Φυσικά, το να εξοπλίζεται μία χώρα συνεχώς απέξω δίχως να μπορεί να παίρνει κομμάτι της παραγωγής αλλά και να μεταφέρει τεχνογνωσία είναι προβληματικό.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής έθεσε και το ζήτημα της επανεκκίνησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο κατά την οποία θα «τρέξουν» αυτού του είδους τα εξοπλιστικά προγράμματα υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για να το πετύχει η χώρα αυτό. Απαιτεί όμως ιδιαίτερα προσεγμένα και σοβαρά βήματα για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος.
Η μεταφορά τόσο του ζητήματος των ναυπηγείων όσο και της ΕΑΒ στο υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Το μόνιμο παράπονο των παροικούντων την Ιερουσαλήμ ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικών ασχολούνταν συνεχώς με το να περιορίζει το μπάτζετ. Και με περιορισμένο μπάτζετ δεν γίνεται ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας.
Φυσικά, δεν είναι όλα τα σημάδια θετικά. Στο ζήτημα της ΕΑΒ, όπου η ελληνική πλευρά είχε προσεγγίσει τους Αμερικανούς τον Οκτώβριο του 2019 ζητώντας επενδύσεις (με αφορμή τον εκσυγχρονισμό των F-16), συνάντησε μάλλον παγωμένη αντίδραση και ως εκ τούτου αναζητούνται επενδυτές από πιο… θερμό κλίμα. Κάποιοι μάλιστα δείχνουν και προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου, με τις οποίες υπάρχει ανάπτυξη δεσμών, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι σαφές ακόμη.
Επίσης, δεν έχει κλείσει ούτε και το θέμα της ΕΛΒΟ ολοκληρωτικά. Μπορεί να έχει κλειδώσει η συμμετοχή των Ισραηλινών, όμως απ’ ό,τι φαίνεται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο ενδεχομένως και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί θα ήθελαν και μια άλλη ευρωπαϊκή εταιρία να συμμετέχει στο σχήμα, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε δρόμους και αγορές.
Η «προίκα» που δίνεται στην ΕΛΒΟ με κλειδωμένα προγράμματα τα επόμενα χρόνια είναι το «τυρί» που θέλει να προσελκύσει περαιτέρω επενδυτές.
Αργοκίνητο καράβι θυμίζουν και οι εξελίξεις στα ναυπηγεία, καθώς οι ελληνικές οχλήσεις στην αμερικανική πλευρά για άμεση χρηματοδότηση, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεν εισακούστηκαν. Βέβαια, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν ήταν, άλλωστε, θα το είχαν κάνει όλοι.