Πέρασαν σχεδόν 22 χρόνια από τότε που ως διευθυντής του περιοδικού «Ενδοχώρα» ήλθα σε επαφή με τον αείμνηστο λογοτέχνη μας Κώστα Ασημακόπουλο και του πρότεινα να έλθει στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του «Οι ψυχές της Σαμοθράκης», που μόλις είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Χατζηνικολή.
- Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Η εκδήλωση θα πραγματοποιείτο στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού για τη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού της ελληνικής περιφέρειας με το έργο λογοτεχνών που ζούσαν και δημιουργούσαν στην Αθήνα. Η χαρά μας ήταν μεγάλη, αφού ο δημιουργός της «Αλτάνας της Πάργας» δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αλλά χωρίς την έγκριση του υπουργείου, αφού, όπως μας δήλωσε αξιωματούχος του αρμόδιος για το εν λόγω πρόγραμμα, «το όνομα του κ. Ασημακόπουλου δεν ήταν στη λίστα του υπουργείου και αν θέλετε μπορούμε να σας στείλουμε τη λίστα για να ξέρετε ποιους να καλείτε στο μέλλον»!
Ο μη αρεστός στους εκπροσώπους της θολοκουλτούρας Κώστας Ασημακόπουλος δεν είχε αυτό το προνόμιο… Πέρασαν παραπάνω από 18 χρόνια από εκείνον τον Οκτώβριο του 2002, όταν διεκδίκησα για πρώτη φορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος δήμαρχος. Η κρατική ΕΡΤ3 είχε πρωτοπορήσει τότε με ένα debate «μεταξύ όλων των υποψήφιων δημάρχων». Με το «όλων», όμως, ο γνωστός μεγαλοδημοσιογράφος της και μετέπειτα λογοτέχνης εννοούσε μόνον αυτούς που κάλεσε, δηλαδή τους 5 από τους 6 υποψήφιους δημάρχους, εξαιρώντας εμένα, προφανώς επειδή δεν του πολυάρεσαν αυτά που έλεγα!
Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τον Ιούνιο του 2011, όταν ο πολυχώρος πολιτισμού Δεσμοί Ελλήνων, στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε επίθεση από τραμπούκους της παρακείμενης κατάληψης «ΥΦΑΝΕΤ» («αυτόνομο κοινωνικό χώρο» τον ονόμαζαν κάποιοι), επειδή οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν εκεί (διαλέξεις πανεπιστημιακών, παρουσιάσεις λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδικές γιορτές, λειτουργία βιβλιοθήκης κ.λπ.) προφανώς δεν ήταν αρεστές στο «αντιεξουσιαστικό» παρακράτος. Τα πρόσωπα των τραμπούκων καταγράφηκαν σε αναρτήσεις των ιδίων στο διαδίκτυο (στη γνωστή ιστοσελίδα Indymedia). Ως υπεύθυνος λειτουργίας του πολυχώρου επέδωσα εξωδίκως το φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία στον τότε αστυνομικό διευθυντή της Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και 10 χρόνια δεν συνέβη το παραμικρό για τον εντοπισμό των δραστών.
Τρεις προσωπικές μου περιπτώσεις (συγχωρήστε με γιʼ αυτό) που καταδεικνύουν την αλήθεια των λόγων του ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα Νίκου Κακλαμανάκη, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ότι η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας έχει πολλές μορφές. Κάλλιστα μπορεί να πλήξει τις ιδέες και τις απόψεις ενός πολίτη, που νιώθει συχνά να βιάζεται η αξιοπρέπειά του από την αδιαφορία, την κατάχρηση εξουσίας ή άλλες κολάσιμες πράξεις ανθρώπων που βρέθηκαν να διαχειρίζονται κάποιας μορφής εξουσία. Οταν φτάσουμε στο σημείο να μη χρειάζεται να φυλαγόμαστε από τους φύλακες, τότε θα έχουμε ξαναδημιουργήσει μια κοινωνία όπου οι αξιωματούχοι της θα ενεργούν και θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πρώτο συνθετικό του τίτλου τους, δηλαδή σύμφωνα με τις αξίες της. Μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμη…
*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» info@thess-el-poli.gr