Από τα πιο σημαντικά γεγονότα που απαθα-νατίστηκαν στην ιστορία της επιστήμης ήταν η επίσκεψη του Αλβέρτου Αϊνστάιν στο αστεροσκοπείο του αστρονόμου Εντγουιν Χαμπλ.
- Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Εκεί, ο Αϊνστάιν, ο μεγαλύτερος ίσως επιστήμονας που είχε ποτέ η ανθρωπότητα, παρατήρησε μέσα από το τηλεσκόπιο του Χαμπλ τους γαλαξίες στα πέρατα του Σύμπαντος να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, είδε με τα μάτια του ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Το οποίο, ως γεγονός, ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τη θεωρία που είχε διατυπώσει ο Γερμανοεβραίος φυσικός ότι το Σύμπαν είναι σταθερό.
Εκείνη λοιπόν τη χρονική στιγμή, ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε δημόσια πως έκανε λάθος ο ίδιος. Για ποιον λόγο, όμως, έγραψα αυτή την υπέροχη ιστορία από το διάβα της επιστήμης; Αιτία είναι ο πρωθυπουργός μας.
Στο τελευταίο διάγγελμά του για την πανδημία, ουσιαστικά μετέφερε στους πολίτες της Ελλάδος (κάποιους από τους οποίους χαρακτήρισε «ψεκασμένους», με ακριβώς αυτή τη λέξη που έγραψα – αδιανόητα ελιτιστική και απρεπής κίνηση για έναν ηγέτη, με σαφή προσπάθεια περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού) ότι οφείλουν να βασίζονται τυφλά στις οδηγίες των «αλάθητων» επιστημόνων για την πανδημία και πως δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για την αυθεντία τους ούτε να πολιτικοποιούμε την άποψη των γιατρών, «φωτογραφίζοντας» την καχυποψία που έχει εκφραστεί κατά του κ. Τσιόδρα. Ως επιστήμονας εγώ ο ίδιος και πρώην ερευνητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου έλαβα και το διδακτορικό μου, έμαθα για την επιστήμη ότι έχει αυτοπεποίθηση. Δεν φοβάται τις επικρίσεις. Δεν δυσανασχετεί απέναντι σε οποιονδήποτε είναι σκεπτικιστής. Δεν επιθυμεί να φιμώσει τις φωνές άρνησης. Δεν τρομάζει απέναντι στην καχυποψία. Τουναντίον, αναζητεί διακαώς την αντίθετη άποψη, γιατί μέσω της σύγκρουσης ιδεών προβάλλει η αλήθεια. Η επιστήμη τρέφεται και μεγαλουργεί μέσω της κριτικής.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έχει υποπέσει σε αντιφάσεις (άλλες οδηγίες έδινε για τις μάσκες τον Απρίλιο και άλλες σήμερα), όπου υπάρχουν χώρες στον πλανήτη με εντελώς ιδιαίτερες πολιτικές διαχείρισης της κρίσης βάσει των δικών τους επιστημονικών οδηγιών (Σουηδία, Νότια Κορέα κ.ά.), και ενώ χιλιάδες γιατροί σε όλο τον κόσμο διατυπώνουν από ελαφρώς διαφορετικές απόψεις έως πλήρως ανατρεπτικές προσεγγίσεις για τον χειρισμό της πανδημίας, μόνο ζημιά κάνει τέτοια παραίνεση από το κράτος, που μας υπαγορεύει να θέτουμε στο απυρόβλητο την ελληνική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μόνο κακό προκαλείται όταν πολιτικοί παίζουν τους πάτρονες της επιστήμης.
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)