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχε εισόδημα. Με αυτήν την τακτική, λοιπόν, ο καθένας λέει ό,τι θέλει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Ας δουν, λοιπόν, το 2014, το 2015, το 2016, το 2019 και το 2020 τι δηλώνω. Ας μου βρούνε έναν πολιτικό αρχηγό που φορολογείται με 200.000 τον χρόνο, ας έρθουν να μου το πούνε» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού, που είχε δηλώσει εισοδήματα 10 λεπτά του ευρώ, επέλεξε το facebook για να απαντήσει, σημειώνοντας: «Τις τελευταίες ώρες στο Διαδίκτυο σχολιάζεται η δήλωση του πόθεν έσχες που έχω καταθέσει όπως όλοι οι βουλευτές. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το 2018 δεν είχα προσωπικό εισόδημα αλλά οικογενειακό. Ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριζαν».
Αυτός που ακόμη δεν έχει δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα μηδενικά του εισοδήματα είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος είχε μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά.
Πάντως ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας δήλωσε ότι «για μια φορά ακόμη δόθηκε στη δημοσιότητα το ”πόθεν έσχες” των πολιτικών χωρίς να υπάρχουν με σαφήνεια δύο απαραίτητα στοιχεία. Πρώτον, ποια περιουσιακά στοιχεία είχαν όταν εισήλθαν στην πολιτική και πώς τα απέκτησαν.
Δεύτερον, ποια είναι η σημερινή τους περιουσιακή κατάσταση και σε τι διαφοροποιείται από την αρχική. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα να διαπιστωθεί ποιοι συγκεκριμένα πλούτισαν και πώς απέκτησαν τον πλούτο αυτό».
Οι επανειλημμένες και επίμονες παρεμβάσεις, τόνισε ο κ. Σούρλας, «ορισμένων εξ ημών στη Βουλή για αξιόπιστο “πόθεν έσχες”, δεν βρήκαν απήχηση. Έστω και τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσουν τέρμα στη θεσμική αυτή εκκρεμότητα, που προσβάλλει το κύρος του πολιτικού κόσμου».