Γιατί είναι… υποχρεωτική η ανησυχία για τους μανιώδεις καταναλωτές ειδήσεων; Ποιος ωφελείται από το φρικάρισμα του κοινού;
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Mια από τις μεγαλύτερες αρλούμπες -και στην ουσία της από τις πιο απάνθρωπες- που εκσφενδονίζονται από στόματα «δημοσιογράφων» (ο Θεός να τους κάνει) της τηλεόρασης είναι η ακόλουθη ερώτηση: «Να ανησυχούμε;» Ο «δημοσιογράφος», θέλοντας να «αποσπάσει» τελεσίδικη, οριστική και αμετάκλητη απάντηση από τον καλεσμένο του για ένα θέμα, ρίχνει το… μπαλάκι στο δηλητηριώδες «κεφάλαιο» της ανησυχίας.
«Να ανησυχούμε, κύριε τάδε, ότι μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός; Να ανησυχούμε, κυρία δείνα, μήπως και δεν έρθει η επόμενη παρτίδα των εμβολίων; Να ανησυχούμε, μεσιέ, μήπως η τρόικα δεν μας δώσει την επόμενη δόση του δανείου; Να ανησυχούμε, μαντάμ, μήπως καθυστερήσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τώρα που βιαζόμαστε να το πληρώσουμε;» Και τι θα τους πει ο άλλος, δηλαδή; «Μην ανησυχείς, μεγάλε, το παίρνω πάνω μου. Ούτε άλλος σεισμός θα γίνει κι όλα καλά θα πάνε και εγγυώμαι εγώ προσωπικά, κι αν δεν επιβεβαιωθώ πληρώνω τη χασούρα όλων και θα βάλω κι άλλα τόσα»; Τέτοια απάντηση περιμένουν; Όχι. Απλώς, έχουν μάθει να ποντάρουν στο αίσθημα της δυσφορίας, του τρόμου, της ανησυχίας και της οργής – τα συναισθήματα που απονευρώνουν τους πολλούς και διευκολύνουν τη ζωή των λίγων.
Ο χονδρέμπορος άγχους και στρες που αποκαλείται δημοσιογράφος, φυσικά, δεν ανησυχεί για οτιδήποτε. Μόνο μην του φάει κάποιος άλλος τη θέση τον ανησυχεί ή μη τυχόν και ξυπνήσει το κοινό κι αρχίσει να προβάλλει ποιοτικού τύπου απαιτήσεις για το δημοσιογραφικό «προϊόν».
Όμως, αυτό που κάνει σε καθημερινή βάση κάθε ντελάλης του τρόμου και της συμφοράς υπονομεύει τη δημόσια υγεία ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κορωνοϊό. Στρεσάρει σε απευθείας μετάδοση τους δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες αφελείς που ανέχονται να τον παρακολουθήσουν. Αν ρωτήσετε ακόμα και τον αδαέστερο των γιατρών για τις επιβλαβείς επιδράσεις του στρες στην υγεία, θα τρομάξετε με τις απαντήσεις του πολύ περισσότερο απ’ όσο φρίττετε με τις ειδήσεις.
Να μην ανησυχείτε, λοιπόν. Για όσα μπορείτε να κάνετε κάτι, θα κάνετε και θα αλλάξετε την έκβαση των εξελίξεων που σας αφορούν. Για όσα δεν μπορείτε, δεν θα κάνετε τίποτα.