Η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, με την οποία «παραβλέπουν» την Κρήτη, υποστηρίζοντας αυθαίρετα ότι… τα νησιά δεν δικαιούνται να έχουν τέτοιες, έχει προκαλέσει παραλήρημα στον τουρκικό Τύπο.
Το μεγάλο ζήτημα είναι πως η Τουρκία εκβιάζει την επίλυση του Κυπριακού προς όφελός της και η Λιβύη την… σιγοντάρει με αυτή την ενέργεια.
Όλα τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων (είτε φιλοκυβερνητικών είτε αντιπολιτευόμενων) κινούνται στο ίδιο πνεύμα, καθώς όποιον και να υποστηρίζουν οι Τούρκοι στα εθνικά τους θέματα είναι ενωμένοι.
Δείτε τι γράφουν, αναφερόμενοι και στη χώρα μας φυσικά:
Yeni Safak: Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημειωτέον ότι η Γενί Σαφάκ πανηγυρίζει, υποστηρίζοντας ότι πλέον η Τουρκία έχει εμποδίσει τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ, ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο.
Cumhuriyet: Η κίνηση της Μεσογείου. Η Τουρκία έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.
Sozcu: Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες με σύμμαχό τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Turkiye: Η συμμαχία της Ημισελήνου. Χαλάσαμε τα σχέδια της Ελλάδος, η οποία είχε καταλάβει παράνομα περιοχή 39.000 τ.χλμ.
Η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, σφραγίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (27/11) ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Ες Σαράζ, στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
Η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην ελληνική πλευρά εμπεριέχει ακριβώς αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια· να εκβιάσει, δηλαδή, την επίλυση του Κυπριακού προς όφελός της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Στην ανατολική Μεσόγειο, για να καθοριστούν όλες οι περιοχές ευθύνης πρέπει να επιλυθεί πρώτα το κυπριακό», φέρεται να είπε…
Τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης φέρνουν τη γειτονική μας χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, γεγονός το όποιο οι γνωρίζοντες απεύχονταν από την πρώτη στιγμή που ο Σουλτάνος στράφηκε προς τον Λίβυο ομόλογό του, προσφέροντάς του υποστήριξη στον εμφύλιο της Λιβύης με τον αυτοανακηρυχθέντα Ελεύθερο Στρατό της Λιβύης (LNA), που τελεί υπό το πρόσταγμα του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέχγει μεγάλο τμήμα της χώρας.
Σημειώνεται ότι τα δύο «μνημόνια κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε Ασφάλεια και Άμυνα», που υπεγράφησαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, αν και απέχουν από οριοθέτηση ΑΟΖ, αποδεικνύουν τον προσανατολισμό της Άγκυρας για προώθηση των διεκδικήσεων της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ»
Σε σημερινό της δημοσίευμα, η «Γενί Σαφάκ» αναφέρει πως η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα (θαλάσσια) σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου, καθώς επίσης και ότι μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι η ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που δημιουργείται αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επιπλέον, εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ τονίζει πως έτσι ανακόπτονται οι όποιες (επικείμενες) συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ, που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου, ενώ με την υπογραφή του μνημονίου η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο 1/4 της έκτασης της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, το τουρκικό κράτος κάνει έκκληση και στις άλλες χώρες που έχουν ακτογραμμή, και κυρίως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.
Και φυσικά, καταλήγει να γράφει εναντίον της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι: «σύμφωνα με εργασίες του στρατιωτικού Τζιχάτ Γιαϊτσί, η Κύπρος στις συμφωνίες που υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «σφετερίστηκε» από το Ισραήλ 4 χιλιάδες 600 τ.χλμ,από τον Λίβανο 3 χιλιάδες 957 τ. χλμ και από την Αίγυπτο 21 χιλιάδες 500 τ.χλμ.».
«Αν αντί με την Κύπρο το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία τότε το 13 και το 12 τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, από το 8, το 9 και το 11 ένα μεγάλο μέρος του και από το 1, το 7 και το 10 ένα μέρος του», αναφέρει, και «εάν η Αίγυπτος έκανε αντί με την Κύπρο, συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11 χιλιάδες 500 τ. χλμ. περισσότερα και θα είχε μέρος των τεμαχίων 4,5,6,7 και 11» προσφέροντας σε Ισραήλ και Αίγυπτο ό,τι νομίζει ότι μπορεί.