Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία συνεκλήθη εκτάκτως το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έπειτα από αίτημα της Ελλάδος το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων -δυστυχώς, όχι το Αθηναϊκό- αποκάλυψε το εξής εκπληκτικό.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Κατά τη διεξαχθείσα συνεδρίαση όχι απλώς δεν τέθηκε ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, όχι απλώς δεν επιδείχθηκε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν απομονώθηκε η γείτων, αλλά συνέβησαν τα εξής πρωτοφανή: Πρώτον, οι Γερμανοί μάς μάλωσαν γιατί τολμήσαμε να υπογράψουμε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και μας μετέφεραν την επιθυμία των Τούρκων να παραπέμψουμε την κύρωση της συμφωνίας στις ελληνικές κοινοβουλευτικές καλένδες. Δεν ξέρω αν είναι και απαίτηση των ίδιων των Γερμανών αυτό.
Δεύτερον, μας ζητήθηκε να δεχθούμε «μορατόριουμ ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές»! Συγκεκριμένα: Όπως αποκαλύφθηκε σε μήνυμα του πρεσβευτή και μόνιμου αντιπροσώπου της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. (PSC) Μάρκο Περονάτσι, «ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή». Ο Μάρκο Περονάτσι, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγραψε στο twitter ότι «όσον αφορά τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράστηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία. Ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή».
Την είδηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναπαρήγαγαν μόνο τα μέσα του ομίλου Εστία Επενδυτική: η «Εστία», η «δημοκρατία» και το newsbreak.gr. Ήμασταν οι τρελοί του χωριού. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ρωτήθηκε από τη συνάδελφο κυρία Παπαδάκη για τις δηλώσεις Περονάτσι και, ω του θαύματος, επιβεβαίωσε εμμέσως, κατ’ εντολή των ανωτέρων του προφανώς, ότι συζητάμε το μορατόριουμ ερευνών, αλλά «όχι στην παρούσα συγκυρία». Πρέπει προηγουμένως να αποκλιμακώσει η Τουρκία. Μετά τις 23. Μορατόριουμ ναι, λέμε και εμείς, αλλά πού; Στις κατά Περονάτσι «αμφισβητούμενες περιοχές»;
Στις κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ «περιοχές διεκδικούμενης δικαιοδοσίας»; Στα κατά Μέρκελ «διαφιλονικούμενα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας»; Στις περιοχές όπου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά των διερευνητικών επαφών της περιόδου 2002-2016 που αποκαλύπτουμε σήμερα, «θέσαμε» εν αμφιβόλω τα 12 μίλια των νησιών επί πρωθυπουργίας των κ. Παπανδρέου και Σημίτη και «συζητήσαμε» μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την ηπειρωτική περιοχή της Θράκης; Εκεί μορατόριουμ; Από ό,τι φαίνεται, ναι. Εκεί. Ειδικώς νοτίως της Κρήτης και του Καστελορίζου. Εξέλιξη που μας κάνει να διερωτώμεθα: Αν δεχόμαστε «μορατόριουμ σε αμφισβητούμενες περιοχές», τότε γιατί υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο σύμβουλος Ασφαλείας, ναύαρχος Διακόπουλος; Τι διαφορετικό είπε; Το ίδιο πράγμα δεν παραδέχθηκε; Oτι η περιοχή του Καστελoρίζου κατέστη αμφισβητούμενη από το «Oruc Reis»; Και αν οι δηλώσεις του εκπροσώπου για μορατόριουμ δεν συνιστούν επικράτηση στα σημεία της τουρκικής θεωρίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα», τότε τι είναι; Μορατόριουμ ερευνών στις περιοχές που απεικονίζονται στους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»; Εθνική διολίσθησις!
Αλλά από τις χθεσινές δηλώσεις Πέτσα αποκαλύφθηκε και το εξής: Είχε δίκιο ο Διακόπουλος όταν έλεγε άλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος. Όπως υποστήριξα χθες, ο άνθρωπος εκτελούσε εντολές. Ιδού τι συνέβη στην ενημέρωση των συντακτών. Ο κ. Πέτσας έθεσε ως μόνη προϋπόθεση αποκλιμάκωσης και έναρξης διαλόγου την αποχώρηση του «Oruc Reis». Απαιτήθηκε επαναληπτική ερώτηση από τον πολιτικό συντάκτη κ. Καντέλη, για να προσθέσει ότι για τον διάλογο θα συνεκτιμηθούν τυχόν παράνομες δραστηριότητές της «σε όλη την ανατολική Μεσόγειο». Ερώτηση που υπονοεί, χωρίς να κατονομάζει ευθέως όμως, την Κυπριακή Δημοκρατία. Συννενοηθήκαμε;
Ούτε εμείς, λοιπόν, είμαστε οι τρελοί του χωριού, που φωνάζουμε και αγωνιούμε, ούτε ο Διακόπουλος, που είπε την αλήθεια. Ο Θεός να φωτίσει την ηγεσία μας να κάνει το σωστό! Ο Μητσοτάκης έκανε εξαιρετική εμφάνιση στην Αμανπούρ, περιμένουμε όμως και ανάλογη συνέχεια.