Για δεύτερη φορά στην 50χρονη ιστορία του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναμένεται να μη διεξαχθεί στο Νταβός.
- Από τον Μιχάλη Ψύλο
Η πρώτη ήταν το 2002, όταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική το φόρουμ πραγματοποιήθηκε για συμβολικούς λόγους στη Νέα Υόρκη.
Σήμερα, λόγω της πανδημίας, οι οργανωτές του φόρουμ σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν σε κάποια ασιατική χώρα, όπως αποκαλύπτει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». O λόγος απλός: Η Ασία είναι πλέον πολύ πιο ασφαλής έναντι της πανδημίας, αφού ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την Ευρώπη.
Η Ελβετία -έδρα του φόρουμ εδώ και μισόν αιώνα- «είναι ένας τομέας κινδύνου με μεγάλο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από τον κορονοϊό, με ποσοστά σημαντικά υψηλότερα απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» γράφει η «FAZ». «Η χώρα πληρώνει το τίμημα για τον περιστασιακό χειρισμό της πανδημίας το καλοκαίρι, όταν τα ελβετικά καντόνια ξεπέρασαν το ένα το άλλο σε ασκήσεις… χαλάρωσης και ταυτόχρονα απέτυχαν να επεκτείνουν τα τεστ για Covid στον πληθυσμό» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Δυστυχώς, η κατάσταση στο θέμα αυτό είναι επί του παρόντος δύσκολη» λέει ο Κλάους Σβαμπ.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να αρχίσει η χειμερινή τουριστική περίοδος από τον Ιανουάριο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλά η Αυστρία, για την οποία το σκι είναι σημαντικός οικονομικός πόρος, κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της θα ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα» γράφει το γαλλικό περιοδικό «Marianne». «Η Αυστρία είχε καταφέρει να σταματήσει το πρώτο κύμα μολύνσεων με πολύ αυστηρό περιορισμό.
Το δεύτερο κύμα γέμισε νοσοκομεία και αύξησε τη θνησιμότητα σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι την άνοιξη. Ωστόσο, χειμερινός τουρισμός αντιπροσωπεύει εισόδημα της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τα 20.000.000 τουρίστες που δέχεται η Αυστρία τον χειμώνα, περίπου το 40% προέρχεται από τη Γερμανία. Ελα, όμως, που αυτή την εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ συμβούλεψε τους συμπατριώτες της να μην περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων κάνοντας σκι και, όπως ο Εμάνουελ Μακρόν, θέλουν τα χειμερινά θέρετρα να ανοίξουν από τον Ιανουάριο» σημειώνει το γαλλικό περιοδικό. Αλαλούμ δηλαδή… Οπως αλαλούμ επικράτησε σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες χώρες φάνηκαν να ακολουθούν άκριτα την πολιτική που χάραξε κυρίως η Γερμανία στο θέμα του κορονοϊού, με μέτρα-ακορντεόν, που στόχευαν πιο πολύ στον περιορισμό παρά στην πρόληψη.
Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόνης, το λέει πολύ καθαρά: «Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε τίποτε από τον Ιούνιο ακόμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρώτο κύμα δεν έδειξε καν αλληλεγγύη. Θυμηθείτε τι γινόταν με τις μάσκες, με τα φάρμακα. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια πολιτική που είναι “ανοίγω να πάρει ανάσα η οικονομία και κλείνω πάλι”.Υποεκτιμήθηκε αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Οτι θα έρθει δεύτερο κύμα. Θεώρησαν ότι αφού με το πρώτο lockdown δεν είχαμε μεγάλο ιικό φορτίο στη χώρα, αυτό θα συνεχιζόταν. Ταυτόχρονα, η διαχείριση του τουρισμού, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς επαρκή τεστ, αύξησε το ιικό φορτίο».
Η τουριστική περίοδος, λοιπόν, χάθηκε με ελάχιστα κέρδη και δυστυχώς σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, όχι μόνο δεν υπάρχει τουριστική προοπτική, αλλά ουδείς μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό. Τα εστιατόρια, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα καφέ παραμένουν ξανά κλειστά. Αξίζει όμως, έστω και αργά, να δούμε τι συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες της ανατολικής Ασίας.
Όπως γράφει η γαλλική «Le Monde», στις περισσότερες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού η δημόσια ζωή είναι τώρα σχεδόν εντελώς φυσιολογική, με συγκριτικά εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Και αυτό γιατί την ώρα που στα τέλη Μαΐου η Ευρώπη -και η Ελλάδα φυσικά- άνοιγε τα σύνορά της ανεξέλεγκτα στον τουρισμό, για τις περισσότερες χώρες της Ασίας δεν υπήρχε καν ζήτημα ανοίγματος συνόρων για τους Ευρωπαίους, που θεωρούνταν μη ασφαλείς από άποψη υγείας.
Τα μέτρα αυτά δεν εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ασίας. Τρεις χώρες, η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, είδαν ακόμη και τις εξαγωγές τους να ανεβαίνουν από 6% έως 11% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με εκείνο του προηγούμενου έτους, όταν δεν είχε εμφανιστεί ο Covid-19. Τώρα, αρκετές από αυτές τις χώρες σχεδιάζουν ταξιδιωτικά ανοίγματα μεταξύ τους.