Η υποαπασχόληση, η μαύρη εργασία και η ανεργία στις μέρες μας, δυστυχώς, έχουν γίνει κανόνας. Παράλληλα, η δημόσια υγεία συνεχώς ευτελίζεται. Έτσι, πολλοί είναι οι άνθρωποι, που όντας ανασφάλιστοι ή μη θέλοντας να περιμένουν μήνες για μια εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο, καταφεύγουν στη λύση ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να έχουν περίθαλψη ή και σύνταξη (ανάλογα με τους όρους του εκάστοτε συμβολαίου).
Πριν την υπογραφή ενός τέτοιου συμβολαίου πρέπει κανείς να διαβάζει τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε, φυσικά, και τα ψιλά γράμματα των όρων του συμβολαίου, που είναι γραμμένα κάτω κάτω. Ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Για να διασφαλίσετε, λοιπόν, ότι το συμβόλαιό σας θα σας καλύπτει ακριβώς όπως εσείς θέλετε, πρέπει να δίνετε βάση στα ψιλά γράμματα και να εξετάζετε τις επιλογές σας προτού αποφασίσετε.
Τι πρέπει να καλύπτει ένα καλό ασφαλιστήριο υγείας σύμφωνα με το ygeia.gr:
- Ο δεκάλογος
- Συνειδητοποιείστε πρώτα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ασφαλιστείτε, επιλέγοντας ένα καλό πρόγραμμα υγείας. Όπως τονίζουν έμπειροι ασφαλιστές, πρέπει να αναρωτηθείτε αν έχετε απόθεμα στην τράπεζα 50, 100 ή 200 χιλιάδες ευρώ να δαπανήσετε για την υγεία σας, αν σας συμβεί κάτι σοβαρό. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε πρέπει να κάνετε μια ασφάλιση υγείας, καταβάλλοντας ασφάλιστρα από 300 έως 1000 ευρώ ετησίως ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας σας και τις παροχές που επιθυμείτε.
- Διαβάστε καλά το ασφαλιστήριο πριν υπογράψετε. Ζητήστε εξηγήσεις στα σημεία που δεν καταλαβαίνετε.
- Επιλέξτε υψηλό όριο κάλυψης ανά νοσηλεία. Ο κύριος λόγος που συνάπτει κάποιος ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είναι για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες και ακριβές νοσηλείες.
- Επιλέξτε μεγάλο ποσό απαλλαγής. Τα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας προβλέπουν ένα αρχικό ποσό εξόδων, το οποίο δεν αποζημιώνεται και πληρώνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, π.χ. 500, 1.000, 1.500 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο τελικός λογαριασμός μιας νοσηλείας είναι 5.000 ευρώ και ο ασφαλισμένος έχει απαλλαγή 500 ευρώ, τότε θα πληρώσει ο ίδιος τα πρώτα 500 ευρώ και η ασφαλιστική τα 4.500 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή τόσο χαμηλότερα τα ασφάλιστρα.
- Δείτε τι ποσοστό κάλυψης για νοσηλεία (80, 90%) έχετε στο εξωτερικό, αν ταξιδεύετε συχνά.
- Δώστε προσοχή στα όρια αμοιβών ιατρών, δωματίου και τροφής, που προβλέπει η ασφαλιστική εταιρεία. Αν είναι μικρά, θα χρειαστεί να πληρώσετε τη διαφορά από την τσέπη σας.
- Ρωτήστε αν θα αναπροσαρμόσει η εταιρεία το ύψος του ασφαλίστρου τα επόμενα χρόνια. Καλό είναι ο υποψήφιος ασφαλισμένος να ξέρει εκ των προτέρων τους παράγοντες που καθορίζουν τις αναπροσαρμογές και ένα μέσο όρο των αναπροσαρμογών των τελευταίων ετών.
- Διαβάστε με προσοχή τις εξαιρέσεις στις καλύψεις και τις περιόδους αναμονής για να είστε ενήμεροι. Αν κάποια σας επηρεάζει, ζητήστε αν μπορεί να αλλάξει, ας είναι και με επιπρόσθετο ασφάλιστρο.
- Ρωτήστε ποια είναι η πολιτική της εταιρείας για τις προϋπάρχουσες και τις χρόνιες παθήσεις. Τα περισσότερα συμβόλαια δεν τις καλύπτουν. Να είστε ειλικρινείς, αν πάσχετε από αυτές τις ασθένειες και το γνωρίζετε, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε και να μην βρεθείτε ακάλυπτοι σε μια δύσκολη στιγμή.
- Ρωτήστε αν καλύπτει η εταιρεία τα έξοδα πριν και μετά τη νοσηλεία. Για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας, προτιμήστε ένα ασφαλιστήριο που καλύπτει όλα αυτά τα έξοδα σαν ενδονοσοκομειακά αν πραγματοποιηθούν μέχρι και 30 ημέρες πριν ή μετά την νοσηλεία.