Ξέχασαν να ενημερώσουν τον κ. Πρωθυπουργό για την επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ της παραβίασης από την Τουρκία κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Must Read

Με αφορμή άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, προκύπτουν κατά την άποψή μας τα εξής:

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Μοιάζει πως δεν εκφράζονται οι επίσημα διακηρυγμένες ελληνικές θέσεις μιλώντας για «μη οριοθετημένες ζώνες, εκατέρωθεν διεκδικούμενες», όπως τις ονομάζει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης!

Αυτό που ισχύει επίσημα είναι το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιχειρώντας παράνομες έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτός ήταν ο λόγος που διαμαρτυρόμαστε άλλωστε και στείλαμε και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

Ας δούμε την ελληνική επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ της 11ης Αυγ. 2020, με την οποία καταγγέλλουμε την Τουρκία για κλιμάκωση, παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας και παραβίαση των άρθρων 77 & 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης τι μας λέει;

Ότι το Oruc Reis παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και όχι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γιατί επιχειρούσε «σε μη οριοθετημένη περιοχή που διεκδικείται και από τις δύο χώρες» και εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί, απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλλον κάποιοι εξέθεσαν τον κ. Πρωθυπουργό και δεν τον ενημέρωσαν για την επιστολή μας στον ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με την καταγγελία για παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η διαφοροποίηση των εθνικών μας θέσεων.

Δείτε το επίμαχο σημείο του άρθρου:

«Και φέτος το καλοκαίρι, αντιδρώντας στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας, νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: «Είδαμε αυξήσεις σε σχέση με το 2023» – Σε τι τιμές κυμαίνονται γαλοπούλα και μελομακάρονα

Μπορεί να έχουν μείνει μόλις τρεις μέρες για τα Χριστούγεννα, όμως η ακρίβεια που ταλανίζει τους Έλληνες, δεν αφήνει...

More Articles Like This