Η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλο στον Στόλτεμπεργκ για την νατοϊκή υποκρισία, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» των ΝΥΤ και οι κινήσεις Μητσοτάκη
Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να νοηθεί ότι κατά την απογευματινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg θα τεθεί, από ελληνικής πλευράς, «για πρώτη φορά» το θέμα ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί «να σφυρίζει αδιάφορα» όταν η Τουρκία προκαλεί βάναυσα την Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι η νομοθεσία του ΝΑΤΟ δεν του επιτρέπει παρέμβαση «μεταξύ κρατών-μελών του».
Ορθώς θα πράξει ο κ. Πρωθυπουργός. Αλλά οι ολέθριοι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραποιούν την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι πως πρώτος έθεσε το ζήτημα αυτό όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ζήτημα που μάλιστα υιοθέτησε πλήρως η εφημερίδα New York Times, όταν χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν ελέφαντα στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ», Στηλιτεύοντας έτσι την νατοϊκή υποκρισία.
Παρατίθεται στη συνέχεια το σχετικό ξεκάθαρο απόσπασμα της δήλωσης του Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την συνάντησή του με τον Stoltenberg στην Αθήνα, στις 10 Οκτωβρίου 2019:
«Σε ό,τι αφορά την Χώρα μου, η Ελλάδα έχει αποδείξει – και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία – πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού Συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της. Γι’ αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Τούτο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
Πρώτον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου.
Και, δεύτερον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα Σύνορά της, την Επικράτειά της και την Κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ όχι μόνο κατά το γράμμα τους αλλά, κατ’ εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της Συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται, κατ’ ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ.»
Αντί λοιπόν να διεκδικεί ανύπαρκτες πρωτιές ο κ. Μητσοτάκης ας πει στον Stoltenberg ότι αυτή είναι πάγια θέση της Ελλάδας και δεν την διατυπώνει για πρώτη φορά. Κάτι τέτοιο θα είναι και πιο αληθές αλλά και πιο ισχυρό για την υπεράσπιση της ελληνικής θέσης απέναντι στο ΝΑΤΟ.