Σε λίγες ημέρες έχουμε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και το αν θα της επιβληθούν κυρώσεις.
- Από τον Σάββα Καλεντερίδη
Το λάθος που έγινε στο θέμα αυτό από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι περιοριστήκαμε στα ζητήματα που μας αφορούν και αφήσαμε εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας κορυφαία ζητήματα που αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί όσο επιμένεις και ζητάς από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους σε ζητήματα που σε αφορούν και δεν θέτεις ζητήματα που αφορούν και τις ίδιες τόσο αποδυναμώνεις τη θέση σου.
Όσο για τα θέματα, πέραν των εθνικών μας ζητημάτων, για τα οποία θα μπορούσαμε κατ’ αρχάς να προετοιμάσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στη συνέχεια να θέσουμε στη Σύνοδο Κορυφής, αυτά είναι πολλά.
Έχουμε και λέμε:
1. Συνεργασία της Τουρκίας με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις Η Τουρκία έχει μετατρέψει σε «τέχνη» τη συνεργασία με τέτοιες οργανώσεις.
Πρώτον, συνεργάστηκε επί χρόνια και συνεχίζει να συνεργάζεται με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τα ηγετικά στελέχη του οποίου είχαν έδρα στην Τουρκία και συνεργάζονταν με την οικογένεια Ερντογάν στη διακίνηση και πώληση του πετρελαίου που εξόρυσσαν από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας. Σχετικό φάκελο με ντοκουμέντα για τη συνεργασία αυτή κατέθεσε η Ρωσία στον ΟΗΕ.
Δεύτερον, συνεργάζεται, εκπαιδεύει και εξοπλίζει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, τις οποίες στρέφει εναντίον των Κούρδων της Συρίας, διαπράττοντας, διά της εκδίωξης των Κούρδων και διά της δημογραφικής αλλοίωσης, εθνοκάθαρση και γενοκτονία στην Αφρίν, στην Αλ Μπαμπ, στο Γκίρε Σπι και στη Σερεκάνιγιε, περιοχές όλες της βόρειας Συρίας.
Τρίτον, συνεργάζεται, εκπαιδεύει και εξοπλίζει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή της Ιντλίμπ, την οποία κατέχει με στρατεύματα που συνεργάζονται ανοιχτά με αυτές τις ομάδες. Μάλιστα, στρατόπεδα της Αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι και της Αλ Κάιντα, βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.
Τέταρτον, συνεργάζεται, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και μεταφέρει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες στη Λιβύη, όπου τις χρησιμοποιεί για να εγκαθιδρύσει στη χώρα αυτή ένα ισλαμικό καθεστώς ελεγχόμενο από το τουρκικό κράτος. Το θέμα αυτό αφορά άμεσα την Ε.Ε., γιατί από εκεί η Τουρκία θα παίζει το ίδιο παιχνίδι παράνομης μεταφοράς στην Ευρώπη μουσουλμάνων μεταναστών, με προφανή στόχο να αυξήσει τον αριθμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων, όπως είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της Αγκυρας για τον έλεγχο εν καιρώ της ίδιας της Ευρώπης.
Πέμπτον, συνεργάζεται, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και μεταφέρει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες στο Αζερμπαϊτζάν για συμμετοχή στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες στη συνέχεια εγκαθίστανται σε περιοχές που έχουν καταλάβει, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση και εθνοκάθαρση του χριστιανικού πληθυσμού.
2. Οργανωμένη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών μουσουλμάνων
Είναι γνωστή σε όλους, και κυρίως στη FRONTEX, η συμμετοχή υπηρεσιών του τουρκικού κράτους στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, στη συντριπτική τους πλειονότητα μουσουλμάνων, προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί οι αλλοδαποί που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα έχουν στόχο να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να επωφεληθούν από τις παροχές του κράτους πρόνοιας και να ικανοποιήσουν τη διαταγή του Κορανίου, που τους λέει να εξαπλώσουν το Ισλάμ σε όλον τον κόσμο.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάσει και να παραδώσει στις χώρες της Ε.Ε. έναν φάκελο με συνταρακτικά στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του τουρκικού κράτους και τη συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών με τις συμμορίες των λαθροδιακινητών.
3. Δράση των παρακρατικών οργανώσεων της Τουρκίας στις χώρες της Ε.Ε.
Η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία για τη δράση τέτοιων οργανώσεων στις χώρες της Ε.Ε., που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και την άσκηση τρομοκρατίας σε Κούρδους, Αλεβίτες, Αρμενίους, αντιφρονούντες στο καθεστώς Ερντογάν κ.λπ.
Στο θέμα αυτό, η Ελλάδα θα βρει ευήκοα ώτα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων ισλαμιστικής τρομοκρατίας στις χώρες της Ε.Ε., κρούσματα τα οποία, τουλάχιστον στην αρχή, αν δεν επικρότησε, έσπευσε να δικαιολογήσει η Τουρκία.
4. Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από τη στιγμή που η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, είναι υποχρεωμένη να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και τις νόρμες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη.
Είναι αδιανόητο η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις συλλήψεις δημοσιογράφων, δικηγόρων, γιατρών, απλών πολιτών, απλά γιατί αυτοί δεν είναι αρεστοί στο καθεστώς Ερντογάν.
Ο φάκελος που πρέπει να σταλεί στις χώρες της Ε.Ε. και να υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό οφείλει να είναι ογκώδης.
5. Πολιτική γενοκτονία των Κούρδων
Αφήσαμε τελευταίο το θέμα των διώξεων που υφίστανται οι Κούρδοι, γιατί είναι ίσως η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως που ένα κράτος, το οποίο απαιτεί με αναίδεια πολιτική ισότητα για μια μειονότητα 180.000 ανθρώπων, που αποτελεί το 18% του πληθυσμού ενός άλλου κράτους, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα σε μια αντίστοιχη μειονότητα 20.000.000 ανθρώπων, αλλά τους στερεί ακόμα και τα βασικά δικαιώματα.
Η Τουρκία απαιτεί στην Κύπρο πολιτική ισότητα και έλεγχο ολόκληρου του κράτους από τους Τουρκοκυπρίους, που αποτελούν το 18% του πληθυσμού του νησιού, και αρνείται το δικαίωμα ακόμα και στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα στους Κούρδους, οι οποίοι είναι αυτόχθων λαός και κατοικεί χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, ενώ οι Τούρκοι είναι εισβολείς και κατακτητές.
Και ενώ η τουρκική κυβέρνηση, όταν το 1999 της παρέδιδαν στο Ναϊρόμπι τον Οτζαλάν, είχε υποσχεθεί στις ΗΠΑ ότι θα επιτρέψει στους Κούρδους να έχουν πολιτική δράση και έκφραση, τα τελευταία χρόνια έχει συλλάβει και φυλακίσει τους συμπροέδρους του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δεκάδες βουλευτές και εκλεγμένους με 70% και 80% δημάρχους, τους οποίους έχει υποκαταστήσει με κρατικούς επιτρόπους, ενώ έχει επίσης συλλάβει και φυλακίσει χιλιάδες πολιτικά στελέχη του HDP αλλά και μαζικών οργανώσεων που εκφράζουν τον πολύπαθο κουρδικό λαό.
Αυτά τα ολίγα. Καλό είναι, λοιπόν, οι διπλωμάτες μας να προετοιμαστούν και να είμαστε «πάνοπλοι» στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί έχει αποδειχτεί ότι, όταν απαιτούμε δίκην ελεημοσύνης την κατανόηση των χωρών-μελών της Ε.Ε. μόνο για θέματα που μας αφορούν, δεν πετυχαίνουμε και πολλά πράγματα.
Δουλειά, λοιπόν.