Άρωμα, γεύση και βιταμίνες. Τα μούρα είναι ο πολύτιμος θησαυρός της διατροφής, καθώς κλείνουν μέσα τους πλήθος πολύτιμων ουσιών, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό, θεραπευτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό μας…
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Εδώ και αιώνες τα µούρα αποτελούν µέρος της ανθρώπινης διατροφής. Φύτρωναν στα δάση και σήµερα τα περισσότερα είδη αποτελούν απογόνους δασόβιων καλλιεργειών. Μπλε, µοβ κόκκινα, άσπρα, όποιο χρώµα και αν διαλέξετε, όποιο είδος και αν γευτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα επωφεληθείτε από τα ευεργετικά τους συστατικά. Πέντε είδη επιλέχτηκαν, που αποτελούν «δυναµίτες» της υγείας µας.
Acai berry
Έχει σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζει με τον καρπό της ελιάς ή με κεράσι. Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο, γι’ αυτό πολλοί το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους». Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά στη σεξουαλική. Οι καρποί του περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες. Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί.
Μύρτιλλα Blueberries
Πολλοί τα ονομάζουν «βατόμουρα της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική τους αξία. Τα μύρτιλλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης.
Cranberries
Εδώ και αιώνες τα cranberries θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενισχύουν παράλληλα την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Από διατροφικής απόψεως αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων ωφέλιμων συστατικών, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, χαλκός και παντοθενικό οξύ. Οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.
Lingonberries
Τα γλυκόξινα, κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στις σκανδιναβικές χώρες αναδεικνύονται σε πολύτιμα «υπερτρόφιμα». Πατρίδα τους θεωρείται η Σουηδία, αλλά τυγχάνουν παγκόσμιας εκτίμησης. Στην παραδοσιακή ιατρική αυτά τα μούρα έχουν αντισηπτική και διουρητική δράση.
Goji berry
Είναι γνωστό πλέον σε όλον τον κόσμο και έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Οι πορτοκαλοκόκκινοι καρποί του έχουν γλυκόξινη γεύση και αξιοσημείωτη θρεπτική αξία. Περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών, σίδηρο, πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες.