Την ώρα που η Κύπρος καλείται από τις ΗΠΑ, επί της ουσίας,να διαλέξει με ποια υπερδύναμη θέλει τελικά «να τα έχει καλά», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας «Βόρεια Κύπρο» τα κατεχόμενα, αναρωτιέται μπροστά σε εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου «Τι δουλειά έχουν οι Αμερικανοί στην περιοχή;» και κάνει λόγο για ισομερή κατανομή των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ.
Λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις σε μέλη του Τύπου για όλα όσα θυμίζουν «καζάνι που βράζει» σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, και φυσικά έχει προκαλέσει ο ίδιος με την πολιτική του.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Αμερικάνικης Γερουσίας να εγκρίνει προς κατάθεση στη Βουλή το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», ο ίδιος είπε:
«Η «Βόρεια Κύπρος» διαθέτει δικαιώματα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν εκεί; Η αμερικανική γερουσία πώς μπορεί και παίρνει τέτοιες αποφάσεις; Εμείς εδώ έχουμε το δικαίωμα του εγγυητή. Εγώ πάντοτε το λέω. Πάντα λέω, η Ελλάδα και η Αγγλία μιλάνε, αυτές είναι οι εγγυήτριες χώρες. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν τρεις χώρες που μπορούν να μιλάνε, και εμείς είμαστε μέσα σε αυτές».
Ο… Σουλτάνος συνέχισε λέγοντας ότι όσοι ζουν στην Κύπρο (εννοώντας και τους Τουρκοκύπριους) έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους που υπάρχουν εκεί, ενώ στην ουσία προέτρεψε τους…Ελληνοκύπριους να μην ανησυχούν, γιατί οι Τούρκοι ξέρουν να… μοιράζονται! Φυσικά, η μοιρασιά, κατά τον Ερντογάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας…
«Όμως αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου [σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας], αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε.Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται. Εμείς τις ενεργοποιήσαμε. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».
Όσον αφορά το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων και τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, ο Ερντογάν δήλωσε πως το θέμα με τους S-400 θεωρείται λήξαν και πως αυτοί βρίσκονται στο στάδιο παράδοσης, ενώ επισήμανε πως και στην συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποκόμισε κάποια εντύπωση περί κυρώσεων…
Συγκεκριμένα, τόνισε: «H Τουρκία είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αν οι χώρες του ΝΑΤΟ αρχίζουν να εφαρμόζουν η μία στην άλλη κυρώσεις τότε δεν ξέρω. Στην συνομιλία που είχα με τον Τραμπ δεν αποκόμισα κάποια εντύπωση περί κυρώσεων».
Οι μάστερ της προκλητικότητας κάνουν υποδείξεις αποφυγής προκλητικών συμπεριφορών
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, είπε στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, πως πρέπει «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές».
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συνάντηση Ακάρ – Αποστολάκη, επισήμανε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει την αποφυγή της έντασης, αλλά δεν θα κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Του εξέφρασα (στον Ακάρ) τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν, εξάλλου, οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος, πάντως, επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει για την υλοποίηση των δράσεων για τα ΜΟΕ.