Η αναγκαιότητα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής

Must Read

Μέχρι πριν λίγες βδομάδες το κυρίαρχο αφήγημα της  οικονομικής πολιτικής ήταν η διαμόρφωση πολιτικών για την επιτάχυνση της  ανάπτυξης. 

  • Διονύσης Χιόνης
Ο καθηγητης Διονύσης Χιόνης

Μάλιστα για να δοθεί  μια  απάντηση στο   κεντρικό ερώτημα αν θα πρέπει  να ενισχυθεί περισσότερο η πράσινη ανάπτυξη ή ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεστήθησαν επιτροπές και ομάδες εργασίας. Κοινός τόπος των επιτροπών ήταν οι δράσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2021 εξοστρακίζοντας την οποιαδήποτε  αναφορά στην επερχόμενη ύφεση.

Όλες αυτές οι δράσεις διαμορφώνονταν πάνω στο υπόβαθρο της εκτόξευσης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2021. Οι βασικές υποθέσεις που υποστήριζαν  το παραπάνω σενάριο σχετίζονταν με την σημαντική  ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, στην ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων,  στην μη επανεμφάνιση της πανδημίας και τέλος στην επαναφορά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ.

Ολ’ αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες. Αμέσως όμως  μετά την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 άρχισε να διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Κατ’  αρχήν το σημείο εκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας του 2021 είναι  πολύ χειρότερο απ ότι πιστεύαμε  αφού  η εκτίμηση για ύφεση  το 2020 θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις τελικές εκτιμήσεις πλησιάζοντας τον διψήφιο αριθμό.

Στην συνέχεια οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ΕΕ και η απροθυμία των σημαντικότερων  χωρών μελών δεν επιτρέπουν την εκταμίευση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, τουλάχιστον κατά το 2021. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις προβλέψεις, το θέμα των κόκκινων δανείων θα ακυρώνει την  τραπεζική λειτουργία για πολλά χρόνια ακόμα και οι επισφαλείς εκτιμήσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη περιορίζονται δραματικά. Επιπλέον η περίοδος  χάρητος για την διαχείριση του δημόσιου χρέους φαίνεται να τελειώνει το 2022. Πρέπει να σημειωθεί ότι   η Ελλάδα, τους τελευταίους 12 μήνες έχει αντλήσει  από τις  ‘αγορές’  περίπου  τα 14 δις όπου μοναδικός αγοραστής ήταν η  ΕΚΤ.

Έτσι το τελευταίο χρονικό διάστημα  όλο και περισσότεροι   πλέον κάνουν λόγο για ύφεση το 2021 ή στην καλύτερη περίπτωση οριακή ανάπτυξη.  Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν την άμεση  αλλαγή του προσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής. Το αφήγημα της ευημερίας, της ατεκμηρίωτης αισιοδοξίας και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης πρέπει να δώσει την θέση του σε πολιτικές διαχείρισης της ύφεσης.

Πλέον ο προβληματισμός της οικονομικής πολιτικής  θα πρέπει να επικεντρώνεται στην διαχείριση των επιπτώσεων της ύφεσης και στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό γιατί η συνέχιση της ύφεσης μετά την δεκαετή  ύφεση των μνημονίων οδηγεί την κοινωνία σε οριακό σημείο.

Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευλογιά προβάτων: Παράταση στα μέτρα του ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥΠΑΑ αποφάσισε την παράταση των μέτρων κατά την ευλογιάς από 15/11/2024 έως και 22/11/2024.Τα...

More Articles Like This