Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και «προκλητική ρητορική», απείλησε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα» σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο και κατόπιν… κάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και μίλησε για «μοιρασιά» του Αιγαίου!
Εφιστώντας την προσοχή στις πρόσφατες «προκλητικές ενέργειες και ρητορική» της Ελλάδας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το τονίζουμε έντονα».
Και πρόσθεσε μιλώντας για συνεχιζόμενες «παράνομες» ενέργειες» της χώρας μας: «Από τη μια η Ελλάδα επιδιώκει συμμαχίες, από την άλλη αγωνίζεται για εξοπλισμό. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Υπάρχουν μαθηματικά και μηχανική σε αυτή την επιχείρηση και από αυτή την άποψη δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία».
Και μετά από όλα αυτά, ο Ακάρ μίλησε για ΜΟΕ και μοιρασιά στο Αιγαίο:
«Πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις στην Αθήνα και 1 στην Άγκυρα στο πλαίσιο των συναντήσεων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τους περιμένουμε να έρθουν στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση, τους καλούμε. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και το ονομάζουμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου».
Ο Ακάρ μίλησε ακόμα για «κοινούς κινδύνους» που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία:
«Είμαστε γείτονες και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινά ρίσκα και κίνδυνοι για τις δύο χώρες. Ποια είναι αυτά; Οι πρόσφυγες, ο Covid, η τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά τα γεγονότα και να γίνει η ρητορική ανάλογα. Εμείς λέμε ας δημιουργήσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου».
Τα αμερικανικά F-16
Αναφερόμενος στα μαχητικά F-16 που ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ σχολίασε:
«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία στο πλαίσιο των Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων. Αντίστοιχα, η διαδικασία συνεχίζεται. Σε ερώτηση του Κογκρέσου για το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με επιστολή. Αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να ζωντανέψει το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης, αξιολογούμε ότι τα F-16 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας».