«Η στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία έχει ιστορία, παρόν και φυσικά μέλλον», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μόλις… ηρέμησε ο χαμός και ο ενθουσιασμός από την υπογραφή συμφωνίας των μαχητικών Rafale. Και φαίνεται να το εννοεί ο ΥΕΘΑ το «μέλλον», καθώς επισήμως ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία προσεχώς θα καταθέσει νέα πρόταση για προμήθεια φρεγατών.
Σε ότι αφορά τα νέα ελληνικά (πλέον) μαχητικά Rafale που προστίθενται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η στιγμή είναι ιστορική και για έναν ακόμη λόγο, τον οποίο επεσήμανε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται αυτό το μαχητικό αεροσκάφος, αποκτώντας δυνατότητες και τεχνολογικά μέσα, η αριστεία των οποίων είναι ομοφώνως αναγνωρισμένη ενώ η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται αδιάκοπα στο επιχειρησιακό πεδίο».
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας «Dassault Aviation» αφορά την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» και συναφών ειδών και υπηρεσιών.
Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση κ.ά.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο φέτος και με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.
Η στρατηγική σχέση ανάμεσα στην #Ελλάδα και τη #Γαλλία έχει ιστορία, παρόν και φυσικά μέλλον. @florence_parly @Armees_Gouv @Hellenic_MOD pic.twitter.com/CClXqP1oeo
— N Panagiotopoulos (@npanagioto) January 25, 2021
Η ώρα των φρεγατών
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Φλοράνς Παρλί μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και επίσημα μια νέα γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες: «Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα στην Ελλάδα προτάσεις, για να ανανεώσει τον στόλο των φρεγατών της και να διατηρήσει το χαρακτήρα της ναυτικής δυνάμεως», είπε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλική πρόταση δεν θα αφορά μόνο τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών Belh@rra πολλαπλών ρόλων, αλλά θα περιλαμβάνει και των εκσυγχρονισμό παλαιότερων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την συμπαραγωγή των νέων φρεγατών στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία!
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που φέρεται να φτάνει στο ελληνικό ΥΠΕΘΑ, θα αφορά δύο φρεγάτες με τη διαμόρφωση των προδιαγραφών του Πολεμικού μας Ναυτικού και δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων FDI (γαλλικών προδιαγραφών δηλαδή). Το συνολικό κόστος θα είναι 3.5 δισ. για τα πλοία και περίπου 1,5 δισ. για εξοπλισμούς και συντήρηση.
Η Ελλάδα, ωστόσο, θέτει ως προϋπόθεσή της σε αυτή την πρόταση, τα τρία από τα τέσσερα αυτά πλοία να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.
Ταυτόχρονα, αναζητείται και πλοίο ενδιάμεση λύσης και οι 2 φρεγάτες La Fayette φαίνεται να είναι η γαλλική πρόταση σε αυτό (δεν αποκλείονται και οι Fremm πάντως, ή ένας συνδυασμός των δύο). Θα εκσυγχρονιστούν πριν δοθούν στη χώρα μας για να καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.
Ένα ακόμη στοιχείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι η Ελλάδα θέλει εκσυγχρονισμό στις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στο Μέγαρο Μαξίμου
«Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια… Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.