Η Αθήνα «παίρνει τ’ όπλο της» – Οι διπλωματικές κινήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

Must Read

Αμείωτη διατηρεί η Τουρκία την ένταση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία κρατάει ψύχραιμη, αλλά αποφασιστική στάση. Η ελληνική κυβέρνηση άφησε τις σπασμωδικές κινήσεις και την προχειρότητα με την οποία χειριζόταν τα ελληνοτουρκικά και δείχνει να προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντίδρασης στις εξόφθαλμες και ωμές προκλήσεις της Τουρκίας, με ακύρωση στην πράξη του μνημονίου που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί αναμένεται να θέσει στο συμβούλιο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και τα ζητήματα που προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει, επίσης, να «τρέχει» τις διαδικασίες, προκειμένου να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, κάτι που θα έκλεινε τον δρόμο στην Τουρκία να αξιώνει μερίδιο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και να ονειρεύεται τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Στην αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης φαίνεται ότι συνέβαλε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιλήφθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τα ΜΟΕ και τους διαύλους επικοινωνίας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να προβάλει πιο απειλητικά τις παράλογες και παράνομες θέσεις του στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής: Απαντάμε αντίστοιχα σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας και δεν φοβόμαστε να δείξουμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο (το είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος).

Δείτε επίσης: Η Λιβύη επικύρωσε την συμφωνία με την Τουρκία – Ακάρ: Θέλουμε να μοιραστεί ο πλούτος του Αιγαίου

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζει πως η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη είναι κενή περιεχομένου, ωστόσο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Απ’ την άλλη, βέβαια, τονίζει πως απέναντι στην Τουρκία δεν είμαστε μόνοι, καθώς το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη το έχουν ήδη καταδικάσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Το φλέγον ζήτημα, ωστόσο, είναι τι θα γίνει εάν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δώσει πράγματι εντολή για την αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους ή και γεωτρύπανου (όπως έχει κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα στα νότια και ανατολικά του τόξου Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη. Τότε, η χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να αντιδράσει.

Και παρότι η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι ολωσδιόλου παράνομη, βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα και αγνοώντας επιδεικτικά τα ελληνικά νησιά, στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων.

Και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση της Τρίπολης την βοηθάει σημαντικά. Εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι το εγκεκριμένο από την Εθνοσυνέλευση μνημόνιο εστάλη στη Γραμματεία του ΟΗΕ για πρωτοκόλληση και δημοσίευση, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τέθηκαν επίσης σε ισχύ οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης για τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να μοιραστούν εξίσου τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Και αφού αυτό δεν γίνεται βάσει διεθνούς δικαίου, ο Ερντογάν προσπαθεί να το πετύχει με τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει τον έλεγχο του θαλάσσιου χώρου ανατολικά της Κρήτης, με άμεσο στόχο την αποκοπή της Ελλάδας από την Κύπρο. Και αυτό είναι κάτι που πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας επιβεβαιώνεται καθημερινά. Άλλωστε, ο Σουλτάνος εκτός από τα κοιτάσματα, μέχρι το 2023, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, επιδιώκει να έχει διευρύνει την επικράτεια της Τουρκίας σε ξηρά (βλέπε βόρεια Συρία) και θάλασσα.

Οι ελληνικές απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών, την Τρίτη, συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται από την προηγούμενη Πέμπτη (όταν έλαβαν το μνημόνιο-συμφωνία) κείμενο με τις ελληνικές θέσεις, που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και το οποίο θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η διεθνοποίηση της κατάστασης αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα της Αθήνας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ραντεβού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα θέσει στο «τραπέζι» τις τουρκικές προκλήσεις, όχι μόνο αναφορικά με το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Λιβύη – το οποίο η Αθήνα θεωρεί, άλλωστε, άκυρο- αλλά και για την μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας με χαρακτηρισμούς όπως αυτούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που παραποίησε ακόμα και ιστορικά γεγονότα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Χαμί Ακσόι, διατράνωσε τα εξής: «Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Επίσης, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης θα τεθεί ως ζήτημα και στην Ουάσινγκτον, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Προετοιμάζεται η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Μετά από τόσες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, αυτό ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», που εξώθησε την Ελλάδα στο να ετοιμάζεται να αποστείλει ΝΟΤΑ στον ΟΗΕ και σε διεθνή φόρα, προκειμένου να αναδείξει της προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να κάνει λόγο για «την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όσον αφορά την κίνηση αντεπίθεσης της ελληνικής πλευράς, αυτή είναι η δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει για τη δημιουργία ΑΟΖ ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός από αυτό την ερχόμενη Πέμπτη καταφθάνει στη χώρα μας και ο Λίβυος πρόεδρος της Βουλής που πρόσκειται στον πρόεδρο Χαφτάρ που έχουν καταδικάσει τη συμφωνία με την Τουρκία».

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνει το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»:

«Είναι διπλωματικά κρίσιμο να αναπτύσσεται σήμερα εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας ευρεία διεθνής κατανόηση για τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This